Bij ons droog, in Zuidwest-Europa eindelijk nat
Met een groot en standvastig hogedrukgebied boven Centraal-Europa weten storingen vanaf de Atlantische Oceaan ons al een tijdje niet te bereiken. Het is al dagen stralend weer, met volop zon en het is droog. In het zuidwesten van Europa gebeurt juist het tegenovergestelde, want daar waar het er nu normaalgesproken relatief droog is, overheerst momenteel het wisselvallige weer. Het hogedrukgebied ligt voor hen te noordelijk, waardoor de storingen nu ten zuiden van het enorme hogedrukgebied het Europese continent optrekken. Wisselvallig weer dus in o.a. Portugal, Spanje en Frankrijk, maar na een lange droge periode zijn ze daar in Spanje juist alleen maar blij mee.Een hogedrukgebied ligt momenteel met de kern boven het oosten van Duitsland, maar uitlopers ervan liggen tot ongeveer halverwege Scandinavië en aan de andere kant tot boven de Alpen en het westelijke deel van de Middellandse Zee. In de regio’s is het over het algemeen heel rustig weer, met flink wat ruimte voor de zon. Wij bevinden ons aan de westflank van het hogedrukgebied, met daar omheen bij ons een zuidoostelijke, ofwel aflandige en droge wind. De lagedrukgebieden en fronten blijven steeds ten westen van ons en resulteren vooral op de Britse Eilanden soms in kletsnat weer.
Geblokkeerd
Ook verder naar het zuiden is het echter wisselvallig. Het zuidwesten en westen van Frankrijk, maar ook Portugal en Spanje krijgen regelmatig een staartje mee van die fronten, waardoor er ook daar geregeld wat regen, en regionaal sneeuw valt. Het eerdergenoemde hogedrukgebied blokkeert de stroming, waardoor de meeste lagedrukgebieden rondom het hogedrukgebied naar het noorden worden gedrukt, richting IJsland en de Noorse Zee, maar enkelen weten ook net ten zuiden van het hogedrukgebied door te glippen en schuiven via het Iberisch Schiereiland Europa alsnog Europa in.
Nauwelijks regen
Spanje en Portugal zijn echter hartstikke blij met de regen, want het is in de normaalgesproken natte winters nu ook bijzonder droog. Historisch gezien hebben Spanje en Portugal natuurlijk al vaker van dit soort droge perioden meegemaakt, maar door klimaatverandering lijkt het probleem verergerd. In de laatste 3 maanden van 2021 viel in Spanje slechts 35% van de gemiddelde hoeveelheid regen ten opzichte van dezelfde perioden van 1981 tot 2010. En ook dit jaar is er daar bijna geen regen meer gevallen. In het gehele winterseizoen is er dit jaar zelfs maar 21 procent van de normale regenhoeveelheid is gevallen. Er zijn zelfs plekken waar in de 3 maanden tijd bijna niets is gevallen. Veel boeren zijn dan ook bang dat er niet meer van hun gewassen overblijft.
Daken ondergelopen dorp nu ook in winter zichtbaar
In het Lindoso-waterreservoir in het noordwesten van Spanje is die droogte ook goed zichtbaar. In de droge zomerperioden komen daar namelijk de daken van het oude dorp Aceredo uit het water tevoorschijn. Het oude dorp is drie decennia geleden onder water komen te staan, toen een waterkrachtdam de vallei deed overstromen. Nooit eerder waren deze daken van dit dorp ook in het winterseizoen zichtbaar, maar nu wel. De verwachte regen is in die landen juist zeer welkom.
Voorlopig wisselvallig
En voorlopig lijkt het vooral in het zuidwesten van Europa wisselvallig te blijven. Zolang het hogedrukgebied op ongeveer dezelfde plek blijft liggen, blijven lagedrukgebieden juist over het zuiden van Europa trekken, met daar geregeld wat nattigheid.