Warm en in de avond regionaal fiks onweer
De temperaturen gaan vandaag flink omhoog en de aangevoerde lucht wordt langzaam vochtiger. Eerst is er geregeld zon, maar later vandaag komt vanuit het zuiden een storing dichterbij. En dan wordt het spannend om te zien waar in het land regen- en onweersbuien gaan vallen en vooral hoe zwaar ze worden. Potentieel kunnen flinke buien ontstaan, met veel regen in korte tijd, kleine hagel en windvlagen met snelheden tot ongeveer 65 kilometer per uur.Brenger van de weersverandering is een lagedrukgebied dat vandaag bij de noordwestpunt van Frankrijk ligt en de komende dagen over het zuidoosten van Engeland naar het noorden trekt. Het zorgt er in Nederland voor dat een oostelijke wind deze zaterdag warmere lucht aanvoert, waarin de temperaturen flink kunnen oplopen. In het noordwesten van het land kan het 23 graden worden, in het oosten lokaal 28 graden. Daarbij is er vooral in de ochtend op de meeste plaatsen nog veel zon, in de middag wordt de bewolking vanuit het zuiden geleidelijk dikker.
Onweer in twee gebieden
Voor het eventuele onweer moeten we de blik op twee gebieden richten. Vanaf het einde van de middag en in de avond ontstaan op twee plaatsen buien. De eerste plek ligt boven het uiterste oosten van Nederland of net in Duitsland. Daar kunnen enkele zware regen- en onweersbuien ontstaan die vervolgens vanuit het oosten Nederland binnentrekken en dan verder, al activerend naar het noordwesten bewegen. Het tweede gebied dat we in de gaten moeten houden, ligt boven België en de aansluitende delen van Duitsland. Ook daar kunnen zware buien ontstaan die naar het noorden trekken en vervolgens ook het zuiden van Nederland kunnen bereiken.
In beide gebieden is er tijdens buien kans op onweer, hagel, windvlagen en veel regen in korte tijd. Op de natste plekken kunnen de neerslaghoeveelheden tot enkele tientallen millimeters oplopen. De grote vraag is hoe groot het gebied in Nederland is dat vanavond met het onweer te maken krijgt. Hoe zuidelijker de Duitse buien het oosten van Nederland binnentrekken, hoe groter de kans dat (delen) van het westen er laat in de avond en in de nacht ook mee te maken krijgen. Komen ze noordelijker binnen, dan worden het alleen delen van de noordelijke helft.
Hetzelfde geldt voor het zuiden, waar niet duidelijk is in hoeverre de Belgische buien nog binnendringen voordat ze later in de avond en in de nacht weer uitdoven. De grootste kans op buien heeft het zuiden van Limburg. Daar is het vervolgens afwachten hoe zwaar ze zullen worden, maar die potentie is er wel. Later vanavond en de komende nacht lijken de buien in het noorden nog door te gaan, terwijl het in de rest van het land dan droog wordt met opklaringen. Het wordt dan nevelig en lokaal kan mist ontstaan. Het kwik daalt niet verder dan tot ongeveer 15 graden.
Morgen in de middag opnieuw buien
Morgen kunnen in het uiterste noorden eerst nog een paar regen- en onweersbuien voorkomen, in de rest van het land is het droog met een afwisseling van stapelwolken en zon. In de middag groeien de stapelwolken verder uit en kunnen verspreid over het land nieuwe regen en onweersbuien ontstaan, die lokaal fiks kunnen uitpakken, met opnieuw ook kans op hagel, onweer, windvlagen en veel regen in korte tijd. Er waait bij dit alles een matige zuidelijke wind en de temperaturen lopen in de middag op tot tussen 22 en 26 graden. Het is daarbij broeierig warm.
Ook na morgen, in de nieuwe week houdt het wisselvallige weer aan. Het patroon is vrijwel iedere dag hetzelfde. Eerst is het droog met een afwisseling van stapelwolken en zon, in de middag ontstaan regen- en onweersbuien die verspreid over het land voorkomen. Er waait een af en toe stevige zuidwestelijke wind en de temperaturen stijgen in de middag tot tussen 20 en 24 graden. Dat zijn temperaturen die gebruikelijk zijn in deze fase van de zomer. Een doorbraak naar stabiel zomerweer zit er de komende tijd niet in en ook augustus lijkt wisselvallig te beginnen.