Foto gemaakt door Pixabay - Australie - De koalapopulatie is de laatste 3 jaar flink afgenomen in Australie.
Foto gemaakt door PixabayAustralieDe koalapopulatie is de laatste 3 jaar flink afgenomen in Australie.
Nu

Wat ooievaars en koala’s gemeen hebben

Het klimaat is aan het veranderen en de gevolgen daarvan hebben niet alleen invloed op de mens en hun leefomgeving, maar ook op verschillende dierensoorten. De vraag wat koala’s en ooievaars gemeen hebben is dan al snel beantwoord. De populatie koala’s in Australië is de afgelopen 3 jaar flink gekrompen als gevolg van klimaatverandering en ooievaars trekken door het opwarmen van de aarde steeds minder vaak richting Afrika, omdat ze tegenwoordig ook prima in onze omgeving kunnen overwinteren.

Ongeveer 50 jaar geleden werd de ooievaar in Nederland bijna niet meer gezien. Zodra de herfst zijn intrede begon te doen, trokken de vogels naar het warmere zuiden om daar te overwinteren, maar onze winters zijn de laatste jaren zo mild, dat ze er niet meer zo van onder de indruk zijn en ook in de wintermaanden gewoon in Nederland blijven.

Niet meer zo nodig naar het warme zuiden

De herfst gaat morgen, woensdag 22 september, van start, maar wie goed rondkijkt, ziet momenteel nog steeds heel veel ooievaars in de natuur. Soms zitten ze met een groep van tientallen vogels bij elkaar in een weiland en ook de lantaarnpalen langs (snel)wegen zijn vaak favoriet. Een aantal daarvan trekken nog steeds wel naar warmere streken, maar een groot deel van de ooievaars blijft tegenwoordig gewoon hier. Ook in de herfst en winter is er voor hen nog voldoende voedsel te vinden. Met steeds minder vorstdagen per jaar springt en vliegt er ook dan nog steeds van alles rond. Vroeger was dit ondenkbaar.

Aantal koala’s in Australië flink afgenomen

Aan de andere kant van de wereld, in Australië, kampen ook de koala’s met de gevolgen van klimaatverandering. Daar waar de populatie in 2018 in Australië nog boven 80.000 lag, zijn het er momenteel naar schatting nog minder dan 58.000. In drie jaar tijd is de populatie koala’s in Australië dus flink gekrompen en volgens de Australian Koala Foundation (AFK) zou uit niets blijken dat er groeiende populaties zijn. Op slechts één locatie die in de studie werd meegenomen, leefden naar schatting meer dan 5000 koala's. Op andere plekken waren dat er soms maar vijf of tien. Er zijn ook regio's waar de dieren helemaal niet meer voorkomen.

Bosbranden

Volgens de organisatie zijn er vooral in de staat New South Wales veel koala’s omgekomen door de droogte en enorme bosbranden waar ze de laatste jaren steeds mee te kampen hebben. De afname is daar met 41 procent het grootst. Ook bomenkap speelt een rol.

Herstelplan

Koala's leven in het oosten van Australië, vooral in eucalyptusbossen. Doordat hun leefomgeving verandert, niet alleen door menselijk handelen maar ook door bijvoorbeeld bosbranden, komt de diersoort steeds vaker in de problemen. De Australische regering werkt aan een herstelplan, waarbij de status van de koala wordt aangepast van kwetsbaar naar bedreigd. Het concept is in juni voorgelegd aan de inwoners van de staten New South Wales, Queensland en het gebied rond hoofdstad Canberra.

Bron: ANP

Britta van GendtMeteoroloog