De verwachte neerslag voor vrijdagmiddag. Let op: buien zijn altijd zeer lokaal en daarom is een modelverwachting als deze allesbehalve zeker. Dat er onweersbuien komen staat vast, maar dat locatie en tijdstip exact overeenkomt met de afbeelding niet.
De verwachte neerslag voor vrijdagmiddag. Let op: buien zijn altijd zeer lokaal en daarom is een modelverwachting als deze allesbehalve zeker. Dat er onweersbuien komen staat vast, maar dat locatie en tijdstip exact overeenkomt met de afbeelding niet.
Nu

Zomerweer maakt plaats voor (onweers)buien en meer wisselvallig weertype

We hebben al een aantal mooie zomerse dagen achter de rug, en ook vandaag is het zonovergoten nazomerweer met bovendien de hoogste temperaturen van deze week. Morgen is het nog steeds (zomers) warm, maar komt vooral in het zuiden al meer bewolking voor en neemt in de loop van de dag de kans op een onweersbui toe. Op vrijdag volgen meer (onweers)buien en vanaf dan doet de temperatuur ook een duidelijke stap terug.

Het hogedrukgebied waaraan we het mooie weer te danken hebben, trekt geleidelijk naar het oosten weg. Een lagedrukgebied vanuit het zuidwesten komt daarvoor in de plaats. Dit betekent dat de wind meer naar het zuidwesten gaat draaien. Bovendien wordt de aangevoerde luchtmassa vochtiger.

Morgen: meer bewolking en enkele regen- en onweersbui

Morgen merken we dit al direct, omdat er in het zuiden al een stuk meer bewolking aanwezig is dan vandaag. In het noorden en noordoosten blijft het lange tijd overwegend zonnig en is het weerbeeld nog redelijk vergelijkbaar met vandaag. Omdat de wind een deels westelijke component heeft, krijgt de temperatuurverdeling een west-oost verdeling. Aan de westkust wordt het dus een fractie koeler met 21-23 graden, terwijl het langs de oostgrens weer 26 tot lokaal 28 graden kan worden. In de ochtend kan in het zuidwesten al een enkele bui voorkomen. In de loop van de middag neemt de kans op een enkele stevige regen- of onweersbui vooral in het zuiden, zuidoosten en in de avond ook het oosten van het land toe. Ook elders kan een bui vallen, maar is de kans wel significant kleiner.

Vrijdag: op meer plekken regen- en onweersbuien

In de nacht naar vrijdag kan eerst, vooral in het oosten, nog een stevige (onweers)bui voorkomen. Daarna klaart het even op, is het op de meeste plekken droog en kan er nevel of mist ontstaan.

Vrijdag overdag bevindt het hele land zich in een vrij onstabiele luchtmassa. Overal kunnen regen- en onweersbuien voorkomen, maar de meeste en zwaarste buien zijn voor de oostelijke helft van het land. Op de plekken waar stevige buien overtrekken, kan makkelijk 10-20 mm neerslag vallen, lokaal nog meer. Het blijft echter altijd belangrijk om te benadrukken dat (onweers)buien zeer lokaal zijn en sommige plekken het dus droog kunnen houden, terwijl op een andere plek meerdere stevige buien voorkomen. De maxima lopen uiteen van 19 graden in het westen tot 23, lokaal 24 graden in het binnenland.

Weekend: licht wisselvallig en duidelijk koeler

In het weekend is het licht wisselvallig. Op beide weekenddagen komen er buien voor, maar de kans op onweer bij die buien is klein. De grootste kans op een bui is op zaterdag met voorkeur voor het binnenland. Soms laat de zon zich zien, vooral aan de kust. De wind is daarbij (zuid)westelijk en met maxima van 19-21 graden op zaterdag en 18-20 graden op zondag is het duidelijk koeler. Meer daarover hier.

Daan van den BroekMeteoroloog