30-Daagse: vanaf eind volgende week ligt alles open
Na de recorddroge en -zonnige maart die ook nog eens vrij zacht verliep, kon de weersomslag aan het einde van de maand niet groter zijn. Koude lucht veroverde Nederland en op 31 maart en 1 april sneeuwde het op veel plaatsen.Een hogedrukgebied, dat van de regio IJsland-Groenland naar het zuiden was komen afzakken, bracht de koude lucht bij ons. Toen de koude start van april wat wegebde, kwam er een soort van westcirculatie voor in de plaats. Storingen konden onze omgeving makkelijk bereiken en de neerslaghoeveelheden liepen verder op. Op heel wat plaatsen in zeker het midden en noorden van het land is april inmiddels al een natte maand.
Ergste onrust achter de rug
Met het weekend in zicht en de ergste onrust nu wel achter de rug, lijkt er weer een omslag aan te komen. Opnieuw is het een hogedrukgebied dat de verandering in gang zet. Dit keer is het een hogedrukgebied dat van de Oceaan komt en via Frankrijk naar het zuidoosten van Europa trekt. Via een rug van hogedruk, die onze omgeving in de nacht naar maandag passeert, houdt het contact met een ander hogedrukgebied, in de buurt van IJsland. Aan de zuidwestflank van die rug wordt de wind bij ons op maandag zuidoostelijk en vanaf dat moment kan warmere lucht onze omgeving binnenstromen.
De grote vraag is of dit een definitieve doorbraak van de lente inhoudt? Welk van de twee hogedrukgebieden wordt het belangrijkste? Neemt het hogedrukgebied bij IJsland de regie en zien we met een naar noord draaiende wind op termijn toch weer koudere lucht onze kant opkomen, zoals het GFS een beetje suggereert? Of grijpt het hogedrukgebied boven Zuidoost-Europa de macht? Met bij ons een meer zuidwestelijke stroming, bestendig hogere temperaturen en op termijn toch weer een iets toenemende wisselvalligheid? We gaan het nu bekijken, aan de hand van de nieuwe lange termijnverwachtingen.
Week 1: van maandag 11 tot en met zondag 17 april
- Geregeld zon
- Later soms ook wat regen of een bui
- Temperaturen 15 tot 18 graden, soms iets hoger
Het Europese model is nog steeds voor de warme keuze. Het naar zuidoost draaien van de wind leidt op maandag al tot temperaturen van 16 of 17 graden in het zuiden van het land,. Dinsdag kan het 20 of 21 graden worden. Beide dagen schijnt de zon geregeld en blijft het op de meeste plaatsen droog. Omdat de verbinding met het hogedrukgebied bij IJsland geen stand houdt, kunnen nieuwe storingen vanaf woensdag weer bij ons in de buurt komen. De temperatuur daalt dan iets en de kans op eens wat regen of een bui neemt weer toe. Aan het einde van de week trekt een nieuw hogedrukgebied Frankrijk binnen en worden de storingen weer wat naar het noorden terug gedrongen. Dat zou zomaar een heel aangenaam en relatief warm paasweekeinde kunnen opleveren.
Het Amerikaanse model laat het IJslandse hogedrukgebied het belangrijkst worden en naar Scandinavië trekken. In dat geval wordt de wind bij ons oostelijk en is woensdag de warmste dag met temperaturen tussen 17 en 21 graden. Daarna dringt koudere lucht binnen, wordt de wind noordoostelijk en gaan de temperaturen weer flink omlaag.
Week 2: van maandag 18 tot en met zondag 24 april
- Een westelijke tot noordwestelijke wind
- Temperaturen tussen 11 en 15 graden
- Af en toe wat regen of een bui, ook zon tussendoor
In het kille GFS-model trekt het hogedrukgebied naar het westen komt uiteindelijk midden op de Oceaan uit, met een uitloper naar het noorden in de richting van IJsland en Groenland. Koude lucht zakt aan de oostflank met een noordelijke wind naar het zuiden en komt ook in Nederland terecht. Er vormen zich in onze omgeving enkele lagedrukgebieden die wat om Nederland heen cirkelen. Helemaal droog is het dan ook niet, maar er blijft ook ruimte voor de zon. Overdag wordt het tussen 10 en 14 graden, in de nachten kan het kwik tijdens opklaringen in de buurt van het vriespunt komen.
Ook in de berekeningen van het Europese model zien we het hogedrukgebied naar het westen schuiven, waarmee de wind bij ons meer in de westhoek terechtkomt. Op dat moment worden we ook weer gevoelig voor storingen, vanuit het noorden. De onzekerheid in de pluim in week 2 is echter groot, al langere tijd. In die periode moet voor het vervolg van het weer duidelijk nog een keuze worden gemaakt. Wel lijken de temperaturen in het algemeen weer iets te dalen en in de buurt van normaal uit te komen.
Week 3: van maandag 25 tot en met zondag 1 mei
- Geregeld bewolkt en wat regen of een bui
- Windrichting is onzeker
- Temperaturen normaal tot iets boven normaal
Ook in week 3 lijkt de onzekerheid groot. In de berekeningen van het Europese model zien we hogedrukgebieden boven het noorden van Europa en in de omgeving van IJsland en Groenland. Bij de Britse eilanden wordt een lagedrukgebied ingetekend. Nederland zou, als dit zo uitkomt, in het grensgebied komen te liggen van een regime met noordoostelijke winden in het noorden en zuidwestenwinden in het zuiden. Dat zou de nodige wisselvalligheid met zich mee kunnen brengen, maar is erg gevoelig voor detailverschillen. Dat geldt eigenlijk ook voor de temperatuurverwachting in die periode.
Week 4: van maandag 2 tot en met zondag 8 mei
- Vanuit het noorden toenemende kans op zon
- Een oosten- tot noordoostenwind
- Temperaturen normaal tot iets boven normaal
In week 4 van de verwachting zien we de hogedruk boven Scandinavië nog wat sterker worden, al verdwijnt de lagedruk uit onze omgeving niet helemaal. Wel lijkt de verwachting, in vergelijking met de drie weken ervoor wat droger te zijn. Dit zou betekenen dat de zon ook meer de kans krijgt, zeker in het noorden. Veel wind zal er in onze omgeving niet zijn en het beetje wat er is, zou uit oostelijke richtingen kunnen waaien. Daarmee ligt ook in deze week een voortzetting van het regime met (boven)normale temperaturen voor de hand.
Het weer is nog zoekende
Als er al een conclusie uit de kaarten kan worden getrokken, dan is het wel dat het weer duidelijk nog zoekende is met betrekking tot het vervolg de komende tijd. Dat is niet raar in de lente. Een nieuw evenwicht in de atmosfeer moet nog gevonden worden. In die zin is het helemaal niet vreemd dat er in de pluimen van nu zoveel onzekerheid zit. En dus ook niet dat de twee belangrijkste weermodellen op dit moment voor heel eigen paden kiezen.
Er zit niets anders op dan het nog even aan te kijken. Dat het weer vanaf maandag op een wat warmere toer gaat, lijkt wel duidelijk. Maar voor de periode daarna, en eigenlijk vanaf het einde van de komende week al, lijkt feitelijk nog alles open te liggen.