30-Daagse: aanhoudend warm, weinig regen; droogte verscherpt
Na een warm, zeer zonnig en ook erg droog verlopen julimaand, spitsen de droogteproblemen in Nederland zich verder toe.Niet alleen wordt het neerslagtekort groter, met alle gevolgen van dien op het land en in de natuur, ook voeren de grote rivieren almaar minder water aan. Niet alleen de scheepvaart heeft daar last van, maar ook waterbeheerders krijgen het lastiger. Zo wordt het een steeds grotere uitdaging om het water in het IJsselmeer op peil te houden. Het zoetwater in het IJsselmeer speelt een cruciale rol in de watervoorziening van de omliggende provincies. Op die reserves wordt nu volop een beroep gedaan.
Verder dringt in de kustgebieden, maar bij de Afsluitdijk ook in het IJsselmeer, in toenemende mate zoutwater vanuit de Noordzee het land binnen, dat erg schadelijk kan zijn. Er moeten grote hoeveelheden zoetwater verplaatst worden om de gevolgen van dit fenomeen te dempen. Verder hoef je maar om je heen te kijken om te zien dat de droogte in de natuur en op het land toenemend negatieve gevolgen leidt.
De Rijn bij Lobith
Bij Lobith bedroeg de waterstand in de Rijn vanochtend 6,92 meter, meer dan 2,5 meter lager dan normaal. Er wordt nog maar iets meer dan 850 kubieke meter per seconde aan water afgevoerd. Door de buien van de afgelopen dagen in het stroomgebied van de Rijn wordt nu een stabilisatie tot zelfs een lichte stijging van de rivier verwacht, maar er is veel meer regen nodig om de huidige periode van laagwater te doorbreken. En die regenval zit voor de komend weken nog niet in de verwachtingen.
Op de weerkaarten zien we dat hogedrukgebieden dominant zijn. Eén van de vele, die het weer bij ons de laatste tijd vorm hebben gegeven, ligt nu boven Scandinavië en trekt verder naar het oosten. Erachter breidt een trog van de oceaan zijn invloed in de richting van Noordwest-Europa uit. Het gevolg hiervan is dat de wind bij ons in de loop van zaterdag en zondag naar het zuidwesten draait. De aangevoerde lucht wordt daarbij langzaam warmer en de temperaturen gaan omhoog. Zaterdag en zondag kan het op steeds meer plaatsen zomers worden. Zondag komt wel even een koufront onze kant op met later op de dag mogelijk een paar regen- en onweersbuien. Maar een einde aan de warmte betekenen die buien niet, zo zal blijken uit de 30-daagse verwachting van deze week.
Week 1: van maandag 1 tot en met zondag 7 augustus
- Eerst warm en in het zuiden tropisch, later in de week koeler
- Temperaturen 24 tot 32 graden, later in de week 20 tot 23 graden
- Eerst zuidwestenwinden, later noordwestelijk
Tot en met halverwege de week liggen we aan de flank van een bovenluchttrog, ten westen van Noordwest-Europa. Met een zuidwestelijke wind komt een nieuwe portie warmte onze kant op. Het koufront van zondag beweegt maandag dan ook weer als een warmtefront naar het noorden. In het oosten kan nog een regen- of onweersbui vallen, verder is het droog en wisselen wolken en de zon elkaar af.
Vooral dinsdag en woensdag kan het in het zuiden tropisch warm worden, in het noorden is het met temperaturen tussen 23 en 27 graden zomers. Verder lijken dinsdag en woensdag grotendeels droog te verlopen.
Donderdag is de overgangsdag, dan zwiept de trog over ons heen en zien we ten westen van de Britse Eilanden het naar het noorden opgeschoven Azorenhogedrukgebied op de weerkaarten verschijnen. De wind draait bij ons dan naar het noordwesten en voert koelere lucht aan. Op donderdag zelf wordt het in een deel van het land misschien nog warm en kan een regen- of onweersbui ontstaan. De dagen erna is het van noord naar zuid tussen 20 en 23 graden en zien we weer een afwisseling van stapelwolken en zon.
