Foto gemaakt door Ab Donker - Buurmalsen - Het hoogtepunt van de eclips om 12.23 uur.
Foto gemaakt door Ab DonkerBuurmalsenHet hoogtepunt van de eclips om 12.23 uur.
Nu

Zonsverduistering was perfect te zien

De gedeeltelijke zonsverduistering, die zich vandaag tussen 11.19 uur en 13.31 uur afspeelde, is vrijwel overal perfect te volgen geweest. Alleen in het westen van Zeeland dreef af en toe wat laaghangende bewolking van zee binnen, in de rest van het land scheen de zon voluit en was het onbewolkt.

In Nederland was de zonsverduistering niet heel erg groot. Tijdens het hoogtepunt, rond 12.23 uur, was gemiddeld 17 procent van de zon afgeschermd door de maan. Er miste een hapje aan de bovenzijde van de zon. Ook al was het bij ons geen grote verduistering, de hoeveelheid straling die van de zon kwam, nam wel tijdelijk af, met tot ongeveer 20 procent tijdens het hoogtepunt. Op dat moment leek de stijging van de temperaturen ook even wat te stabiliseren.

Veel mensen volgde de verduistering indirect

Veel mensen volgden de gedeeltelijke zonsverduistering, niet alleen met behulp van eclipsbrilletjes, maar ook door de gaatjes van een vergiet, via kijkers of door objecten waarin mensen zelfs een gaatje hadden gemaakt en waarmee ze de verduistering indirect konden volgen door het doorvallende licht van de zon op een stuk papier te projecteren.

Ging het in Nederland om een gedeeltelijke zonsverduistering, verder naar het noorden was het door de maand afgedekte deel van de zon groter. In delen van Noord-Amerika, Groenland en Rusland kon een ringvormige zonsverduistering worden gezien. Er was dit keer nergens sprake van een totale zonsverduistering.

Foto gemaakt door Jolanda Bakker - Zevenhuizen - Tijdens de gedeeltelijke eclips was duidelijk te zien hoe de opbrengst van de zonnepanelen tijdelijk terugliep.
Foto gemaakt door Jolanda BakkerZevenhuizenTijdens de gedeeltelijke eclips was duidelijk te zien hoe de opbrengst van de zonnepanelen tijdelijk terugliep.

Vrijwel ieder jaar komen (gedeeltelijke) zonsverduisteringen ergens op aarde voor, maar de kans is klein dat ze ook in ons land te zien zijn. Meestal betreft het een gedeeltelijke zonsverduistering. De laatste eclips was in West-Europa op 20 maart 2015 te zien. Toen werd de zon voor maar liefst 80% bedekt door de maan, maar wolken gooiden roet in het eten. De gedeeltelijke eclips die we op 10 juni gaan meemaken is een kleinere, tijdens het maximum zal de zon voor 17% worden bedekt door de maan.

Maximum om 12:23 uur

Tussen 11:19 en 13:31 uur vond de zonsverduistering plaats. De maan schoof vanaf de aarde gezien precies voor de zon langs. Met een hogedrukgebied boven ons land scheen de zon flink, afgewisseld door wat stapelwolken. In het noorden en oosten kwamen de meeste stapelwolken voor en aan de kust en in het zuiden was de lucht bijna strakblauw, op het westen van Zeeland na, waar wat lage bewolking van zee binnendreef.

Liefhebbers konden vooral rond 12:23 uur een blik omhoog werpen. Er werd een hap uit de rechterkant van de zon genomen die steeds groter werd. Halverwege de verduistering bevond de hap zich aan de bovenkant van de zon en tegen het einde verdween deze aan de linkerkant van de zon.

Vergiet

Donker werd het in ons land niet, maar het was wel meer dan genoeg om opgemerkt te worden met het blote oog - met bescherming. Daarvoor zijn speciale eclipsbrilletjes ontworpen die slechts een paar euro kosten. Kijk nooit met je blote ogen de zon in! Had je zo'n brilletje niet? Je kon ook een vergiet gebruiken. Als je de zon door de gaatjes op een papiertje of kartonnetje liet schijnen, zag je allemaal zonnetjes met een hapje eruit.

Tijdens het hoogtepunt werd ook een dipje in de zonnestraling waargenomen waargenomen en in de productie door zonnepanelen.

Hoe noordelijker, hoe groter de verduistering

Omdat de maan ten noorden langs de zon trok, werd de verduistering groter als je je noordelijker bevond. In Noord-Canada, Groenland en Rusland was de eclips ringvormig. Het punt van maximale verduistering bevond zich in de Baffinbaai tussen Noord-Canada en Groenland. De zon was daar voor maar liefst 89% bedekt door de maan. Van een totale verduistering was dus nergens op de wereld sprake. De volgende gedeeltelijke eclips, die tevens in West-Europa iets groter is, zal plaatsvinden op 25 oktober 2022. Deze animatie van hemel.waarnemen.com toont de eclips zoals deze zichtbaar is vanuit Nederland bij helder weer.

Bron: hemel.waarnemen.com / Weer.nl

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator
Reinout van den BornChef Redactie