Foto gemaakt door Dorien Bouwman - Een randje bloemen langs een maisveld: win-win!
Foto gemaakt door Dorien BouwmanEen randje bloemen langs een maisveld: win-win!
Nu

Vijf manieren om bijen te helpen

Hoera, het is Wereld Bijendag. Een dag vol met extra aandacht voor de bij, want die heeft het moeilijk. Het blijkt dat allerlei kleine initiatieven wel degelijk hun vruchten afwerpen. Helpen is vrij simpel. Als je ook iets wil doen, lees dan even verder.

World Bee Day bestaat sinds 2014 en is in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Elk jaar op 20 mei wordt extra aandacht gevraagd voor bijen en hun enorme belang voor onze leefomgeving. De oorsprong van het initiatief komt uit Slovenië. De Sloveense Anton Janša wordt gezien als de grondlegger van de bijenhouderij. Hij vierde zijn verjaardag op 20 mei. Bovendien valt deze dag op het noordelijk halfrond op een moment dat het bijenseizoen goed op stoom komt, en er op het zuidelijk halfrond juist geoogst wordt. Een wereldwijd fenomeen dus.

Bijentelling

Dat het niet goed gaat met de bij, dat is al een tijdje duidelijk. Ongeveer de helft van alle 350 bijensoorten in ons land is bedreigd. De biodiversiteit staat daarmee flink onder druk. Er wordt intussen al van alles gedaan om de bij te helpen. Eerder dit jaar schreven we hier over de Nationale Bijentelling, die half april werd gehouden. De resultaten daarvan gaven toch wat hoop. Er werd een recordaantal bijen geteld. Er werd gevreesd dat het koude voorjaar voor grote sterfte zou zorgen, maar dat bleek enigszins mee te vallen. Ook lijkt het erop dat allerlei initiatieven in steden hun vruchten beginnen af te werpen; daar werden dit jaar veel meer bijen geteld.

Doe mee

Dat zijn dus mooie berichten. Ook een groot aantal kleinschalige aanpassingen kunnen samen een groot voordeel bieden voor de bij. Uit de gevarenzone zijn we nog lang niet. Dus vandaag is een uitstekend moment om iets te doen voor de bij. Op deze manieren kun jij ook een handje helpen:

1. Word hoteleigenaar

Ook dit jaar worden er weer honderden hotels geopend, en jij kunt hoteleigenaar worden. Je begrijpt: het gaat hier om bijenhotels. Het zijn kleine kastjes, gemaakt van natuurlijk materiaal, vol met holletjes waar bijen graag in kruipen. Een tuin, een balkon of een groendak is al genoeg. Je kunt ze kant en klaar kopen, of er zelf eentje bouwen. Bijvoorbeeld op de website nederlandzoemt.nl (jawel) vind je een uitgebreide beschrijving van hoe je dat aanpakt. Sluit je aan bij de grootste hotelketen van Nederland : )

2. Wip die tegel, word Nederlands Kampioen

We zeggen het nog maar een keer: weg met die tegels! Elke tegel die ingeruild wordt voor wat bloemen, is er één. Hiervoor is ook het (ludieke) NK Tegelwippen in het leven geroepen. Slogan: ‘Heel Holland wipt’. Het kampioenschap loopt van 30 maart tot 30 september en iedereen kan meedoen. Op de website van het NK Tegelwippen kun je doorgeven hoeveel tegels jij hebt verwijderd, en zo ontstaat een ranglijst. De gemeente die uiteindelijk de meeste tegels heeft gewipt, wint het NK.

Dat is trouwens niet alleen voor bijen fijn: weet je nog hoe heet het was de afgelopen zomers? In een betegelde tuin zit je dan min of meer op een bakplaat. In een groene tuin blijf jij veel koeler!

3. Zaai (gratis) bloemen

Hoe meer bloemen, hoe beter, dat is wel duidelijk. Veel boeren reserveren bijvoorbeeld tegenwoordig een stukje grond voor een strook met wilde bloemen. Een randje van een akker, vaak wat loze ruimte, wordt zo heel nuttig gebruikt. Dat kan jij natuurlijk ook doen. Je hoeft echt niet meteen je hele tuin om te ploegen, een klein stukje kan al helpen. Trouwens: bij Natuurmonumenten kun je gratis een zakje bloemenzaad bestellen waar allerlei beestjes – waaronder de bij – dol op zijn.

4. Claim openbare ruimte

Ja leuk allemaal, al die tips over tuinen, maar wat als je geen tuin hebt? Ook al woon je midden in de stad op driehoog-achter, dan zijn er nog steeds mogelijkheden. Meestal faciliteert je gemeente allerlei groene initiatieven, ook in de openbare ruimte. Je kunt bijvoorbeeld zelf een stukje openbaar groen adopteren, bijvoorbeeld zo’n klein stukje grond rondom een boom. Ook geveltuintjes worden steeds populairder: je verwijdert een paar stoeptegels die direct tegen je huis aan liggen, en daar kun je vervolgens van alles in planten. En misschien heeft jouw gemeente nog wel meer ideeën.

5. Word bijenhouder

Als je het echt serieus wil aanpakken, kun je natuurlijk ook zelf een bijenkolonie stichten. Daar heb je natuurlijk wel het een en ander voor nodig aan kennis en materialen. Daarmee kan de Nederlandse Bijenhoudersvereniging je uitstekend helpen. Ze organiseren bijvoorbeeld speciale cursussen voor beginnende imkers.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Veruit de meeste manieren om de bij te helpen, zijn een kleine moeite. Maar ze kunnen een groot effect hebben. Wat ga jij doen?

Dorien BouwmanMediameteoroloog