Week 2: van maandag 8 tot en met zondag 14 augustus
- Noordoostenwinden
- Veel zon, nauwelijks of geen regen
- Ruim boven normale temperaturen
Het hogedrukgebied op de Oceaan schuift iets naar het oosten en lijkt via een rug over Scandinavië verbinding met een ander hogedrukgebied boven het noordwesten van Rusland te krijgen. Het levert bij ons, als dit 1 op 1 doorgaat, een langere periode met noordoostelijke winden op. Nederland komt hierbij in een erg droog gebied te liggen, waarvan de kern boven de Britse eilanden terechtkomt. Verder naar het oosten komen wel buien voor, maar die lijken onze omgeving vrijwel volledig te missen.
Het weerbeeld bestaat uit behoorlijk wat zon en soms ook een beetje bewolking, met temperaturen die 1 tot 3 graden boven normaal uitkomen. Het zou een fraaie zomerperiode kunnen worden, maar met onvermijdelijk ook een verdere verscherping van de droogte en alle andere problemen die daarbij om de hoek komen tot gevolg.
Week 3: van maandag 16 tot en met zondag 21 augustus
- In het zuiden toenemende kans op een bui
- Nog steeds een noordoostenwind
- Ruim boven normale temperaturen
Terwijl het grote Azorenhoog op de Oceaan zich wat verder naar het westen lijkt terug te trekken, handhaaft de hogedrukbrug ten noorden van ons zich ook in deze derde week van de verwachting. Het is nu vooral de lagere luchtdruk in het zuiden die de wind in Nederland in het noordoosten houdt.
Doordat de hogedruk in onze omgeving minder sterk wordt, kunnen buien boven Frankrijk dichterbij komen en vooral het zuiden krijgt daar mogelijk af en toe mee te maken. Toch is het signaal nog niet heel sterk. In het noorden lijkt het droge weerbeeld met flink wat zon aan te houden. Verder handhaven, als dit allemaal uitkomt, de temperaturen zich op een niveau dat 1 tot 3 graden boven normaal ligt.
Week 4: van maandag 22 tot en met zondag 28 augustus
- Winden uit richtingen tussen noord en oost
- Toenemende kans op een enkele bui
- In het noorden wat koeler, zuiden nog steeds warm
Een nieuwe kern van hogedruk lijkt boven de Noorse Zee aan te komen. Met dit in het achterhoofd, zou de periode met noordoostelijke winden nog een tijdje langer kunnen aanhouden. Met het droge en vrij zonnige weertype dat hierbij hoort.
Toch zien we de neerslagkansen in onze omgeving wat toenemen, tot tussen 30 en 40 procent. Het zijn buien die onze omgeving vanuit het zuiden kunnen bereiken. Nog steeds wordt veel minder neerslag dan normaal – augustus is tenslotte de natste maand van het jaar – verwacht, maar mogelijk komt er eindelijk wel iets omlaag.
Het gebied met 1 tot 3 graden bovengemiddelde temperaturen ligt nog boven het zuiden van het land, in de rest van het land komt het kwik dichterbij normaal uit.
Daarna:
- Eerst nog warm, later vanuit het noorden koeler
- Voorkeursrichting wind nog steeds tussen noord en oost
- Voornamelijk in het zuiden kleine kans op buien
In de twee weken hierna handhaaft het hogedrukgebied zich ten noorden van ons land, als de weerkaarten zoals die er nu uitzien gelijk krijgen, om de laatste week meer in de buurt van Schotland aan te komen. Liggen de temperaturen eerst nog op de meeste plaatsen tussen 1 en 3 graden boven de norm, in de laatste week zou het vanuit het noorden weer wat koeler kunnen worden. De neerslagkansen blijven met tussen 25 en 30 procent relatief klein.
Samenvatting
Al met al lijkt het de komende tijd dus warm, vrij zonnig en droog te blijven met temperaturen die vaak tussen 1 en 3 graden hoger zijn dan gemiddeld in deze periode. Hierbij waait een wind die een sterke voorkeur voor het noordoosten heeft. Als het al eens ergens regent, dan maakt het zuiden de grootste kans. Een verdere verscherping van de droogte lijkt al met al onvermijdelijk. We kunnen onze borst de komende tijd nog nat maken.