Wat doen drie dagen regen in het zuidoosten?
Het is begonnen met regenen, en op sommige plaatsen komt daar drie dagen lang nauwelijks een einde aan. In Limburg staat een waar waterballet voor de deur.Een lagedrukgebied ligt voorlopig met de kern ten zuidoosten van ons land, en daaromheen slingeren verschillende regengebieden. Terwijl het in de rest van het land allemaal best meevalt, lijkt het erop dat alle passerende storingen een voorkeur hebben voor de zuidoosthoek van het land. In het bijzonder Zuid-Limburg krijgt de komende dagen de volle laag, maar ook de regio Arnhem-Nijmegen, de Achterhoek en Oost-Brabant moeten rekening houden met een flinke bak regen.
Vandaag
Het is vanochtend nog redelijk bescheiden begonnen met wat buiige regen. Tussendoor is het nog wel eens droog. Langzaam trekt die regen verder het land in. Uiteindelijk maakt het hele land wel kans op wat neerslag, maar bijvoorbeeld in het noordwesten zal het weinig voorstellen. Vanavond trekt de regen zich weer wat terug naar het zuidoosten, maar ondertussen heeft het daar dan al bijna de hele dag af en aan geregend. In de middag kunnen daar ook nog wat fellere buien bij voorkomen. Opgeteld wordt er voor delen van Limburg op de dinsdag al een neerslaghoeveelheid berekend van 25 tot 30 millimeter.
Code geel
Na vandaag is het nog bepaald niet voorbij. Sterker nog: woensdag en donderdag lijken de regenmeters regionaal nog voller te lopen dan vandaag. Er kunnen grote gebieden met intensieve regen ontwikkelen, ook met onweer, die zo veel neerslag in korte tijd gaan opleveren dat het riool het niet aan kan. Dan kan het water op straat komen te staan, of gebouwen instromen. Wateroverlast dus; daarvoor heeft het KNMI al code geel afgegeven, voor alledrie de dagen.
Voor de woensdag wordt ongeveer 40 tot 50 millimeter berekend op de natste plekken. Donderdag zou regionaal nog eens tot 40 millimeter kunnen vallen. Hoeveel het precies wordt is natuurlijk afwachten, maar met deze aantallen zit je al ruim over de 100 millimeter in 3 dagen. Dat is al veel meer dan er gemiddeld in de hele maand juli valt.
Maximale potentie
De verschillende weermodellen berekenen verschillende zwaartepunten voor de neerslag. Net over de grens, in België en Duitsland, valt waarschijnlijk nog veel meer dan bij ons – voor de Ardennen en de Eifel loopt het al tegen de 200 millimeter – maar het ligt allemaal erg dicht bij elkaar. Veel modellen berekenen ook de maximale potentiële neerslaghoeveelheid. Dus, als alles precies ‘goed’ valt, zou het in theorie ook in Limburg tot ruim 200 millimeter kunnen komen over de komende drie dagen. De kans dat dat daadwerkelijk gebeurt is natuurlijk niet groot, maar het geeft wel aan in welke orde van grootte we moeten denken.
Hoge waterstanden
Bovendien: ook regen over de grens kan gevolgen hebben voor ons. We zullen het ook gaan merken aan de waterstanden. Rijkswaterstaat verwacht dat de Maas in Zuid-Limburg binnen 24 tot 48 uur tot 4 meter gaat stijgen. Ook in de Rijn wordt een stijging verwacht, al zal die lichter zijn. Dan stromen er ook nog een heleboel beken door Limburg, waarvan er veel in de Ardennen ontspringen. Aangezien daar ook al zo veel water naar beneden komt, zal ook het waterpeil in die beken flink gaan oplopen.
Kortom, er is heel veel water onderweg. Mocht je in Limburg op de camping staan, dan is een greppeltje graven misschien helemaal geen gek idee. Overigens zijn betere tijden wel in aantocht: na een paar laatste buitjes op vrijdag, lijkt zaterdag een zonnige en warme periode aan te breken.