Foto gemaakt door Chensiyuan - Yosemite Park - De watervallen in Yosemite Park in de winter van 2010.
Foto gemaakt door ChensiyuanYosemite ParkDe watervallen in Yosemite Park in de winter van 2010.
Nu

Watervallen in Yosemite Park stromen weer

De iconische watervallen in het Amerikaanse Yosemite National Park in de Sierra Nevada in Californië stromen weer. De watervallen waren door de enorme droogte in het gebied vrijwel helemaal droog komen te staan, maar de zware regenval van de laatste dagen heeft ervoor gezorgd dat de ze – in elk geval tijdelijk – weer in zijn oude luister zijn hersteld.

De watervallen, die in meerdere stappen een hoogteverlies van 739 meter overbruggen, zijn één van de grote trekpleisters van het Yosemite park. Je kunt er via diverse paden komen. De watervallen bestaat uit meerdere delen. Eerst is er de bovenste, die over 440 meter naar beneden stort. Vervolgens komen de middelste 4 watervallen, die samen goed zijn voor een hoogteverlies van 206 meter en dan gaat het water via de onderste waterval nog eens 98 meter omlaag.

Watervallen in de lente op hun mooist

De watervallen, die vooral door de smeltende sneeuw in het park worden gevoed, bereiken hun hoogste waterafvoer in de lente. Dan is het uitzicht erop meestal op zijn spectaculairst. In de loop van de zomer, die in deze regio altijd erg droog en heet verloopt, verliezen ze hun meeste water en komen vaak vrijwel droog te staan. Dit jaar was dat niet anders. Het was zelfs heel snel al met de watervallen gedaan, omdat er de afgelopen winter maar weinig sneeuw viel.

‘Bomb-cyclone’

Een lagedrukgebied (het systeem werd door meteorologen zelfs een ‘bomb-cyclone’ genoemd vanwege de even heftige als plotselinge weersomslag waarmee de passage ervan gepaard ging) bracht de afgelopen dagen in het noorden van Californië veel wind en regen. In het Yosemite park viel in 36 uur tijd ongeveer 175 millimeter regen, waarvan een deel in de hoger gelegen gebieden als een 1 meter dikke natte sneeuwlaag omlaag kwam. Verder naar het westen in de kustgebieden van Californië viel soms recordveel regen en was de overlast van wind en water groot.

Beken en rivieren stegen snel

Dankzij de regen en sneeuw kwam niet alleen de waterval weer tot leven, ook andere rivieren stegen snel, vooral doordat de droge en dichtgeslagen bodem in het park het vele regenwater nog niet heel goed kon opnemen. Daardoor kwam veel ervan in beken en rivieren terecht. Sommige van die rivieren stegen zelfs zo snel dat ze dichtbij overstromingsniveaus uitkwamen.

Droogte lijkt gewoon aan te houden

Hoewel de regen van de laatste dagen de droogte in het gebied heeft verlicht, is het maar de vraag of de droogte nu echt voorbij is. Het droge en hete weer van de laatste jaren in het westen van de VS hangt samen met een koude zeestroom op de Grote Oceaan, langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië, die als La Niña bekend staat. Voor de komende maanden wordt een nieuwe La Niña verwacht en daarmee ligt het ook voor de hand dat het nieuwe regenseizoen in het westen van de VS, dat nog maar net is begonnen, opnieuw vrij droog zal verlopen. De parkwachters verwachten dan ook dat de watervallen later in de komende maanden opnieuw droog zullen vallen.

Reinout van den BornChef Redactie