Californië door watergebrek in steeds grotere problemen
Terwijl in Nederland steeds meer maatregelen worden genomen om de droogte, waaronder we meer en meer gebukt gaan, het hoofd te bieden, staan de twee grootste waterreservoirs van de Amerikaanse staat Californië al op een kritiek laag peil. Het droogteseizoen moet er nog beginnen. Oorzaak is het enorme sneeuwgebrek in de bergen. Het beetje sneeuw dat er aan het einde van de aprilmaand nog lag, vertegenwoordigde niet meer dan slechts 4 procent van de hoeveelheid die er onder normale omstandigheden had moeten liggen.Van de voor Californië belangrijkste stuwmeren staat Shasta Lake deze week op niet meer dan 40 procent van zijn capaciteit, zo meldt CNN. Dat is nog niet de helft van wat het normaal zou moeten zijn. Lake Oroville, in het zuiden, is voor 55 procent met water gevuld, ongeveer 70 procent van wat het in deze tijd van het jaar zou moeten zijn. De waterschaarste komt bovenop het gebrek aan water wat er in het bassin van Coloradorivier al is.
Maatregelen
Omdat er in Shasta Lake maar zo weinig water staat, worden nu al maatregelen genomen. De beheerders van het stuwmeer verwachten dat alleen al in Sacramento Valley dit jaar rond 100.000 hectare aan landbouwgrond vanwege watergebrek niet ingezaaid zal worden. Lake Oroville is verantwoordelijk voor het drinkwater van 27 miljoen mensen en een kleine 200.000 hectare aan landbouwgebieden. Vorig jaar daalde het waterniveau in het meer tot 24 procent en moest de elektriciteitscentrale bij de dam worden stilgelegd. In december viel veel regen en kwam er meer water in het meer, maar met de droge en hete zomer op komst en een snel groeiende vraag naar water als gevolg wordt gevreesd dat de waterstand in het meer opnieuw tot historische laagteniveaus kan dalen. Het meer kan, zoals het er nu naar uitziet, maar aan ongeveer 5 procent van de vraag naar water voldoen.
De staat Californië wordt, net als de gehele westelijke helft van de Verenigde Staten, al meerdere jaren door droogte en de bijbehorende hittegolven getroffen. Zag het er vorig jaar in de herfst en aan het begin van de winter – in hoge delen van de Sierra Nevada viel toen meer dan 5 meter sneeuw – nog naar uit dat verlichting in zicht was, vanaf januari is vrijwel niets meer gevallen en is de meeste sneeuw al weggesmolten. Een voorraad aan potentieel smeltwater, zoals die onder normale omstandigheden in deze tijd van het jaar nog aanwezig moet zijn, is er dit jaar dan ook niet. Daardoor zijn de zorgen voor de toekomst groot.
Drinkwater nog niet op rantsoen
Hoewel de landbouw al met de eerste waterrestricties te maken heeft, is het drinkwater voor de meeste inwoners van Californië nog niet op rantsoen. Nu het al erg droog en ook steeds warmer is, stijgt de vraag naar drinkwater wel snel. Op veel plaatsen staan de tuinsproeiers de hele dag aan en zijn tuinen soms zo nat dat het water uit de tuinen op de straten ervoor sijpelt. Het kan dan ook niet lang meer duren, of het sproeien van tuinen wordt aan banden gelegd. De eerste gemeenten hebben die stap inmiddels ook genomen en de inwoners aangegeven dat hun tuin nog maar 1 dag in de week gesproeid mag worden.
De droogte in de westelijke helft van de VS wordt veroorzaakt door de combinatie van klimaatverandering en toevallige omstandigheden. Zo lijkt de La Niña op de Grote Oceaan, die nu zijn derde opeenvolgende jaar is ingegaan, een rol te spelen. Lagedrukgebieden vanuit de Pacific, die normaal vanuit het westen op Californië afkomen, buigen nu af, of komen helemaal niet. Op sommige plaatsen is het nu dermate droog dat volgens experts zelfs van de grootste droogte in minstens 1200 jaar kan worden gesproken.