Waar vallen dit weekend de zwaarste buien?
De weerssituatie in Nederland is dit weekend complex, maar biedt op allerlei manieren mogelijkheden tot de vorming van zware onweersbuien. De details moeten echter nog worden ingevuld en zullen bepalen waar precies ze gaan vallen en hoeveel regen en/of hagel er dan omlaag komt. Het lijkt in elk geval zaak de berichten goed te blijven volgen, zeker ook in de gebieden die nu nog aan het bijkomen zijn van het noodweer van vorige week.Brenger van de weersomslag, die dit weekend in Nederland zijn beslag krijgt en mogelijk op een kletsnatte laatste juliweek uitdraait, is een lagedrukgebied dat vanuit het zuidwesten dichterbij komt, vandaag boven het noordwesten van Frankrijk ligt en zondag naar het zuidoosten van Engeland trekt. Niet alleen aan de grond, maar ook in de bovenlucht is dit systeem goed ontwikkeld, gevoed als het wordt door een bel met koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer.
Lagedrukgebied beweegt minder snel
Omdat het lagedrukgebied wat minder snel beweegt dan in eerste instantie door de meeste modelberekeningen werd aangegeven, krijgen we wat nadrukkelijker met de gevolgen ervan te maken. Het eerste dat we ervan merken, is dat de wind naar noordoost tot oost is gedraaid. Daarmee komt de weg vrij voor de aanvoer van warmere lucht vanuit Centraal-Europa.
Na een heldere nacht zien we vandaag meteen in de ochtend de eerste sluierwolken, horend bij het lagedrukgebied dat vanuit het zuidwesten dichterbij komt. Eerst schijnt de zon daar nog af en toe doorheen. Het wordt meteen in de ochtend al warm. In het westen kan het een graad of 24 worden, in het oosten 28 graden. In de tweede helft van de middag trekt een eerste storing vanuit het zuiden het land binnen. In het westen is dat een samengesteld warmte/koufront, in het oosten eerst het warmtefront, direct gevolgd door het koufront. En ook de plek waar de twee tegen elkaar botsen, lijkt over het oosten of net over Duitsland naar het noorden te trekken. Dat occlusiepunt wordt belangrijk.
Eerste onweersbuien in het oosten
Meteen achter de fronten aan komt in de avond vanuit het zuiden de lijn het land binnen waarop de wind van zuidoost naar zuid tot zuidwest draait. Ook die lijn is een aandachtspunt. Vooral op het occlusiepunt boven het oosten van het land en op de lijn in het zuiden kunnen zich potentieel zware onweersbuien vormen, met veel regen in korte tijd, hagel en zware windstoten.
Op het front, dat in de tweede helft van de middag vanuit het zuiden het land in trekt, kan uit de bewolking lokaal al wat regen of een bui vallen, maar groot zijn de hoeveelheden dan niet. Op het occlusiepunt, dat aan het einde van de middag boven het warme oosten van het land of net boven Duitsland ligt, kunnen wel enkele zware onweersbuien ontstaan. Waarschijnlijk gebeurt dat ergens boven Duitsland, waarna de buien later vanuit het oosten de noordelijke helft van het land binnenkomen. Waar dit precies gebeurt, is nog niet duidelijk. Het kan in het oosten zijn, het kan ook iets verder naar het noorden zijn. Dat moeten we afwachten.
Al activerend trekken de buien daarna verder naar het noordwesten. In het spoor ervan worden soms tientallen millimeters regen berekend, kan het tot kleine hagel komen en is er kans op flink windstoten met snelheden tot 65 km/u.
Tweede lijn met onweer vanuit het zuiden
Achter het front wordt het even droog en komt de zon er weer door, totdat de tweede lijn met de windsprong het zuiden van het land bereikt. Daarop kunnen opnieuw forse onweersbuien ontstaan. Onduidelijk is nog of die buien boven België en Duitsland blijven, of dat ze toch ook het zuiden van Nederland en dan met name het uiterste zuiden van Limburg en Zeeland binnentrekken. In elk geval kunnen ook dit potentieel zware buien zijn die met hagel en veel regen in korte tijd (enkele tietallen millimeters) gepaard kunnen gaan. We houden het in de gaten.
In de nacht naar zondag doven de buien in het zuiden weer uit, de buien op het front trekken over het noorden en verlaten het land in de loop van de nacht of morgenochtend vroeg. Daarna zijn er opklaringen, ontstaat plaatselijk mist en koelt het op de meeste plaatsen af tot ongeveer 15 graden.
Morgen opnieuw buien
Morgen is de lucht boven Nederland nog steeds onstabiel. In de ochtend schijnt de zon nog af en toe, later vormen zich regen- en onweersbuien, onder meer op de lijn die een dag eerder als windsprong vanuit het zuiden het land is binnengekomen. Er vooruit kan het in het noordoosten bij een zuidoostelijke wind nog 26 graden worden. De passage van de lijn daar kan potentieel weer tot een aantal forse buien aanleiding geven. Maar ook op ieder willekeurige andere plek in Nederland kunnen ze vallen, tot in het droge westen van het land aan toe. Met ook daar lokaal veel neerslag in korte tijd. Overdag bewegen de buien vrij snel, in de avond lijken ze wat trager te worden.
Kletsnat einde van juli
Ook de hele volgende week lijkt de lucht in onze omgeving onstabiel te blijven. Elke dag ontstaan vooral in de middag enkele regen- en onweersbuien die lokaal nog steeds fors kunnen uitpakken. De meeste zon wordt gedurende de ochtenduren verwacht. Er waait steeds een zuidwestelijke wind en het wordt iedere dag tussen 20 en 25 graden. Het lijkt er al met al op dat de julimaand op diverse plaatsen kletsnat ten einde gaat. Al is het daarbij overdag gelukkig nog steeds niet koud.