Wisselvallig en op vrijdag mogelijk veel wind
Het weer in ons land staat al een aantal dagen in het teken van (onweers)buien. De wisselvalligheid houdt de komende periode aan en daarbij komt er ook steeds meer wind te staan. Woensdag en donderdag trekt de zuidwestenwind al flink aan en is vrij krachtig tot krachtig in het westen. Op vrijdag trekt mogelijk een venijnig lagedrukgebiedje over de Noordzee naar het noordoosten. Sommige weermodellen tonen dan krachtige tot harde wind en stevige windstoten.Afgelopen weekend viel op meerdere plaatsen veel neerslag uit stevige regen- en onweersbuien. In het Friese dorp Bergumerdam viel zelfs 113 mm regen in 24 uur tijd, goed voor een plaats in de top-10 natste julidagen ooit gemeten. Ook de komende periode blijft het wisselvallig met dagelijks enkele (stevige) buien, al lijkt het donderdag een stuk droger te blijven. Vanaf woensdag komt er ook enkele dagen duidelijk meer wind te staan. Voor vrijdag is de onzekerheid wat betreft de wind erg groot. Sommige weermodellen houden het relatief rustig, maar andere weermodellen komen juist met forse windstoten wanneer een lagedrukgebiedje over de Noordzee naar het noordoosten trekt.
Ander weerpatroon
De komende dagen krijgen we te maken met een ander weerpatroon, een die we dit jaar al vaker hebben gezien. Op de Atlantische Oceaan komt een groot hogedrukgebied te liggen dat zich uitstrekt vanaf de Azoren helemaal tot aan Groenland. Tegelijkertijd schuiven lagedrukgebieden op richting het noordwesten van Europa. Daarmee krijgt het westen van Europa te maken met duidelijk lagere temperaturen, wisselvalligheid en dus ook meer wind.
Op woensdag ligt de kern van een groot lagedrukgebied tussen het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Aan de zuidflank van het lagedrukgebied trekt de zuidwestenwind dan flink aan. In het binnenland waait de wind matig tot vrij krachtig (4 à 5 Beaufort) en aan de kust zelfs krachtig (windkracht 6). Daarbij kunnen windstoten voorkomen van zo'n 60 km/h, vooral aan de kust. Bovendien vallen er regelmatig buien, waardoor het weerbeeld soms zelfs een beetje herfstachtig aandoet. Op donderdag verandert er wat betreft de wind niet veel en blijft het stevig doorwaaien. Wel is het dan duidelijk droger en is regelmatig ruimte voor de zon.
Vrijdag erg onzeker
Voor vrijdag is de situatie een stuk complexer. Het grote lagedrukgebied tussen het Verenigd Koninkrijk en Denemarken trekt weg naar het noordoosten, maar mogelijk zorgt dan juist een klein, venijnig lagedrukgebiedje voor veel wind. Het vaak gebruikte Europese weermodel ECMWF toonde vanochtend een voorbeeld hiervan. Op donderdag zou er een klein lagedrukgebiedje ontstaan ten zuiden van Ierland dat in de nacht naar vrijdag snel aan kracht wint boven het kanaal. Het model tekent zelfs een windkracht 9 (storm) in op zee. Omdat het lagedrukgebiedje aan land gaat in Zuid-Holland, zou er vooral in het zuiden kans zijn op zware windstoten van zo'n 80 km/h.
De uitdraai van het Europese weermodel is slechts één van de vele berekeningen. Andere weermodellen tonen een minder krachtig lagedrukgebied of laten deze zelfs helemaal niet ontstaan. Toch moeten we de vrijdag goed in de gaten houden. Omdat de straalstroom - een hele sterke wind op grote hoogte - in de buurt komt te liggen, kan het zijn dat het lagedrukgebiedje snel in kracht wint. Zo'n lagedrukgebied dat snel sterker wordt boven het Kanaal en veel wind veroorzaakt in de Lage Landen wordt soms ook wel een 'kanaalrat' genoemd. Mocht dat het geval zijn, dan zouden delen van het land te maken kunnen krijgen met forse windstoten en bovendien (stevige) buien.
Vanaf zaterdag lijken de lagedrukgebieden iets verder weg te blijven, waardoor de wind weer wat zal afnemen. Dat betekent niet dat we dan te maken krijgen met stabiel en warm zomerweer, in tegendeel. We blijven voorlopig in behoorlijk frisse lucht zitten voor de tijd van het jaar. In combinatie met een wind van zee komt de temperatuur dan niet veel hoger uit dan 19 tot 21 graden, wat zo'n vier graden kouder is dan gemiddeld voor begin augustus. Ook blijven we dagelijks kans houden op regenbuien.