30-Daagse: voorlopig geen winterweer
Hogedrukgebieden domineren momenteel boven onze omgeving en voorlopig lijkt daar niet veel verandering in te komen. Af en toe doen lagedrukgebieden een poging, maar overtuigend lukt dat op de korte termijn niet. Komend weekend gaat de luchtdruk bij ons tijdelijk wat omlaag, maar op basis van de huidige weerkaarten komt maandag vanaf de Atlantische Oceaan al snel weer een hogedrukgebied opzetten en daarmee lijkt deze zeer rustige winterperiode nog enige tijd stand te houden. Op een paar koudere nachten en heel lokaal mogelijk eens een vlokje natte sneeuw na, is er voorlopig niet tot nauwelijks sprake van ‘echt’ winterweer, met vrieskou en winterse neerslag.Komend weekend drukt een actief lagedrukgebied vanuit de omgeving van Scandinavië het huidige hogedrukgebied verder naar het zuiden van Europa. Twee zwakke fronten weten ons land dan even te bereiken, maar dit uit zich vooral in de vorm van bewolking. Zondagmiddag kan lokaal wat lichte regen of motregen uit het wolkendek vallen, maar de neerslaghoeveelheden zijn minimaal.
Week 1: maandag 17 t/m zondag 23 januari: zacht
Maandag komt vanaf de Atlantische Oceaan alweer een hogedrukgebied onze kant op. Vooral boven de Britse Eilanden zien we voor wat betreft de luchtdruk relatief grote afwijkingen omhoog, zo’n 20 tot 40 hPa, maar ook in onze omgeving is de luchtdruk duidelijk hoger dan gemiddeld. Die zone met hogere luchtdruk strekt zich grofweg uit vanaf Groenland over de Britse Eilanden tot in Noord-Spanje en Midden-Italië. De afwijkingen omlaag zien we vooral boven Scandinavië, de Baltische Staten en het noordwesten van Rusland. Wij zitten daar een beetje tussenin, met een veelal noordwestelijke stroming. Wij zitten wel duidelijk aan de hogedrukzijde, dus het rustige weer lijkt deze week aan te houden. Storingen blijven op afstand en daarmee is het droger dan gemiddeld en komt ook het kwik weer iets hoger uit, met in De Bilt overdag steeds een graad of 8.
Week 2: maandag 24 t/m zondag 30 januari: NW-stroming
De grootste afwijkingen omhoog voor wat betreft de luchtdruk bewegen zich in deze week iets meer tot boven de Atlantische Oceaan. De straalstroom zakt daar omheen vanuit het noorden via de Noordzee naar het zuiden en dat resulteert bij ons in een straffe, wat koudere noordwestelijke stroming. Maar onderweg warmt de lucht boven de nog relatief warme Noordzee weer iets op en wij kunnen in deze week dan ook rekenen op vrij normale temperaturen voor eind januari, rond 6 graden. Vanuit het noordwesten trekken soms ook weer fronten over onze omgeving en dan steekt er ook weer een wat stevigere wind op en valt af en toe neerslag. Tussendoor zijn er ook opklaringen en in de nachten kan het daarin toch nog flink afkoelen, tot rond of iets onder het vriespunt.
Week 3: maandag 31 januari t/m zondag 6 februari: straalstroom boven ons hoofd
De hogere luchtdruk verplaatst zich in deze week steeds meer naar de noordelijke delen van de Atlantische Oceaan. De stroming wordt daardoor bij ons weer wat meer westelijk en daarmee lopen de temperaturen later in deze week nog een fractie verder op, in De Bilt mogelijk tot 9 graden. In de nachten kan het echter wel koud zijn, met in het zuidoosten en oosten misschien lichte vorst, maar dit zijn voorlopig de enige winterse prikjes die we op basis van de huidige weerkaarten kunnen verwachten. Er trekken af en toe lagedrukgebieden met bijbehorende fronten over het land, maar in de loop van de week lijkt het droger te worden.
Week 4: maandag 7 t/m zondag 13 februari: dubbele cijfers
In deze week breidt een hogedrukzone zich weer verder uit tot boven bijna heel Europa, behalve Scandinavië. De grootste afwijkingen in de luchtdruk zien we in een strook van Noord-Frankrijk en de Benelux tot over Duitsland en Polen richting het noordwesten van Rusland. Wij bevinden ons aan de noordflank van die hogedrukzone en dat betekent voor ons dat de stroming waarschijnlijk westelijk blijft. Onder invloed van die hogere luchtdruk lijkt het echter relatief droog te blijven en zien we ook de zon weer iets vaker. De maximumtemperaturen lijken door die combinatie ook weer iets omhoog te gaan, met in deze week mogelijk zelfs weer dubbele cijfers.
Conclusie:
We kunnen er op basis van de huidige berekeningen vanuit gaan dat we de komende periode niet of nauwelijks winterweer hoeven te verwachten. Misschien een keer wat winterse perikelen als lokale gladheid in de nachten, maar zelfs dat waarschijnlijk niet op grote schaal. De maximumtemperaturen lijken rond of zelfs iets boven normaal uit te komen, vooral in de laatste week van deze verwachting, met dan in delen van het land mogelijk alweer dubbele cijfers. Ondanks een aanhoudende westelijke of noordwestelijke stroming is het wel relatief droog, omdat we ons relatief vaak aan de flanken van een hogedrukgebied bevinden en deze houden storingen grotendeels bij ons uit de buurt of zwakken ze sterk af. Geen winterweer dus, maar we neigen ook nog niet echt naar de lente. We hangen er in deze periode eigenlijk een beetje tussenin, met af en toe een keer een koud nachtje, maar overdag juist vaak iets te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.