Foto gemaakt door Ton Wesselius - Roelofarendsveen (archief) - Een archieffoto van de kletsnatte sneeuw op 15 januari 2016
Foto gemaakt door Ton WesseliusRoelofarendsveen (archief)Een archieffoto van de kletsnatte sneeuw op 15 januari 2016
Nu

Weekend: winterse buien

Koude lucht vanuit de poolstreek zakt vanaf vandaag via Scandinavië steeds verder uit richting onze omgeving. In het weekend schommelt de temperatuur van de lucht op ongeveer 5 kilometer hoogte boven ons land rond -32 graden. Ook aan de grond gaan we dat merken, met daar op veel plekken nog maar een graad of 5. Ook gaan er buien vallen en met dit soort temperaturen wordt de kans dan steeds groter dat er naast regen ook wat winterse neerslag gaat vallen, zoals hagel of (natte) sneeuw.

Die winterse buien horen bij een lagedrukgebied dat vandaag al vanaf de noordelijke Noordzee onze kant op beweegt. Vrijdagmiddag ligt de kern nog iets ten oosten van Schotland en komende nacht tussen de Engelse Oostkust en onze westkust in. Het lagedrukgebied trekt zondag net ten zuiden van ons land verder richting de Alpenregio, om vervolgens na het weekend richting het noordoosten van Europa te trekken. Het lagedrukgebied zelf draait dus als het ware om ons land heen, maar de buien die erbij horen weten ons wel regelmatig te bereiken.

Koufront

Vandaag, vrijdag, passeert het bijbehorende koufront en deze trekt vandaag van west naar oost over het land. Vooral in de westelijke kustregio’s kan het dan even flink doorregenen, met op sommige plekken uiteindelijk zo’n 10 tot 15 millimeter, en mogelijk wat hagel en/of een klap onweer. In het binnenland arriveert het koufront pas in de loop van de middag en is daar iets minder actief. Wel kan er juist daar soms ook wat natte sneeuw tussen zitten, maar de sneeuw blijft vooralsnog niet liggen.

(Winterse) buien

Vrijdagavond trekt het koufront naar het oosten weg, maar met het naderende lagedrukgebied boven de Noordzee volgen al snel ook weer buien, welke gedurende de late avond en nacht ook gepaard kunnen gaan met wat (natte) sneeuw of hagel. Tussen die (winterse) buien door zitten ook weer wat opklaringen en daarin koelt het met geleidelijk minder wind alsnog flink af, tot dichtbij of landinwaarts iets onder het vriespunt.

Fris weekend

En de dagen erna blijft de buiigheid dus aanhouden. Zaterdag trekt het lagedrukgebied ten westen van ons land langs. In de ochtend vallen vooral buien in de noordelijke helft, en in de middag komen de meeste buien voor in het zuidwesten en zuiden. Zondag schuift het laag ten zuiden van ons land naar het noordoosten tot oosten en vallen de buien meer verspreid over het land. Met overdag op beide weekenddagen slechts 3 tot 7 graden blijft de kans op natte sneeuw of hagel bij die buien aanwezig. Lokaal kan het ook even wit worden, vooral als de neerslag wat langduriger en intensiever is.

Tijdelijk droger

Maandag ligt de kern van het lagedrukgebied al boven de Oostzee, maar daar omheen worden met een noordoostelijke wind bij ons nog steeds een paar (winterse) buien aangevoerd. De meeste buien lijken dan voor het noorden en westen van het land te zijn, landinwaarts is het droger en is er soms ook wat ruimte voor de zon.

Natte en onstuimige herfstweer keert terug

Dinsdag ligt alweer een volgend lagedrukgebied klaar boven Denemarken, met enige tijd regen boven onze omgeving. De wind klapt dan terug naar het iets minder koude westen, waardoor het kwik heel geleidelijk weer iets omhoog gaat, naar 7 tot 10 graden. De neerslag valt dan weer vooral in de vorm van regen en daar zijn we dan voorlopig nog niet vanaf. In die westelijke stroming worden regelmatig (actieve) lagedrukgebieden aangevoerd, met regen en soms een stevige wind. Het winterse is er dan weer een beetje vanaf en het natte en soms wat onstuimige herfstweer keert terug.

Britta van GendtMeteoroloog