Wederom erg heet in delen USA
Het zuiden van de Verenigde Staten staat vooral in de zomer juist bekend om zijn aanhoudende hitte, met regelmatig temperaturen boven 35 of zelfs 40 graden, maar in de noordelijke staten komt dit aanzienlijk minder vaak voor. Vrijwel nooit zelfs, tot een paar weken geleden. Toen werd het in het westen van Canada en het noordwesten van de Verenigde Staten extreem warm, met in een klein Canadees dorpje bijna 50 graden! Hoewel het er niet meer zo extreem is, hangt die warme lucht daar nog steeds, gevangen onder een groot en standvastig hogedrukgebied. Vooral het noordwesten en westen van de Verenigde Staten stijgt het kwik ook dit weekend weer tot boven 40 graden.Vooral hoger in de atmosfeer hangt boven de westelijke delen van de Verenigde Staten en Canada nog veel warme lucht. Op het 850 hPa vlak, ofwel ongeveer anderhalve kilometer hoogte, is de lucht ruim 25 en regionaal zelfs ruim 30 graden. De warme luchtbel strekt zich uit vanuit Mexico tot in het noordwesten van Canada. Er hoeft dus maar weinig te gebeuren om het in de gebieden onder die warme luchtlaag ook aan de grond flink te laten opwarmen. Vanuit welke richting de wind er namelijk ook waait, de aangevoerde lucht is en blijft warm. Met natuurlijk wel wat nuanceverschillen.
Hete lucht vanuit het zuiden
Momenteel ligt er een complex lagedrukgebied, een lagedrukgebied met daarin meerdere kleine kernen, voor de Amerikaanse westkust en er ligt een hogedrukgebied nabij de Rocky Mountains. Rondom een lagedrukgebied waait de wind tegen de klok in en rondom een hogedrukgebied juist met de klok mee. Tussen deze twee druksystemen waait er dus een stevige zuidelijke wind en deze voert de hele warme tot hete lucht aan in de westelijke delen van de USA en Canada. Met flink wat zon erbij loopt het kwik dan snel op en kan de 40- graden grens regionaal gehaald worden.
Temperatuurrecords
In delen van de noordwestelijke staten Washington, Idaho en Montana zouden wel eens records gebroken kunnen worden. In bijvoorbeeld de stad Spokane in Washington zouden zowel vandaag als morgen de oude temperatuurrecords die stammen uit 1929 gebroken kunnen worden. Daar werd het toen bijna 40 graden (103 graden Fahrenheit, ofwel 39,4 graden) en de temperaturen komen daar dit weekend wel heel dichtbij of misschien zelfs overheen. In het nabijgelegen Omak wordt het volgens de huidige verwachting zaterdag 108 graden Fahrenheit, ofwel ruim 42 graden, dus het kan maar zo.
Zware buien
Helemaal droog is het er echter niet, want rondom het hogedrukgebied bij de Rocky Mountains wordt aan de andere kant met een noordelijke wind juist iets minder warme lucht aangevoerd. Aan de oostkant van het gebergte zie je dan ook een strookje met minder hoge temperaturen. Daar waar de hele warme lucht botst op die minder warme lucht ontstaan makkelijk forse regen- en onweersbuien en wordt zelfs op grote schaal gewaarschuwd voor overstromingsgevaar.