30-daagse: warmer dan gemiddeld
Het einde van het huidige winterseizoen is alweer in zicht. Op 20 maart gaat de astronomische lente van start. Deze verwachting valt in zijn geheel dus nog wel in het officiële winterseizoen, maar net als in de voorgaande weken en zelfs maanden lijkt er ook nu geen sprake van echt winterweer met vorst en sneeuw. We hebben het deze winter moeten doen met enkele korte winterse prikjes, met name rondom de kerstperiode, maar veel stelde het allemaal niet voor. En daar lijkt weinig verandering in te komen. We blijven te maken houden met een westcirculatie, waarmee aanhoudend relatief milde oceaanlucht en lagedrukgebieden worden aangevoerd.Tot nu toe resulteerde dat vaak in een bijna herfstachtig weertype, maar met een eerste blik op de huidige, lange termijn weerkaarten van het ECMWF lijken we nu wat meer aan de zuidkant, ofwel de hogedrukzijde, van die westelijke stroming uit te komen. Ondanks dat er dan nog steeds geregeld storingen worden aangevoerd, neigen de rustige dagen ertussendoor dan al iets meer naar lente. In deze tijd van het jaar zien de langjarig gemiddelde temperatuur snel omhoog gaan van nog 6,5 graden in de tweede decade van februari tot alweer 9,9 graden in de tweede decade van maart. En als de zon er dan ook nog bij schijnt, komt het lentegevoel steeds dichterbij.
Week 1: maandag 14 t/m zondag 20 februari: dubbele cijfers
In deze eerste week van de verwachting zien we op de weerkaarten nog heel duidelijk een straffe westcirculatie boven onze omgeving, met de lagedrukinvloed ten noorden daarvan en de hogere luchtdruk ten zuiden ervan. Wij bevinden ons in deze week nog wel aan de lagedrukzijde ervan, met vanuit het westen regelmatig de aanvoer van lagedrukgebieden en bijbehorende fronten. Het is dan ook iets natter dan normaal. In de loop van deze week doet een rug van hoge luchtdruk vanuit het zuidwesten wel een poging om onze kant op te komen, maar schuift net ten zuidoosten van ons langs richting Centraal-Europa en daar blijft hij ook een tijdje liggen. De wind wordt hierdoor bij ons wel tijdelijk zuidelijk en daardoor schieten de temperaturen omhoog. Halverwege de week zitten er dagen tussen met middagtemperaturen tot 13 graden en als het dan tussen de fronten door ook eens een dagdeel breed opklaart, zal het al aangenaam aanvoelen. Later in de week schuift het hogedrukgebied verder richting Rusland, waarna de zuidwestenwind het bij ons weer overneemt en de temperatuur ‘terugzakt’ richting een graad of 9, maar dat is dan nog steeds enkele graden boven normaal voor de tijd van het jaar.
Week 2: maandag 21 t/m zondag 27 februari: hogedrukzijde
Voor wat betreft het stromingspatroon zien we in deze tweede week weinig tot geen verandering. De hardnekkige west stroming blijft bestaan, met de lagedruk in het noorden en hogedruk in het zuiden, maar de hogedrukinvloed vanuit het zuiden begint nu wel meer in ons voordeel te werken. De luchtdruk komt in deze week gemiddeld hoger uit dan normaal in onze regio, met de grootste afwijkingen net ten zuiden van ons, boven Frankrijk. Hoewel we ook in deze week nog steeds te maken hebben met een veelal zuidwestelijke wind en de aanvoer van fronten vanaf de Atlantische oceaan, lijken ze onder invloed van de hogere luchtdruk wel minder actief te zijn. Het lijkt op basis van deze weerkaarten dan ook een relatief droge week te worden, met ook weer veel hoger dan gemiddelde temperaturen, zowel overdag als ook in de nachten. Een enkeling komt later in de week zelfs met middagtemperaturen tot 15 graden in De Bilt, maar het merendeel van de berekeningen blijft rond een graad of 10 uitkomen.
Week 3: maandag 28 feb t/m zondag 6 maart: relatief droog
In deze week lijkt die eerdergenoemde rug vanuit het zuidwesten nog meer invloed te gaan uit oefenen op Europa. De lagere luchtdruk beperkt zich vooral nog tot de omgeving van Groenland, IJsland en het uiterste noorden van Scandinavië. De rest van het Europese continent laat voor wat betreft de luchtdruk een afwijking omhoog zien, tussen 10 en 20 hPa. De wind wordt dan iets zuidelijker en daarmee komen de maximumtemperaturen gemiddeld nog een fractie hoger uit, rond 11 graden, en met tussendoor soms ook uitschieters verder omhoog. Een enkele berekening komt ook nu zelfs boven de lentegrens van 15 graden uit! De kans dat dit gebeurt is niet groot, maar de potentie is er dus al wel. Voor wat betreft de neerslag lijkt ook dit een relatief droge week te worden, maar richting het einde van deze week zien we wel een omslag naar een natter weertype.
Week 4: maandag 7 t/m zondag 13 maart: afwijking minder groot
Dat iets wisselvalligere weertype zien we ook in het begin van deze laatste week nog terug, daarna lijkt het weer droger te worden. Voor wat betreft het luchtdrukpatroon zien we geen grote verschillen ten opzichte van de week ervoor, al lijkt het gebied met de grootste luchtdrukafwijking omhoog nu meer naar het noorden te zijn geschoven en ligt nu dan niet meer alleen boven Frankrijk, maar ook boven Noordwest- en Centraal-Europa. De temperaturen blijven overdag gemiddeld rond die 11 graden uitkomen, maar omdat in deze fase van maart het gemiddelde, zoals in de inleiding ook al genoemd, alweer rond 10 graden ligt, is de afwijking wel minder groot geworden.
Conclusie:
- geen winterweer
- aanhoudende westcirculatie
- warmere kant van de straalstroom
We kunnen op basis van deze weerkaarten van het ECMWF dus wel concluderen dat het er voor wat betreft winterweer dit seizoen niet meer in zit. De westcirculatie blijft hardnekkig en dat betekent dat er ook in deze laatste fase van de winter nog steeds relatief milde oceaanlucht wordt aangevoerd en dat er ook regelmatig lagedrukgebieden over onze omgeving trekken, met de bijbehorende fronten. Echt stabiel wordt het dus nog niet, maar wel lijken we steeds meer aan de zachtere kant, ofwel de hogedrukzijde, van de straalstroom uit te komen. De temperaturen komen daardoor zowel overdag als ’s nachts relatief hoog uit. En als de zon dan tussen de fronten door even goed schijnt, beginnen de lentekriebels bij veel mensen waarschijnlijk al wel een beetje op te spelen.