Foto gemaakt door Joost Mooij  - Alphen aan den Rijn
Foto gemaakt door Joost Mooij Alphen aan den Rijn
Nu

Zomertijd brengt licht en lenteweer!

Komend weekend wordt de klok weer verzet en gaat de zomertijd in. Voor sommige mensen betekent dat even een omschakeling die gevolgen heeft voor onder meer hun slaap. We moeten namelijk vanaf nu gevoelsmatig een uurtje eerder naar bed. Maar het is wel flink langer licht ’s avonds en dan kunnen we extra genieten van het mooie weer dat eraan komt. Dinsdag en woensdag wordt het op grote schaal 20-23 graden!

In de nacht van zaterdag op zondag wordt om 02.00 uur de klok een uur vooruit gezet. Een handig ezelsbruggetje om dit te onthouden: in het Voorjaar gaat de klok Vooruit. We slaan dus een uur over en missen ook een uur slaap, al merken mensen die uitslapen daar weinig van. Wel merken veel mensen dat door het verzetten van de klok hun slaapritme wordt verstoord; ze hebben moeite met inslapen en opstaan.

De zomertijd werd oorspronkelijk ingevoerd om energie te besparen. Engeland kwam in 1884 als eerst op dit idee. In 1916 werd in Nederland voor het eerst de klok verzet naar zomertijd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het afgeschaft en in 1977 kwam de zomertijd terug.

Eerste warme dagen van dit jaar op komst!

De zomertijd brengt dit jaar lenteweer met zich mee en misschien doet het weer zich in het zuidoosten zelfs een beetje zomers aan! Morgen merken we er nog niet zo heel veel van. Nederland bevindt zich op de grens van warme lucht boven Zuid-Europa en veel koudere lucht verder naar het noorden en oosten. Daardoor is er vrij veel bewolking en valt in het noorden wat regen. In het zuiden is het droog en schijnt de zon regelmatig. De temperatuur loopt al aardig op met maxima tussen 10 graden op de Wadden tot 14 graden in het zuidoosten.

Vanaf maandag barst de lente los in ons land. In het noorden komen nog enkele wolkenvelden voor, maar vanuit het zuiden stroomt droge en warme lucht de regio binnen. Er waait nog wel een stevige zuidzuidwestelijke wind, maar de temperatuur stijgt al naar 17 tot 19 graden. Mogelijk tikt Brabant of Limburg de 20 graden aan en dan is sprake van de eerste lokale warme dag van dit jaar. Dit lukte afgelopen winter op 24 februari ook al bijna, Arcen noteerde net geen extreem vroege warme dag met 19,8 graden.

De temperatuur stijgt op grote schaal naar 20 tot lokaal 23 graden!

Dinsdag en woensdag is het zonnig en rustig lenteweer. Er stroomt bijzonder warme lucht ons land binnen, de temperatuur stijgt op grote schaal naar 20 tot lokaal 23 graden! Ook De Bilt noteert dan een officiële warme dag en dit is twee weken vroeger dan normaal. Alleen op de stranden wordt de 20 graden waarschijnlijk niet gehaald door wind vanaf het koude zeewater. Op de Wadden is het een graad of 13. Als de zeewind opsteekt kan het fors afkoelen tot 8 graden.

Voor- en nadelen zomertijd

Het invoeren van de zomertijd heeft weerslag in het verkeer. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers in de wintertijd twee keer zo groot als in zomertijd en bij voetgangers zelfs drie keer zo groot. Het donker speelt hierin duidelijk een rol en de SWOV concludeert dat de invoering van permanente zomertijd slachtoffers scheelt. Stel je voor dat het bijna de hele winter (op de periode rond Kerst na) licht is tijdens de avondspits, wie wil dat nou niet! Tijdens de ochtendspits is het dan extra lang donker, maar dat is nu ook al het geval in de donkerste periode van het jaar. Een nadeel is wel dat wild zich in de vroege ochtend het meest verplaatst over de wegen. In de zomer kan dat extra aanrijdingen veroorzaken. En wat dacht je van de boeren? Die moeten ook hun koeien een uur eerder wakker maken.

Volgens sommige wetenschappers zou een permanente zomertijd leiden tot meer slaapproblemen, hart- en vaatziekten, depressies en alcohol- en drugsgebruik. Zij pleiten dan ook voor de wintertijd, die volgens hen de 'echte tijd' is.

De Europese Commissie heeft zich al gebogen over het al dan niet invoeren van een permanente zomer- of wintertijd. De uitkomst bleek dat de discussie te ingewikkeld is om een besluit te nemen. Binnen Europa mag elke lidstaat het nu zelf beslissen.

Bron: Weer.nl/ANP

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator