Foto gemaakt door Fas Vermeulen - Leerdam - De zomer lijkt er de rest van mei vroeg bij te zijn en lang aan te houden. Komt er daarna ook weer regen. In de 30-daagse geven we antwoord op die vragen.
Foto gemaakt door Fas VermeulenLeerdamDe zomer lijkt er de rest van mei vroeg bij te zijn en lang aan te houden. Komt er daarna ook weer regen. In de 30-daagse geven we antwoord op die vragen.
Nu

30-Daagse: vroege meizomer en dan in juni wisselvalliger?

Terwijl de zomer de komende week een eerste teken van leven geeft, werpt de zich steeds verder verscherpende droogte in toenemende maten een schaduw over het vaak fraaie lenteweer van dit moment. Nog is de situatie op de meeste plaatsen in het land onder controle, maar de verdamping neemt, zodra de zomer eenmaal zijn intrede heeft gedaan, alleen maar toe. Daarbij betekenen drogere bodems op dagen met zonneschijn een hogere temperatuur en dus weer extra verdamping. Zo komen we in een spiraal terecht die de droogte alleen maar verder aanwakkert.

Op die ene week aan het begin van de aprilmaand na, toen het op veel plaatsen in vooral het midden en noorden op uitgebreide schaal tot regen en sneeuw kwam, zijn hogedrukgebieden in de lente van 2022 uiterst dominant. Storingen maken het grootste deel van de tijd geen enkele kans en daardoor blijft het maar droog. Verder is de lente van 2022 nog altijd in de markt om de zonnigste ooit te worden, na die van 2020 die ook al recordzonnig was. Met de verwachtingen voor de komende tijd in het achterhoofd is het goed denkbaar dat de lente dit jaar een gooi naar de troon gaat doen.

Hoe zien die verwachtingen eruit? Na een weekend met twee gezichten – morgen passeert een storing met een beetje regen, voordat in de middag de zon weer schijnt en zondag is het zonnig – zien we vanaf maandag voor het eerst zomerse temperaturen in de weerkaarten verschijnen. Maandag al kan het in het zuidoosten 25 graden worden, dinsdag gebeurt dat op meer plekken. Dan kan het lokaal 27 graden worden. Verder schijnt de zon en zoekt de wind de zuidwesthoek op. Dat komt doordat het hogedrukgebied, dat eerst ten noorden van Nederland op de Noordzee ligt, oostwaarts trekt en dinsdag boven het midden van Europa aankomt. Die zuidwestenwind voert dan warmere lucht aan.

Week 1: van maandag 10 tot en met zondag 16 mei

  • Temperaturen tussen 20 en 25 graden
  • Veel zon
  • Later een lokale regen- of onweersbui

In de eerste week van de 30-daagse is het verloop nog enigszins onzeker. Na de warme start lijkt het hogedrukgebied boven Centraal-Europa zich even wat naar het zuidoosten terug te trekken. Daarmee komt de weg vrij voor koelere lucht vanuit het noordwesten. Ook zakt de straalstroom wat naar het zuiden. Later in de week neemt de kans op een regen- of onweersbui dan ook toe. Tegelijkertijd lijkt het dus even koeler te worden. Hoe koel is nog de vraag. De temperatuurverwachting, zo tussen 18 en 23 graden voor later in de week, houdt nu het midden tussen nog koelere en veel warmere opties. De twee kampen houden elkaar ongeveer in evenwicht. We zullen later zien welke van de twee het wordt.

Week 2: van maandag 17 tot en met zondag 23 mei

  • Zonnig zomerweer
  • Droge, oostelijke winden
  • Temperaturen tussen 23 en 28 graden, lokaal hoger

Voor deze tweede week is het signaal grappig genoeg wel weer eenduidig. We zien een nieuw hogedrukgebied op de Noordzee verschijnen en dat lijkt daar enige tijd te blijven liggen. Het mooie weer keert dan ook terug. De zon schijnt volop, er waait een noordoostelijke tot oostelijke wind en de temperaturen lopen flink op. Het kan op de meeste dagen, geholpen door de zon en de eerder beschreven droogte, dagelijks tot tussen 23 en 28 graden opwarmen. En lokaal mogelijk nog meer.

Week 3: van maandag 24 tot en met zondag 30 mei

  • Nog steeds veel zon, vooral in het zuiden
  • In het noorden vaker bewolkt, toenemende regenkans
  • Temperaturen 20 tot 25 graden, noordwesten koeler

Het hogedrukgebied lijkt de Oceaan op te trekken, een andere kern ligt nog boven Frankrijk. Het warme weer in Nederland houdt aan, vooral in het zuiden, maar doordat de wind weer meer uit het zuidwesten gaat waaien, gaan de scherpste kantjes in de noordwestelijke helft van het land al wel vanaf. Daar kan af en toe ook bewolking, horend bij storingen ten noorden van ons overdrijven. In het zuiden lijkt de zon door de nabijheid van het hogedrukgebied nog wel de overhand te hebben. Hoewel de kansen op neerslag wat groter worden, valt te weinig om de droogte te breken.

Week 4: van maandag 31 mei tot en met zondag 5 juni

  • Wisselvallig met geregeld buien
  • Temperaturen nog wel boven normaal
  • Opstekende wind uit west tot noordwest

Het hogedrukgebied komt wat overtuigender op de Oceaan ten westen van de Britse eilanden te liggen. In onze omgeving steekt in de bovenlucht een noordwestelijke stroming op, waarmee koelere lucht onze kant op komt. Omdat storingen ons weer kunnen bereiken, nemen de regenkansen toe. Boven het zuiden van het land verschijnen zelfs de groene kleuren, horend bij een nattere dan normale week, op de kaarten. Verder liggen de temperaturen nog steeds licht boven normaal, maar zijn de afwijkingen van gemiddeld een stuk minder groot dan in de weken ervoor.

In de twee weken hierna lijkt het hogedrukgebied zich op de Oceaan te handhaven. In de week tot en met 12 juni komen we aan de oostflank ervan onder een bovenluchttrog terecht. Het weer is dan wisselvallig met ongeveer normale temperaturen. In de week daarna trekt de trog naar het oosten en komt het hogedrukgebied in het westen dichterbij. Het weer bij ons kan zich dan stabiliseren, maar in de temperaturen lijkt met een veelal noordwestenwind ook dan nog niet al teveel te veranderen.

Samenvattend:

Eigenlijk valt de verwachting in twee delen uiteen. Kijken we naar de rest van de meimaand, de komende 3 weken dus, dan lijken die door een langere periode met vroeg zomerweer gedomineerd te gaan worden. Veel zon wordt daarbij verwacht en nauwelijks regen. Een verdere verscherping van de huidige droogte ligt daarbij dus voor de hand.

Later zien we het voor het fraaie weer verantwoordelijke hogedrukgebied naar het westen opschuiven. Eind mei en begin juni zou dit tot een naar noordwest draaiende wind, afkoelende bovenluchten, toenemende wisselvalligheid en uiteindelijk ook aan de grond lagere temperaturen kunnen leiden, precies vanaf het moment dus dat de eerste zomermaand op de kalender staat. Maar voordat het zover is, hebben we nog een lange weg te gaan en kan er op de weerkaarten nog vanalles gebeuren.

Reinout van den BornChef Redactie