30-Daagse: overgang naar zuidelijke winden en warmer weer
We zitten middenin de eerste afstroom van koude lucht vanuit het hoge noorden van het nieuwe seizoen. Omdat dit via een nog erg warme Noordzee gebeurt, lijkt het allemaal nog niet heel erg spectaculair, maar opvallend is het wel.We hebben op deze site vaak uitgelegd hoe vooral het voorjaar bij ons de periode van de noordelijke winden is. Het najaar is bij uitstek het seizoen waarin de wind zuidelijk wil zijn. Wat dat betreft, is de huidige fase met noordwestenwinden dus best apart.
Veel meer dan aan de bijbehorende lagere dan normale temperaturen, merken we aan de buiigheid dat er toch wel iets aan de hand is. Het warme water van de Noordzee en de koude bovenluchten staan er garant voor dat er in het weekend steeds weer buien van de Noordzee het land op trekken, af en toe aangewakkerd door een storing. Vooral in de kustgebieden en in het verlengde van het IJsselmeer kunnen de neerslaghoeveelheden behoorlijk oplopen. Maar ook op andere plaatsen blijft het zeker niet droog.
Echt guur, en dat na de warme zomer
Verder trekt de wind flink aan. Zeker als zo’n storing passeert, kan de bries aan zee in de onstabiele lucht gemakkelijk een windkracht 7 bereiken en kunnen zware windstoten optreden. Maar ook in de rustigere perioden tussen de storingen door waait het behoorlijk. De combinatie van dit alles maakt dat het buiten de deur weer eens echt guur is. En dat is even wennen, zeker na de lange en warme zomer die we hebben gehad.
Toch gaat de wind de komende tijd naar het zuiden draaien. Dat is een kwestie van tijd. En zodra die zuidenwind eenmaal een feit is, ligt mooi nazomerweer ook weer op de loer. Want laten we eerlijk zijn: warm wordt het tegenwoordig vanzelf in Nederland.
Week 1: van maandag 19 tot en zondag 25 september
- De wind wordt in de loop van de week zuidelijk
- We beginnen de week guur, later verbeterend en warmer
- Temperaturen naar waarden tussen 18 en 21 graden
Het meest opvallende deze week is dat het hogedrukgebied, dat eerst ten westen van de Britse eilanden lag en samen met een lagedrukgebied boven het noordoosten van Europa de wind bij ons voorlopig nog in de noordwesthoek houdt, in beweging komt. Het passeert Nederland dinsdag en woensdag waarna de wind bij ons naar zuid tot zuidoost draait. Dat betekent het einde van de buien, een weerbeeld met meer zon en hogere temperaturen. Ook wordt het warmer. Het kan woensdag alweer 20 graden worden.
Het vervolg daarna is nog niet helemaal duidelijk. De kans is het grootst dat de wind in de zuid tot zuidwesthoek terechtkomt. In dat geval wordt het onder invloed van storingen op de oceaan langzaam wisselvalliger, met temperaturen die ongeveer normaal zijn voor de tijd van het jaar. De wind kan echter ook oostelijk tot noordoostelijk worden. In dit scenario zitten de opties voor beter weer en mogelijk ook wat hogere temperaturen.
Week 2: van 26 september tot en met 2 oktober
- Grootste kans op een aanhouden van de zuidenwind
- Licht wisselvallig weer, maar ook nu en dan zon
- Temperaturen 17 tot 20 graden, mogelijk wat hoger
We zien nog steeds de twee opties in de berekeningen terug, die we een week eerder hebben zien ontstaan. Ongeveer twee derde van de berekeningen kiest voor een variant waarin de wind bij ons uit richtingen tussen zuid en zuidwest waait, met in dat geval de invloed van storingen op de oceaan. Het is dan licht wisselvallig. Wel kan de zuidelijke wind af en toe warme lucht naar het noorden blazen. We zien dan ook een paar lijntjes met hoge temperaturen, soms zelfs tot 25 graden aan toe uit de bus komen.
