30-daagse: Rest van de zomer zonnig, warm en droog?
De zomer verloopt in De Bilt tot nu toe 0,8 graden warmer dan normaal en staat daarmee op een voorlopige 9e plek. In juni viel op veel plekken meer neerslag dan normaal, maar het was tegelijkertijd erg zonnig. Sterker nog, het was de zonnigste juni sinds 1976. Ook deze maand verloopt wederom erg zonnig met gemiddeld over het land een 9e plek sinds 1909, maar dit keer blijft serieuze neerslag uit. De grote vraag is nu, blijft het ook de rest van de zomer droog, warm en zonnig? Of krijgen we toch te maken met wisselvalliger en koeler weer?De komende week herhaalt zich een patroon dat we deze zomer al vaak hebben gezien. Na een felle hitte-opstoot begin deze week – met lokaal temperaturen van afgerond 40 graden – is het nu weer enkele dagen beduidend koeler. Verder vielen gisteren enkele buien. De komende dagen is het echter weer droog met steeds meer zon en oplopende temperaturen. Vanaf maandag koelt het dan weer af met kans op een enkele bui, maar de weermodellen hinten daarna alweer op een nieuwe periode met warm, droog en zonnig weer.
Week 1: van maandag 25 tot en met zondag 31 juli
- Tijdelijk koeler, daarna weer hogere temperaturen
- Begin van de week kans op een bui
- Meestal droog en veel zon
Volgende week trekt een hogedrukgebied vanaf de Azoren via het Verenigd Koninkrijk naar Centraal-Europa, een patroon dat we al lange tijd zien. Aan het begin van de week komt de wind nog uit het noorden tot westen. Daarmee ligt de temperatuur iets aan de lage kant voor de tijd van het jaar met op dinsdag maxima tussen 19 en 23 graden. Verder kunnen op maandag en dinsdag een paar buien vallen, maar veel stelt het waarschijnlijk niet voor. Bovendien is de zon ook regelmatig te zien.
Later in de week trekt het hogedrukgebied naar het oosten. Daardoor draait de wind naar het oosten tot zuiden. Dat zorgt voor hogere temperaturen. Vrijwel overal wordt het dan weer zomers warm, in het zuiden is zelfs kans op tropische temperaturen. Door de nabijheid van een hogedrukgebied is het droog en overwegend zonnig.
Week 2: van maandag 1 tot en met zondag 7 augustus
- Warmer dan normaal, vooral in het binnenland
- Kleine kans op een bui, flink wat zon
- Echte warmte dichtbij
De weerkaarten laten voor de eerste week van augustus eenzelfde trend zien. Een hogedrukgebied strekt zich uit vanaf de Azoren via het Verenigd Koninkrijk naar ons land. Daardoor is het vaak droog met een kleine kans op een bui. Verder is veel ruimte voor de zon. De temperaturen zijn afhankelijk van de precieze positie van het hogedrukgebied.
Ligt de kern van het hogedrukgebied ten (noord)westen van ons, dan blijft het relatief koel door een wind van zee. De temperaturen liggen dan rond 20 graden in de kustgebieden en ongeveer 25 graden in het binnenland. Als het hogedrukgebied meer boven onze omgeving of ten zuidoosten van ons komt te liggen kunnen de temperaturen echter flink oplopen. In een groot deel van het land zijn dan zomerse of zelfs tropische temperaturen mogelijk. Een combinatie van (zeer) warme en koelere dagen - net als volgende week - is natuurlijk ook mogelijk.
Week 3: van maandag 8 tot en met zondag 14 augustus
- Warmer dan normaal
- Een enkele (onweers)bui
- Veel droge momenten en regelmatig zon
Het patroon met hogedrukgebieden die zich van het westen uit over onze omgeving uitbreiden lijkt in stand te blijven. Als gevolg daarvan is het vaak rustig en droog weer. Zo af en toe kan een regen- of onweersbui ontstaan die tijdelijk voor wat verlichting van de droogte kan zorgen, maar echt wisselvallig lijkt het niet te worden. Met veel ruimte voor de zon is de kans op temperaturen boven normaal groot. Op sommige dagen is het mogelijk koeler, maar (zeer) warme dagen hebben de overhand.
Week 4: van maandag 15 tot en met zondag 21 augustus
- Temperaturen rond of boven normaal
- Vrij droog
Ook in de tweede helft van augustus lijkt het patroon met hogedrukgebieden in onze omgeving aan te houden. Dat zorgt over het algemeen voor rustig en droog weer, met een kleine kans op een bui. De echte hitte zit nog steeds in Zuid- en Zuidwest-Europa, dus als de wind ook maar even naar het zuiden draait kan het ook in Nederland tropisch warm worden. Mocht de wind van zee waaien, dan is het koeler met temperaturen rond normaal.
De weken daarna
- Temperaturen dalend naar rond normaal
- Hogere neerslagkansen
Richting het einde van de meteorologische zomer en het begin van september tonen de weerkaarten geen duidelijke voorkeur voor droger of warmer weer dan normaal. Dat zou betekenen dat de temperaturen weer wat lager uitkomen, rond normale waarden. Ook kan er dan wat vaker regen vallen, die waarschijnlijk broodnodig zal zijn als de verwachting voor de komende 4 weken in grote lijnen uitkomt.
De droogte in ons land begint namelijk steeds problematischer te worden. Als het droge, zonnige en warme weer nog wekenlang aanhoudt zal het nu al erg hoge neerslagtekort nog verder toenemen. Alles wijst erop dat de 2e helft van de zomer (duidelijk) warmer dan normaal zal verlopen, waarmee een top-10 notering voor warmste zomers ooit gemeten binnen handbereik komt. Ook wat betref het aantal zonneschijnuren gaat de zomer van 2022 waarschijnlijk hoge ogen gooien. Geen slecht nieuws dus voor de vakantiegangers in eigen land, wel voor de natuur.