Bosbrand in Amerikaanse Yosemite Park steeds groter
Afgelopen donderdag is er een grote natuurbrand ontstaan in het Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californië. Het is een van de meeste bekende nationale parken van de Verenigde Staten, waarin meer dan 500 Sequoia’s of ook wel mammoetbomen staan, en er wordt alles aan gedaan om deze bijzondere en soms eeuwenoude bomen te redden.Vorig jaar werden de wereldberoemde sequoia’s in het Sequoia National Park in Californië ook al bedreigd door een enorme natuurbrand, waaronder toen ook de hoogste sequoia ter wereld; General Sherman. Deze boom is maar liefst 83 meter hoog en heeft bij de bodem een omtrek van 31 meter. Dit keer gaat het om 500 volgroeide sequoia’s in Mariposa Grove in het bekende Yosemite Park. Sommige van die bomen zijn al meer dan 3000 jaar oud.
Groeit snel
Donderdag brak de brand door nog onbekende oorzaak uit en al snel stond een gebied van ruim 100 hectare in lichterlaaie. Zaterdag was de vuurzee al uitgegroeid tot 188 hectare en zondag had de brand al ongeveer 260 hectare bos in vlammen doen opgaan. De brand woedt aan de zuidkant van het Yosemite Park en wordt de Washburn-brand genoemd.
Bomen hebben hitte nodig
Sequoia's of mammoetbomen zijn de grootste bomen op aarde en komen alleen maar voor aan de westkant van de Sierra Nevada. Deze gigantische bomen zijn met een schors van soms wel 30 centimeter dik de meest brandbestendige bomen ter wereld. En gek maar waar, maar ze hebben natuurbranden, of in ieder geval de hitte die erbij vrij komt, nodig om zich voort te planten. Door de hitte openen namelijk de dennenappels en komen de zaden vrij. Maar op dit soort enorme en snel uitbreidende bosbranden zijn de bomen niet berekend. Er worden dan ook allerlei grote middelen ingezet om deze bijzondere bomen te beschermen en te sparen.
Branden steeds heviger
Feit is namelijk, dat de bos-en natuurbranden in de Verenigde Staten de afgelopen jaren door onder andere klimaatverandering steeds groter en heviger zijn geworden. Ze beleven er op dit moment een van de zwaarste bosbrandseizoenen in 10 jaar, waarbij er naar schatting al bijna 2 miljoen hectare natuur in vlammen is opgegaan. Dat is een gebied ongeveer half zo groot als Nederland. Grote delen van de Verenigde Staten, waaronder de staat Californië, kampen al jaren met extreme droogte en mede door achterstallig onderhoud en bosbeheer, wordt de kans op dit soort enorme natuurbranden dan ook steeds groter.
Zuid-Europa
Ook in o.a. Europa is het de laatste jaren goed raak voor wat betreft natuurbranden. In delen van Griekenland woedden inmiddels ook alweer enorme branden en ook in Frankrijk staat er alweer een groot natuurgebied in de brand. Ook in Spanje en Italië heerst momenteel grote droogte en daar is het ook erg warm. De middagtemperaturen lopen er soms op tot boven 40 graden. De kans dat het ook in die landen de komende weken tot natuurbranden kan komen, is dan ook groot.