Foto gemaakt door Ton ten Brinke - Ook vandaag spelen stapelwolken weer een belangrijke rol in het Nederlandse weer.
Foto gemaakt door Ton ten BrinkeOok vandaag spelen stapelwolken weer een belangrijke rol in het Nederlandse weer.
Nu

Weer krijgt herfstachtige trekjes

Het is en blijft wisselvallig in Nederland en de temperaturen doen de komende dagen zelfs een stapje terug. Met een aantrekkende wind, een afkoelende bovenlucht en een toenemende activiteit van de buien boven het warme zeewater en het IJsselmeer zien we in de loop van morgen zelfs de eerste tekenen van zowaar een beetje herfst in het Nederlandse weer verschijnen.

Vandaag wordt het nog tussen 21 graden in het noordwesten en 24 graden in het oosten van het land. Daarbij is het vanochtend, op nog een lokale bui in het noordoosten na, op de meeste plaatsen droog en komt de zon er af en toe door. Laat in de ochtend doemen in het zuidwesten en westen alweer de volgende buien op die zich vanmiddag verder landinwaarts verplaatsen. Er kunnen opnieuw flinke buien tussen zitten die met onweer gepaard gaan. Wel trekken ze sneller dan de buien van voorgaande dagen waardoor de kans op wateroverlast kleiner is. De zuidwestenwind is aan zee af en toe vrij krachtig, in het binnenland waait een zwakke tot matige wind.

Vanavond en de komende nacht verdwijnen de meeste buien weer. Er komen opklaringen, maar omdat er wat meer wind is dan in voorgaande nachten is de kans op mist maar klein. Het wordt niet kouder dan 14 of 15 graden. Morgen passeert een storing met vooral in het midden en noorden van het land een oplevende buiigheid. In het zuiden zijn de droge perioden tussen de buien door langduriger en kan de zon zich wat vaker laten zien. De zuidwestelijke wind neemt toe, aan zee tot krachtig en tegen de avond mogelijk tot hard. Het wordt 20 tot 22 graden.

In het noordwesten worden de buien later zwaarder

Opvallend is dat de buien boven het noordwesten van het land in de loop van de dag actiever worden, doordat de bovenlucht er afkoelt. Vooral op de Waddeneilanden, in de Kop van Noord-Holland en in de gebieden in Noordwest-Friesland die in het verlengde van het IJsselmeer liggen, kan het dan behoorlijk nat worden. Dat zijn ook de plaatsen waar de onweerskansen het grootst zijn.

In de nacht naar donderdag houden de buien in het noorden nog aan, donderdag overdag verdwijnen ze geleidelijk. In de rest van het land klaart het in de nacht al op. Het koelt dan af tot 13 of 14 graden. Donderdag overdag schijnt de zon behoorlijk, uiteindelijk ook in het noorden van het land en overheersen de droge perioden. Er waait nog steeds een straffe zuidwestelijke wind, aan zee een windkracht 5 of 6 en het wordt ’s middags op de meeste plaatsen 20 tot 22 graden.

Vrijdag mogelijk veel wind

Vrijdag wordt de volgende interessante dag als een klein lagedrukgebied vanuit het zuidwesten ons land nadert en waarschijnlijk passeert. Niet alleen volgt dan een nieuwe lading buien, mogelijk met onweer, ook kan de wind opnieuw flink toenemen, al hangt dit laatste wel van de precieze koers van het lagedrukgebied af, en die is nog niet helemaal duidelijk. De temperaturen veranderen maar weinig; het wordt ook vrijdag op de meeste plaatsen niet warmer dan 20 of 21 graden.

Het weekend brengt weinig nieuws. Nog steeds wisselen wolken en de zon elkaar af en beide dagen volgende vooral in de middag en aan het begin van de avond een paar buien waarbij ook onweer mogelijk is. Nog steeds kunnen ook kunnen dit pittige buien zijn. De wind draait naar west en voert koele lucht aan waarin het beide dagen niet warmer wordt dan tussen 19 en 21 graden. Normaal in deze tijd van het jaar zijn maxima tussen 20 en afgerond 26 graden.

Reinout van den BornChef Redactie