Scenario 2 is er een met een oostelijke tot noordoostelijke wind. In dat geval heeft een hogedrukgebied in het noorden meer invloed, is het bij ons waarschijnlijk droog en laat de zon zich beter zien. De temperaturen zijn dan min of meer normaal voor deze periode.
Week 3: van maandag 3 tot en met zondag 9 oktober
- Stevige zuidwestenwinden
- Wisselvallig weer
- Bovennormale temperaturen
Dit is de week waarin het hele patroon wat naar het oosten lijkt op te schuiven. De opties met een oostelijke wind verdwijnen dan tijdelijk uit het pakket en de opties met een zuidelijke tot zuidwestelijke wind krijgen de overhand. De kans is zelfs 40 procent dat er een tijdelijke westcirculatie uit de bus komt.
In dat geval neemt de wind toe en kunnen de temperaturen, omdat de aangevoerde lucht wel van zuidelijke breedten afkomstig is, significant boven de normaal uitkomen. Verder blijft het weer aan de wisselvallige kant omdat storingen onze omgeving nog steeds kunnen bereiken. Dat neemt niet weg dat er ook mooie dagen tussen kunnen zitten.
Week 4: van maandag 10 tot en zondag 16 oktober
- Wind mogelijk draaiend naar oost tot noordoost
- In dat geval meer zon en (iets boven) normale temperaturen
- Ongeveer 40 procent kans op wisselvalliger weer
De hogedruk boven het noorden en noordoosten van Europa lijkt zich te herstellen. Tegelijkertijd zien we boven het zuidwesten van Europa een lagedrukgebied verschijnen. In Nederland draait de wind hierdoor mogelijk naar het (noord)oosten.
Mocht de hogedrukoptie uitkomen, dan wordt het droog en komt de zon er beter door. De temperaturen, die aan het begin van de week nog duidelijk boven normaal liggen, gaan later omlaag en komen rond normaal uit. De kans op dit scenario is 60 procent, de overige 40 procent hebben het hogedrukgebied op een andere plaats of komen met een westcirculatie uit de bus. Dat zijn ook de opties waar de wisselvalligere varianten in zitten. Daarom staat de gemiddelde neerslagverwachting ondanks de hogedruk toch op normaal.
De weken 5 en 6 (van 17 tot en met 31 oktober):
- Eerst weinig verandering
- Later in de periode opnieuw zuidenwinden en warmer
- Nog wel steeds (licht) wisselvallig
De hogedruk in het noorden handhaaft zich, maar verlegt zijn zwaartepunt later naar de omgeving van IJsland en Groenland. In de laatste week zien we tevens bij Portugal en Spanje een lagedrukgebied opduiken dat aan zijn voorzijde met een zuidelijke wind veel warmere lucht naar onze omgeving op transport zet. Hebben we in week 5 nog ongeveer normale temperaturen, in week 6 schieten ze weer flink boven normaal. Verder neemt de wisselvalligheid dan toe. Feitelijk komen we in de overgangszone te liggen tussen koudere lucht, die boven Scandinavië ligt, en de warmere in onze omgeving.
Samenvattend:
Al met al ziet het ernaar uit dat de fase met kille noordwestenwinden, waarin we nu zitten, vanaf halverwege volgende week door een langere periode met zuidelijke tot zuidwestelijke winden wordt vervangen. Zoals dat in deze tijd van het jaar feitelijk hoort, zou je ook kunnen zeggen. Het betekent dat we vanaf later volgende week hogere temperaturen tegemoet kunnen zien, maar ook een in grote lijnen aanhoudende wisselvalligheid.
Tegelijkertijd moeten we hogedrukgebieden, die in het noorden wel vaak aanwezig zijn, toch in de gaten houden. Als ze eens wat sterker worden, en er zijn aanwijzingen dat dit af en toe kan gebeuren , draait de wind bij ons een poosje naar oost tot noordoost. Gebeurt dat inderdaad, dan komt de zon er beter door en is het een tijdje droog.