Foto gemaakt door Paul van Dijk - Den Hoorn (Texel) - Betekent de weersverandering van de komende dagen ook een trendbreuk met het stralende weer dat we de afgelopen weken hebben gehad?
Foto gemaakt door Paul van DijkDen Hoorn (Texel)Betekent de weersverandering van de komende dagen ook een trendbreuk met het stralende weer dat we de afgelopen weken hebben gehad?
Nu

Betekent de weersverandering een nieuwe trend?

De veranderingen in het weer, die zich de komende dagen in Nederland voltrekken, zouden weleens een breuk met de zonnige trend van de voorgaande weken kunnen zijn. Eerst wordt het gevoelig kouder, met uiteindelijk toch weer ruimte voor de zon. In de loop van volgende week zien we de temperaturen weer omhoog gaan. Dan is het de toenemende wisselvalligheid die erop wijst dat mogelijk een nieuwe trend wordt gezet.

Hoewel het weer grillig is, kun je als je over een wat langere tijd kijkt af en toe ook trends ontdekken. Zo was februari een uitgesproken wisselvallige maand met vaak regen en veel wind en hadden we het de afgelopen 4 tot 5 weken voornamelijk zonnig en ook steeds droog lenteweer. Blijkbaar verspringt het standje waarin de atmosfeer staat van tijd tot tijd en op de momenten dat zoiets gebeurt, mag je dan van een trendbreuk spreken.

Hogedrukgebieden

In december geloofden we nog in een echte winter. In het weer van toen speelden hogedrukgebieden een rol. Vaak lagen ze op de Oceaan en probeerden ze met noordelijke winden de koude lucht, die boven Scandinavië aanwezig was, in onze richting te duwen. Twee keer lukte dat uiteindelijk ook, de laatste keer tijdens de kerstdagen. Echt doorzetten, deed de trend niet. Vanaf de tweede helft van de maand zagen we ook warmbloedige hogedrukgebieden ontstaan, boven Frankrijk en Centraal-Europa en het waren die hogedrukgebieden die in januari een hoofdrol gingen spelen.

De nieuwe trend voor januari was gezet. Van winterweer was geen sprake, wel hadden hogedrukgebieden ten zuiden en zuidoosten van ons veel invloed. Het werd dan ook een relatief droge maand. Hoewel het zacht was, waren de temperaturen in het zuiden (dichterbij het hogedrukgebied) duidelijk lager dan in het noorden, waar de meestal zuidwestelijke wind makkelijker zachte lucht wist binnen te blazen.

Sterke straalstroom

Eind januari werden de hogedrukgebieden boven Europa naar het zuiden teruggedrongen en wisten storingen van de Oceaan Nederland overtuigender te bereiken. Een nieuwe trend werd gezet, een trend die gedurende het grootste deel van de februarimaand zou aanhouden. Met een straalstroom in onze buurt die almaar sterker werd, waren storingen van de Oceaan heer en meester. Bijna iedere dag regende het en soms liepen de neerslahoeveelheden ver op. Het werd een kletsnatte maand. In de tweede helft van februari zat er zoveel energie in de atmosfeer dat we diverse malen met stormweer te maken kregen. Eunice was daarvan uiteindelijk de zwaarste.

Zo snel als het wisselvallige weer gekomen was, zo snel verdween het. Toen op 25 februari eindelijk een hogedrukgebied in onze omgeving aankwam, was het met de wisselvalligheid meteen ook gedaan. Vanaf dat moment regeerden hogedrukgebieden en was het – op enkele korte onderbrekingen na – eigenlijk alleen nog maar zonnig in Nederland en vrijwel voortdurend droog. Een nieuwe trend dus. Een trend ook die zo hardnekkig bleek dat maart tot de zonnigste en waarschijnlijk ook droogste ooit kon uitgroeien, met een recordaantal zonnige dagen. Het was een periode die tot gisteren aanhield.

Nieuwe weersverandering

Nu komt dan de volgende weersverandering, een nieuwe trend mogelijk ook. Eerst wordt het, met een hogedrukgebied op de Oceaan en boven het westen van Europa enkele dagen lang een noordelijke tot noordoostelijke wind, een stuk kouder. Vanaf morgen heeft de temperaturen in delen van het land moeite om nog aan 10 graden toe te komen. Donderdag kan een winterse bui vallen, verder is het droog. Vrijdag en in het weekend komt de zon er goed door en kan het tijdens de heldere nachten 2 tot 4 graden vriezen. Zelfs matige vorst met minimumtemperaturen beneden -5 graden is op een enkele plek niet helemaal uitgesloten. Dergelijk lage temperaturen komen in de aprilmaand tegenwoordig niet vaak meer voor. Toch lijkt dat koude weer niet de nieuwe trend.

Met een mogelijk nieuwe trend lijken we wel later volgende de week te maken gaan krijgen. Omdat het hogedrukgebied boven de Oceaan nog wat verder naar het zuiden trekt, draait de wind bij ons via west tot noordwest naar meer zuidwestelijke richtingen. De temperaturen gaan dan omhoog, de vorst verdwijnt uit de nachten en het wordt geleidelijk wisselvalliger, omdat storingen vanaf de Oceaan onze omgeving weer kunnen bereiken, en omdat de aangevoerde lucht een stuk vochtiger wordt.

Het is nog wat onzeker

Deze verandering zou op de langere termijn wel duurzaam en dus de nieuwe trend kunnen zijn, in elk geval voor een wat uitgebreidere periode. Al is dit, als je de weerkaarten voor die termijn bekijkt, nog niet helemaal een gelopen race. Feitelijk wordt het allemaal onzekerder, met het wisselvalligere en zachtere weer als één van de opties. Maar ook een hernieuwd inzetten van een periode met hogedrukweer is niet helemaal uit de kaarten. Dus ook al zou het wel de nieuwe trend kunnen worden, helemaal zeker is dat nog niet.

Reinout van den BornChef Redactie