Foto gemaakt door ANP - In het westen van Afrika plukken ze de vruchten van de enorme hoeveelheid regen die de afgelopen maanden is gevallen. De hoeveelheid vegetatie is in jaren niet zo groot geweest, blijkt uit satellietgegevens.
Foto gemaakt door ANPIn het westen van Afrika plukken ze de vruchten van de enorme hoeveelheid regen die de afgelopen maanden is gevallen. De hoeveelheid vegetatie is in jaren niet zo groot geweest, blijkt uit satellietgegevens.
Nu

Westen van Afrika vaart wel bij regen laatste maanden

In het westen van Afrika plukken ze de vruchten van de enorme hoeveelheid regen die de afgelopen maanden is gevallen. De hoeveelheid vegetatie is in jaren niet zo groot geweest, blijkt uit satellietgegevens.

Door de stortbuien, die is sommige gebieden eerder voor gigantische overstromingen heeft gezorgd, groeit er veel meer gras en graan dan normaal gesproken. De laatste jaren kampen landen als Senegal, Niger en Tsjaad in deze tijd van het jaar met extreme droogte maar dat is nu anders. "Godzijdank hebben we dit jaar gras", zei een veehouder in het noorden van Senegal tegen Reuters. Ook groeien er volop acaciabomen en gaat het goed met de graanoogst. De verwachting is dat de graanproductie dit jaar met meer dan 30 procent zal stijgen.

Ook toenemende hitte een uitdaging

Toch moet de bevolking, waarvan twee derde afhankelijk is van landbouw of veeteelt, zich voorbereiden op een veranderend klimaat. Niet alleen de droogte is een toenemend probleem voor de Afrikaanse landen. Door stijgende temperaturen zou het in sommige gebieden binnen 80 jaar net zo heet kunnen worden als in de Sahara, bleek onlangs uit een nieuw rapport.

Wat de impact van klimaatverandering daar is, is volgens klimaatwetenschapper Sylwia Trzaska van de Universiteit van Columbia moeilijk te voorspellen. Dat komt omdat het noordelijk deel van Afrika ieder jaar te maken heeft met grote weer- en klimaatschommelingen. "We zijn erg onzeker over hoe de regen zal evolueren, maar dat de temperaturen stijgen, vooral tijdens het droge seizoen, dat is een gegeven", zei ze.

Bron: ANP.

Reinout van den BornChef Redactie