Agatha en Alex brengen Nederland in het weekend de zomer
Brengen de restanten van de tropische cycloon Alex, die vrijdag ten zuiden van IJsland als een gewoon en voor de tijd van het jaar behoorlijk sterk lagedrukgebied aankomen, Nederland in het weekend de zomer? Het zou zomaar kunnen. Tegelijkertijd zou het ook bijzonder zijn op deze manier, zo vroeg in het seizoen. Normaal gebeurt dat pas veel later.De eerste tropische storm van het Atlantische seizoen, Alex is de afgelopen dagen ontstaan uit de restanten van de orkaan Agatha, die vanaf de Grote Oceaan het zuidwesten van Mexico bereikte en daar de zwaarste orkaan ooit was, zo vroeg in het seizoen.
Wateroverlast
Op haar tocht over Mexico werd Agatha uit elkaar geslagen, maar uit haar restanten vormde zich aan de andere kant op de Caribische Zee een lagedrukgebied. Dat trok over de Golf van Mexico naar het zuiden van Florida, waar meer dan 350 millimeter regen viel en plaatselijk wateroverlast ontstond. Kort na de passage van Florida groeide het systeem opnieuw tot een tropische storm uit, de eerste van het seizoen, en kreeg de naam Alex.
Inmiddels is die tropische storm alweer verleden tijd en heeft Alex zich tot een gewoon lagedrukgebied omgevormd dat over de Oceaan naar het oosten trekt. Omdat dit systeem interacteert met de op de Oceaan nog steeds behoorlijk sterke straalstroom, groeit dit lagedrukgebied behoorlijk uit. Donderdagavond worden in het zeegebied ten zuiden van IJsland in de kern van ex-Alex drukstanden van rond 965 hPa verwacht. Dat is erg laag voor deze tijd van het jaar. We mogen dan ook van een sterk lagedrukgebied speken.
Hogedrukgebied
Omdat het lagedrukgebied zo sterk is, krijgt het vat op het weer boven het Europese continent. In de hogere delen van de atmosfeer komt een zuidwestelijke wind te staan die steeds warmere lucht, afkomstig vanuit het zuiden van Europa naar het noorden blaast. Warme lucht hoog in de atmosfeer is er aan het aardoppervlak niet zelden de oorzaak van dat de luchtdruk stijgt. Dat zien we de komende dagen ook boven Europa gebeuren. Boven Frankrijk vormt zich een hogedrukgebied dat vervolgens via het zuidoosten van de Benelux en Duitsland naar het oostnoordoosten trekt. Wij krijgen er beter weer van.
Morgen en donderdag gebeurt dat nog niet. Eerst passeert een andere depressie, waarvan de bijbehorende storing Nederland morgen met bewolking en regen passeert. Donderdag kunnen daarna nog een paar buien vallen, maar zien we de zon vanuit het westen in de loop van de dag al steeds beter doorbreken. In het oosten is er tijdens de buien nog kans op een klap onweer. Het is dan met 7 tot 20 graden nog gematigd warm.
Steeds warmer
Vrijdag, zaterdag en zondag beginnen we steeds meer te profiteren van de hogedrukopbouw. Vrijdag is er al meer zon, maar kunnen nog stapelwolken ontstaan. Het blijft droog en de temperaturen maken een stap. In het binnenland kan het al 22 of 23 graden worden.
In het weekend zet de weersverbetering verder door. Het wordt dan vrij zonnig met in het zuiden zelfs zomerse temperaturen. In het zuiden is het zondag gewoon warm met kwikstanden tot 27 graden. Maar ook de rest van het land doet met 21 tot 25 graden volop mee. Dan zijn we de regen van de afgelopen dagen alweer vergeten.
En zo kan een weersontwikkeling, die oorspronkelijk ver weg op de Grote Oceaan in gang is gezet, er bij ons een week of 2 later voor zorgen dat de zomer even doorbreekt.