Foto gemaakt door Ton Wesselius - Oude Wetering - De kaarten voor na het weekend blijven koud, al zijn de details wel anders. Wordt het meteen ouderwets winter, of nog niet? Dat is de kwestie.
Foto gemaakt door Ton WesseliusOude WeteringDe kaarten voor na het weekend blijven koud, al zijn de details wel anders. Wordt het meteen ouderwets winter, of nog niet? Dat is de kwestie.
Nu

Winter of geen winter, dat is de kwestie

De koudere periode, met licht winters weer vanaf grofweg komende zondag, blijft in de weerkaarten zitten. Maar spannend is het ook nog steeds. Zowel als het om de vraag gaat waar de temperaturen uiteindelijk uitkomen, als om het weerbeeld dat er dan bij hoort.

Gisteren beschreven we al hoe de winter langzaam vanuit het noorden richting Nederland kruipt, hoe we vanaf het weekend op de wintergrens terechtkomen en hoe de lagedrukgebieden, die voortdurend vanaf de Oceaan in onze richting worden afgevuurd, het weerbeeld bijzonder spannend maken, met kans op allerlei soorten neerslag. Nu alle ochtendberekeningen binnen zijn, is het beeld op de achtergrond niet veel gewijzigd. De details zijn wel veranderd.

Vandaag en morgen nog zacht

Vandaag en morgen is het zacht, met temperaturen tussen 8 en 11 graden. Bewolking overheerst en vanmiddag, vanavond, vannacht en morgenochtend regent het vaak. Alleen in het noorden kunnen er eerst ook langere droge perioden tussen zitten. Verder waait het flink door. Morgenmiddag is er in het Waddengebied een kleine kans op een noordwesterstorm. Daar kunnen dan ook windvlagen met snelheden tot ongeveer 90 kilometer per uur voorkomen.

Vanaf woensdagmiddag en ook op donderdag voert een langzaam in kracht afnemende noordwestenwind koude lucht aan, via de Noordzee. Er ontstaan winterse buien en donderdag wordt het niet warmer dan 4 tot 7 graden. Tussen de buien door is ook de zon te zien. Vrijdag schiet een klein lagedrukgebied over de Noordzee naar het oosten. De bijbehorende storingen trekken in de vorm van twee neerslagbanden over Nederland naar het oosten. In het binnenland kan die neerslag ook in de vorm van natte sneeuw vallen, maar veel wordt dan niet verwacht.

Vanaf zaterdag wordt het spannend

Vanaf zaterdag wordt het spannend. Een volgend lagedrukgebied komt over de Britse eilanden, precies op Nederland af. De kou zit aan de noordkant, aan de voorzijde en zuidkant komt wat zachtere lucht mee. Omdat de koers nu iets noordelijker wordt berekend, blijven we nog even in de relatief zachte lucht. Het wordt tussen 4 graden in het noordoosten en 8 graden in het zuidwesten. De neerslag, die in de nacht naar zaterdag al valt, bestaat meest uit regen, in het noordoosten is er een kleine kans op natte sneeuw. Overdag vallen aan zee enkele winterse buien.

Vanaf zondag stroomt met een naar noord tot noordoost draaiende wind koudere lucht het land binnen. We volgen nu het Europese model. Eerst vallen nog buien, soms met natte sneeuw, later wordt het onder invloed van een rug van hogedruk droog en komt de zon er af en toe door. In de nachten naar maandag en dinsdag kan het op veel plaatsen licht vriezen en overdag komt het kwik nog maar enkele graden boven het vriespunt uit. Een volgend lagedrukgebied dat vanuit het westen op ons wordt afgevoerd, lost snel op en trekt ver ten zuiden van Nederland langs.

Onzekerheid op dinsdag

Het systeem daarna ziet er sterker uit. Hoewel het van de Britse eilanden ook naar Frankrijk trekt, stuurt het aan zijn voorzijde wel een golf met zachte(re) lucht onze kant op. Daar waar de hoofdberekening deze aanval op het winterse weer laat slagen, geeft een meerderheid van de berekeningen op achtergrond aan dat dit niet gebeurt en dat het in Nederland koud blijft. Op de overgang zou het dinsdag wel langere tijd kunnen sneeuwen, met soms meer dan 5 centimeter. In de dagen daarna houden de Europese kaarten de temperaturen enkele graden boven nul, terwijl de berekeningen op de achtergrond net zo koud blijven als in de vorige run.

Ook de hoofdberekeningen van de andere modellen zijn voor de periode na het komende weekend wat minder scheutig met kou dan in vorige berekeningen. Tegelijkertijd laten ook hier de berekeningen op de achtergrond zien dat de situatie onverminderd spannend blijft. De details mogen dan anders uitpakken, in de grote lijnen van de verwachting is eigenlijk niets veranderd.

Controlerun begint aan vorstperiode

Binnen de onzekerheid van de verwachting vanaf het komende weekend laten de hoofdberekening van het Europese model en de controlerun heel aardig zien wat er mogelijk is. Daar waar de hoofdberekening vanaf volgende week dinsdag de ergste kou alweer uit Nederland laat verdwijnen, begint de controlerun vanaf maandag aan een vorstperiode die vervolgens de hele week zou kunnen aanhouden. Met in de nachten lichte tot matige en overdag lichte vorst. Verder blijft gewoon staan dat eventuele neerslag in alle mogelijke vormen kan vallen, en dat op plekken dichtbij elkaar.

Reinout van den BornChef Redactie