Foto gemaakt door Karin Paardekam - IJmuiden - Is er een eerste vleugje lente in aantocht?
Foto gemaakt door Karin PaardekamIJmuidenIs er een eerste vleugje lente in aantocht?
Nu

30-Daagse: eerste vleugje lenteweer?

De afgelopen tijd domineerden hogedrukgebieden steeds onze omgeving. Het was dan ook rustig winterweer, met weinig wind, maar met veel bewolking en soms hardnekkige grijzigheid. Na een korte omslag op donderdag, met toen een koude noordwestenwind, enkele winterse buien, maar ook weer eens wat ruimte voor de zon, keert vanaf het komende weekend het grijze weer terug.

Om winterweer te krijgen met kans op vorst en winterse neerslag, zouden de hogedrukgebieden meer boven Scandinavië uit moeten komen. De wind draait bij ons dan naar het noordoosten of oosten en vanuit die hoek stroomt dan koudere en droge lucht onze kant op. Dat lijkt voorlopig niet te gaan lukken, want de hogedrukgebieden nestelen zich steeds een beetje op dezelfde plek, boven of net iets ten zuiden van de Britse Eilanden. Daar omheen waait de wind met de klok mee en komt de wind bij ons veelal uit richtingen tussen noordwest en zuidwest. Ofwel, de aanvoer van vochtige en relatief milde lucht vanaf zee. Voor wat betreft winterweer kunnen we het dan wel vergeten.

Week 1: maandag 24 t/m zondag 30 januari: op de grens

In deze eerste week is het luchtdrukpatroon vrijwel onveranderd ten opzichte van de afgelopen tijd. Een enorme trog, gevuld met koude lucht, ligt zowel hoger in de atmosfeer als aan de grond vooral over de noordoostelijke helft van Europa en een uitgestrekt hogedrukgebied ligt met de kern iets ten westen van de Britse Eilanden en beïnvloed de hele zuidwestelijke helft van het Europese continent. Wij bevinden ons nog steeds een beetje op de grens tussen beide systemen, met daartussen een eerst nog noordwestelijke en later meer westelijk wind. We neigen nog steeds meer naar de hogere luchtdruk en dat resulteert ook deze week weer in relatief hoge temperaturen voor eind januari, rond 8 graden. Omdat storingen door het hogedrukgebied op afstand worden gehouden, is het ook relatief droog. Wel lijkt de hogere luchtdruk zich in de tweede helft van deze week verder naar het zuiden te gaan verplaatsen, waardoor lagedrukgebieden meer invloed gaan krijgen. Er trekt dan af en toe weer een storing over het land, waarbij er weer wat regen, maar vooral landinwaarts mogelijk ook een vlok natte sneeuw kan vallen.

Week 2: maandag 31 januari t/m zondag 6 februari: iets te warm

Die zuidelijke verplaatsing van de hogedrukgebieden zien we ook in deze week doorzetten. De lijn tussen de lagere luchtdruk in het noorden en de hogere luchtdruk in het zuiden ligt grofweg over het zuiden van Britse Eilanden, over onze omgeving richting het oosten van Europa. De straalstroom of jet ligt daartussen, dus iets ten noorden van ons, vanuit westelijke richtingen. Omdat we ook nu nog meer naar de hogedrukzijde neigen, is het niet extreem wisselvallig, maar af en toe krijgen we wel een front vanuit het noorden over ons heen. Voor wat betreft neerslag zien we de relatief droge gebieden net ten zuiden van ons liggen, boven Frankrijk en het Middellandse Zeegebied, en bij ons zien we nauwelijks een afwijking ten opzichte van de norm. Wel is het met een westelijke aanvoer wederom 2 tot 3 graden te warm voor de tijd van het jaar.

Week 3: maandag 7 t/m zondag 13 februari: dubbele cijfers

Het hogedrukgebied lijkt zich in deze week geleidelijk weer uit te bouwen naar het noorden en komt dan op basis van deze berekeningen ook weer overtuigend boven onze omgeving te liggen, zelfs tot over het zuiden van Scandinavië. Vooral daar is het dan ook ineens een paar graden warmer dan de norm en bij ons komen we juist rond gemiddeld uit, een graad of 6. Met het hogedrukgebied boven ons hoofd is er echter geregeld ruimte voor de zon, waardoor de temperatuur overdag soms nog wel hoger uit kan komen, mogelijk in de dubbele cijfers. In de nachten kan het in die opklaringen echter ook ineens weer een stuk kouder worden. Lichte tot matige vorst is dan tijdens enkele opgeklaarde nachten in de eerste helft van deze week eventueel mogelijk. In de tweede helft van de week lijkt het bewolkter te worden en dus ook minder koud.

Week 4: maandag 14 t/m zondag 20 februari: vleugje lente?

In deze laatste week zien we eigenlijk weinig verandering ten opzichte van week 3. Op Scandinavië na is bijna heel Europa in de ban van hogedrukweer en de meeste activiteit trekt dan ook ten noorden van ons langs. Af en toe krijgen we een staartje van een storing mee, maar veel neerslag lijkt er eerst nog niet te vallen. Pas later in de week zien we de neerslaghoeveelheden iets omhoog gaan. Maar dat is niet het enige dat omhoog gaat, want ook de temperatuurcurve laat in diezelfde periode een stijgende lijn zien. Het gemiddelde ligt in De Bilt dan met een naar zuidoost draaiende wind op 9 a 10 graden. In het zuiden zou het dan zelfs nog iets warmer kunnen worden. Landelijk gezien komt het kwik deze week zo’n 1 tot 3 graden hoger uit dan het langjarig gemiddelde van 6,5 graden, dus dat zou betekenen dat het regionaal inderdaad 10 graden of meer kan worden. Het eerste vleugje lente?

Conclusie

Ook in deze periode lijken hogedrukgebieden in onze omgeving te domineren. In de tweede helft van de eerste week lijkt het patroon eventjes weer doorbroken te worden en kunnen storingen ons weer bereiken, maar dit lijkt wederom niet lang stand te houden. Halverwege week 2 slaat het wederom om en dan lijkt de hogere luchtdruk langere tijd stand te houden boven onze omgeving. Het is dan vooral in week 3 relatief droog, met iets oplopende temperaturen en vooral in de laatste week klimt het kwik nog een fractie verder omhoog. Middagtemperaturen in de dubbele cijfers zijn dan mogelijk en met nog steeds een hogedrukgebied in onze buurt is er ook wel ruimte voor de zon. Is dit dan het eerste vleugje lenteweer?

Britta van GendtMeteoroloog