Foto gemaakt door Willy Bonnink - Richting volgend weekend neemt de kans op winterse buien met korrelhagel of wat natte sneeuw toe
Foto gemaakt door Willy BonninkRichting volgend weekend neemt de kans op winterse buien met korrelhagel of wat natte sneeuw toe
Nu

Vrij frisse werkweek voor de boeg, volgend weekend mogelijk guur

De afgelopen week was het behoorlijk zacht, met name in de nachten. Van vorst was geen sprake, laat staan van winterse neerslag. Aankomende week gaat er echter een duidelijke verandering plaatsvinden op de weerkaarten. Waar hogedrukgebieden zich de afgelopen 7 tot 10 dagen voornamelijk boven Centraal-Europa te vinden waren, liggen hogedrukgebieden de komende tijd ten westen van ons. Dit zorgt voor een aanvoer van frisse lucht uit het noord- tot noordwesten met als gevolg toenemende kansen op vorst en later wellicht ook wat winterse buien.

De aanzet naar een frisser weertype is vandaag al van start gegaan. Vannacht en vanochtend trok een koufront van noordwest naar zuidoost over het land. Daarachter klaarde het op, maar werden ook buien aangevoerd. Ook vanmiddag vallen er nog een aantal buien, met name in de kustprovincies. Dankzij de vrij koude bovenlucht (temperaturen van -25 tot -30 graden op 5,5 kilometer hoogte) gaan deze buien soms gepaard met korrelhagel. Met op de meeste plekken temperaturen van maximaal 9 of 10 graden is het nog wel iets aan de zachte kant.

Eerste officiële vorst van het winterhalfjaar?

Vanavond en vannacht klaart het breed op en neemt de wind in kracht af. Daardoor kan het in een groot deel van het land flink afkoelen. Op sommige plaatsen kan het licht gaan vriezen, elders blijft het kwik iets boven het vriespunt. Misschien dat het morgenochtend dan ook tot de eerste officiële vorst van het winterhalfjaar komt, daarvoor moet het in De Bilt afkoelen tot onder het vriespunt. Aan de grond gaat het op veel plekken licht vriezen.

Overdag is het morgen mooi weer met op de meeste plekken veel ruimte voor de zon. In de ochtend kan het vooral in Limburg nog wel wat grijs zijn, in de loop van de middag is er in het noorden waarschijnlijk wat meer bewolking. In de nacht naar dinsdag kan het tijdens opklaringen opnieuw flink afkoelen. Echter, de bewolking in het noorden trekt gedurende de avond en nacht steeds verder naar het zuiden. In het noorden blijven de temperaturen in ieder geval boven het vriespunt. Voor het midden van het land gaat het erom spannen hoe lang de opklaringen stand houden. Ook dinsdag is dus kans op de eerste officiële vorst van het winterseizoen, mocht het morgen niet lukken. In het zuiden blijft het waarschijnlijk nog lange tijd helder en kan de temperatuur dalen naar lokaal -3 graden.

Tot en met donderdag vrij rustig, daarna mogelijk guur

Maandag wordt op meeste plekken dus een dag met veel ruimte voor de zon. De dagen daarna is echter duidelijk meer bewolking aanwezig. Hoewel het niet volledig grijs zal zijn, heeft de bewolking vaak wel de overhand. Tot en met donderdag liggen de temperaturen daarbij tussen 6 en 10 graden en de wind houdt zich vrij rustig.

Vanaf vrijdag hinten de weermodellen op een overgang naar guur herfstweer. Hoewel de details nog erg onzeker zijn, tonen de meeste modellen meer invloed van lagedrukgebieden. Tegelijkertijd daalt de temperatuur op hoogte nog wat verder. Op 1.500 meter hoogte liggen de temperaturen komend weekend rond -5 graden en op 5,5 kilometer hoogte waarschijnlijk zelfs tussen -30 en -35 graden.

Dankzij de vrij koude bovenlucht en de toenemende invloed van lagedrukgebieden neemt de kans op winterse neerslag richting volgend weekend toe. Vooral tijdens wat intensere buien kan er dan naast regen ook wat korrelhagel en mogelijk wat natte sneeuw vallen. Met temperaturen die overdag uitkomen op maximaal 4 tot 6 graden en een wind die waarschijnlijk wat in kracht zal toenemen zou het dan wel eens guur herfstweer kunnen worden.

Jelmer van der GraaffMeteoroloog