Foto gemaakt door Jessie van Neer  - Beesel  - Beekjes en riviertjes in het oosten en zuidoosten kunnen in het voorjaar snel uitdrogen als er geen regen valt.
Foto gemaakt door Jessie van Neer Beesel Beekjes en riviertjes in het oosten en zuidoosten kunnen in het voorjaar snel uitdrogen als er geen regen valt.
Nu

Waterschappen zetten stuwen hoog tegen droogte

Waterschappen in het zuiden en oosten van het land zetten deze maand de stuwen in beken en sloten extreem hoog om de droogte die ze binnenkort alweer verwachten tegen te gaan. Agrariërs en telers die in deze tijd van het jaar om een peilverlaging vragen, zodat ze het land kunnen bewerken, moeten rekenen op een afwijzing, aldus waterschap De Dommel. Volgens dit schap is het watertekort dat in drie jaar tijd is opgebouwd nog lang niet ingelopen.

De grondwaterstand is met name door de sneeuw in februari wel flink gestegen, melden waterschappen in Brabant, op de Veluwe en in Twente. Waterschap Vechtstromen heeft een neerslagoverschot van 10 millimeter. Gewoonlijk staat het overschot eind februari op 200 millimeter. Dit houdt in dat in de wintermaanden veel meer neerslag valt dan verdampt. Het overschot is dit jaar onvoldoende om droogte te voorkomen nu het groeiseizoen aanbreekt.

Achthonderd extra stuwen

Waterschap Limburg bouwt deze maand twintig extra bermstuwen in de Midden-Limburgse gemeente Maasgouw. Het schap gaat samen met natuurbeheerders, gemeenten en land- en tuinbouwers in totaal achthonderd extra stuwen aanbrengen in bermen op de zandgronden van Noord- en Midden-Limburg. De bermstuwen zorgen ervoor dat ook in watergangen en slootjes langs wegbermen regenwater vastgehouden kan worden. Dat is goed voor de grondwaterstand.

Afgelopen zomer liep het landelijk neerslagtekort op tot 253 mm, een nummer 8 in de top-10 grootste neerslagtekorten sinds 1906. In Limburg was het tekort lokaal groter dan 400 mm. Ook in 2019 was sprake van een groot neerslagtekort. In 2018 liep het landelijk neerslagtekort op tot 319 mm, dat is goed voor een 5e plek in de top-10. Toen was in de Achterhoek lokaal meer dan 400 mm tekort. Nooit eerder was het drie groeiseizoenen op rij zo droog. Of het ook komend voorjaar weer zeer droog wordt, valt nu nog niet te zeggen. Wel neemt de verdamping, dus de kans op droogte, toe door klimaatverandering.

Door: ANP/Weer.nl

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator