Welke maand is qua weer het saaiste?
Wat is de saaiste weermaand van het jaar? Is het november, omdat er helemaal niks gebeurt, of is het december, omdat het aan het einde van het jaar altijd zo donker is? De maartmaand is ook zo’n maand die voor het predicaat in aanmerking kan komen, omdat dit de maand is waarin de winter voorbij is en de lente nog moet beginnen. Een geheel subjectief lijstje van de weermaanden van het jaar en waarom ze interessant en saai kunnen zijn.Genoeg te beleven
Januari is de tweede wintermaand en de maand waarin de dagen langzaam wat langer worden. Ondanks de klimaatverandering kan het in januari nog steeds winteren, zoals de jaren 2009, 2010 en 2013 hebben laten zien. Is er een keer een westcirculatie, dan waait het af en toe flink en trekken regengebieden over het land. Soms passeren actieve koufronten met hevige buien en de afgelopen jaren ook af en toe onweer. En als er dan eens een hogedrukgebied in de buurt ligt, schijnt de zon en is het heerlijk rustig. Op weergebied is er nog steeds genoeg in januari te beleven. Dit kan niet de saaiste maand zijn.
Mooie vorstperiode
Februari is de derde en laatste maand van de winter. Velen hebben nog de prachtige vorstperiode in herinnering waarmee we in februari 2012 werden verrast. Een jaar later was het ook koud en sneeuwde het vaak. In 2018 kwamen we tegen het einde van de februarimaand opnieuw op de schaats. Vooral in de tweede helft van februari kan het ook al bijzonder warm zijn, zoals in 2019 toen de temperaturen op de 27ste in een groot deel van het land tot rond 20 graden stegen. Ook dit kun je geen saaie maand noemen.
Rustige maand
In maart is de winter voorbij en moet de lente nog beginnen. Winterweer komt er af en toe nog van, zoals in 2013 en in 2018, maar veel vaker is maart een zachte en relatief rustige maand met in de tweede helft op diverse plaatsen in het land niet zelden al de eerste twintigers. Toch is maart een saaie maand, want op maart 2013 na is er in het recente verleden in de derde maand van het jaar op weergebied maar weinig gebeurd.
Zonnig en droog
April is de maand waarin het klimaat het snelste verandert. Tijdens de vorige aanpassing van de normalen, nu bijna 10 aar geleden, kwam er in één klap bijna een graad aan gemiddelde temperatuur bij, in de vierde maand van het jaar. Het is ook de droogste maand met ongeveer 40 millimeter regen. De laatste jaren blonk april steeds uit in zonnig, warm en vooral droog lenteweer, de laatste 3 jaar begon ook steevast de voorjaarsdroogte.
Eerste zomermaand
In mei leggen alle vogels hun ei, was vroeger de gevleugelde uitdrukking. Tegenwoordig zijn de meeste vogels daar al lang klaar mee. Met het vroeger starten van seizoen gaan ook de vogels eerder aan de slag. De vogels die dat niet doen, missen de voor hun kroost gunstigste dagen als alle insecten rondvliegen en de bloemen in bloei staan. Dat gebeurt tegenwoordig vooral in april en steeds minder in mei. Ook veel bomen lopen in april al uit. Qua weer kan mei al een vroege zomermaand zijn met alles erop en eraan. Late kou komt veel minder voor, al hebben we de laatste jaren ook enkele koele meimaanden gehad. Saai is de maand zeker niet. Zelfs tot een eerste uitgebreide onweerssituatie komt het in mei gemakkelijk.
Heet en koel
De junimaand is de eerste zomermaand. Vorig jaar startte de maand met een legendarisch onweer op 4de, leidend tot een heuse tornado-uitbraak in het midden en oosten van het land. In het verleden is de eerste week van de junimaand veel vaker goed geweest voor opvallende onweerssituaties. Dit jaar was de Schaapscheerderskou precies op tijd. En dat is meteen ook wat de junimaand zo interessant maakt: de grote verschillen die er nog zijn tussen de koele en de veel warmere episoden die de eerste maand van de zomer rijk is.
Boekje te buiten
Juli is de maand die de afgelopen jaren geregeld zijn boekje te buiten is gegaan, met onweer, hitte, hittegolven en droogte. Een dag met een middagtemperatuur beneden 20 graden komt in de moderne julimaand bijna niet meer voor, een enkele koude nacht nog wel, vooral in de eerste week van de maand. Juli is zo gevarieerd dat het qua weer nooit saai is.
Toenemend vochtig
In augustus schiet de luchtvochtigheid weer omhoog, vooral omdat de temperaturen van het vele oppervlaktewater dat Nederland rijk is snel hoger worden. Soms levert dat extra vocht in augustus zware buien op en die komen dan met alles erop en eraan. Op andere momenten pakken we toch nog, zoals ook dit jaar, een hittegolf mee. In de laatste twee weken begint het geleidelijk wat af te koelen, omdat de dagen alweer echt korter worden.
Verlengstuk zomer
Met september komt de herfst op de kalender, maar niet zelden kun je de negende maand van het jaar ook een verlengstuk van de zomer noemen. Met veel zon, nog hoge temperaturen en heerlijke avonden. Onweren kan het ook. Met wind regen, twee bestanddelen van het weer die je in de herfst ook al in september zou verwachten, valt het vaak wel mee. Veel van de regen valt nog in de vorm van buien en die duren meestal niet lang. September is dus ook al geen maand die je qua weer saai kunt noemen.
Zuidenwinden
Oktober is de maand van de herfstvakantie. Oktober is ook een maand die vaak met een overmaat aan zuidelijke winden gepaard gaat. Waait zo’n zuidelijke wind nu eens goed vanuit warme gebieden ver weg, dan wil de temperatuur nog behoorlijk oplopen. Hoe vaak gebeurt het niet dat je in een oktobermaand tijdens de herfstvakantie nog zonder jas naar buiten kunt in een heerlijk najaarszonnetje en een uitbundig kleurende natuur?
Gebeurt niks
De novembermaand is wel saai. De herfst loopt op zijn einde, maar van winterweer komt het bijna nooit meer in de 11de maand. Ook in november waait de wind vaak uit het zuidwesten of zuiden en vooral in de eerste week kan het tegenwoordig behoorlijk warm worden. In de weken daarna doet het weer meestal niet veel meer. We schrijven al jaren over 25 november 2005, daarna is er weinig meer in november gebeurd.
Weinig winterweer
Met december zijn we alweer bij de laatste maand van het jaar aangekomen. Met zijn korte dagen is het natuurlijk de donkerste maand en vaak is het ook erg wisselvallig. Aan winterweer is er sinds de legendarische sneeuwmaand van 2010, met toen een sprookjesachtig mooie witte kerst, niet veel meer voorbijgekomen, aan regen en wind des te meer. Ook december is een maand die in de nieuwe klimaatnormalen qua gemiddelde temperatuur een sprongetje gaat maken. Maar saai is de maand qua weer zeker niet.
November de saaiste
Daarmee gaat de strijd dus tussen november en maart, allebei maanden waarin niet veel gebeurt. Beide leunen ze tegen de winter aan, maar allebei ook laten ze steeds minder vaak zien dat ze een broertje van de winter zijn. Omdat het in maart geleidelijk lichter wordt en in november juist geleidelijk donkerder, krijgt maart het voordeel van de twijfel. En daarmee wordt november in dit subjectieve onderzoek dus de qua weer saaiste maand. Overigens kunnen we op basis van het weer van de laatste weken alleen maar beamen dat november tot nu toe ook dit jaar met afstand de saaiste maand was.