Foto gemaakt door Lindsay Stevenson NPS - Yosemite National Park
Foto gemaakt door Lindsay Stevenson NPSYosemite National Park
Nu

Verwoestende wind zorgt voor sluiting Yosemite

Het zit weer eens niet mee in Yosemite National Park. Normaalgesproken zijn de nationale parken in de Verenigde Staten altijd open en toegankelijk voor het publiek, maar de laatste tijd moest Yosemite meerdere keren de poorten sluiten, om allerlei redenen. Deze week gingen de deuren weer dicht; dit keer vanwege stormschade.

Je had het de afgelopen 4 jaar makkelijk kunnen vergeten, maar de Verenigde Staten zijn echt schitterend. Veel van die prachtige natuur wordt beschermd en/of is bestempeld als National Park (of State Park). Yosemite National Park in Californië is een van de grotere en meest beroemde nationale parken. Het park is bijna net zo groot als de provincie Overijssel en staat vooral bekend om het indrukwekkende berglandschap, de vele watervallen en gigantische sequoia bomen. En dinsdag moest het allemaal dicht.

De harde wind die er deze week waaide is veel van die enorme bomen fataal geworden. En niet alleen de bomen; de omgevallen woudreuzen hebben gebouwen vernield, hoogspanningslijnen zijn beschadigd, auto’s zijn total loss en diverse wegen zijn onbegaanbaar. Daarom werd het park gesloten om alles weer op te ruimen. De National Park Service verwacht dat het park op z’n vroegst vrijdag weer open kan.

Wind als een goederentrein

Ook de stadjes net buiten het park hadden veel last van de wind. Uit voorzorg werd in een hele regio de elektriciteit afgesloten, waardoor duizenden huishoudens geen stroom hadden. Dit om te voorkomen dat er brand uit zou breken als elektriciteitsmasten zouden sneuvelen. Dat bleek verstandig, want er gingen heel wat van die palen tegen de vlakte. De wind liet een ‘pad van destructie’ achter, en veel inwoners beleefden angstige momenten tijdens deze uitzonderlijk harde windvlagen.

Het waaide zo hard dat ik buiten niet eens kon ademen.” “Het leek of er een goederentrein langs kwam.” “Het klonk als een aardbeving.

Het is maar een greep uit de reacties die lokale nieuwszender vastlegde. Op sommige plekken zal het opruimen van de rommel nog dagen in beslag nemen. Sommige woningen zitten nu nog steeds zonder elektriciteit.

Geen peanuts

Hoe hard waaide het dan, daar tussen die megabomen? Helaas is er maar 1 windmeter in heel Yosemite Park. Daar werd een windstoot van 85 km per uur geregistreerd. Nou, peanuts, denk je misschien. In IJmuiden hadden we vanmorgen een windvlaag van 127 km per uur! Maar het is zeer aannemelijk dat het veel harder heeft gewaaid dan die 85 km per uur.

In de omgeving van Yosemite zijn namelijk veel en veel hardere windstoten gemeten. Tot 100 mijl per uur, wat omgerekend maar liefst 160 kilometer per uur is. Dat is andere koek! Deze windsnelheden waren iets dichter in de buurt van de plek waar de meeste schade is aangericht (Wawona), en bovendien in dezelfde vallei; de officiële windmeter van Yosemite staat aan de andere kant van een bergruggetje. Dat kan nogal schelen.

Elk jaar ingesneeuwd

In veel parken is het niet ongewoon dat er af en toe sluitingen zijn. Op sommige plekken verlopen de seizoenen zo extreem dat delen van een park elk jaar ontoegankelijk worden. Dat geldt ook voor Yosemite, dat met de oostkant in de bergen van de Sierra Nevada ligt. De toegangsweg aan die kant raakt in de winter meestal volledig ingesneeuwd.

In april en mei 2018 reisde ik zelf met een campertje door Californië. Min of meer onbedoeld was ik die bergen in gereden, waar het sneeuwde, heel koud was, en ik van ellende extra dekens moest gaan lenen bij de campingbeheerder. Mijn plan om vanaf de oostkant Yosemite in te rijden ging dus ook mooi niet door. Die route was al maanden compleet onbegaanbaar. Daarbij had ik het al dagen koud, dus ik besloot dan maar in één ruk door te rijden naar de heetste plek op aarde, even verderop. Maar dat is een ander verhaal.

Bosbranden, shutdown, corona

Buiten deze seizoensextremen, vindt de National Park Service het juist heel belangrijk dat al hun parken 365 dagen per jaar, 24 uur per dag toegankelijk zijn voor het publiek. Maar de stormschade die dat nu belet, is toch bepaald niet de eerste keer dat Yosemite door onvoorziene omstandigheden moest sluiten. Afgelopen september waren het de langdurige en grootschalige bosbranden waardoor het park ook al dicht moest. De luchtkwaliteit was abominabel vanwege alle rook en het regende asdeeltjes, waardoor het er niet meer veilig was.

In 2018 sloot het park ook, maar dit keer vanwege hele andere redenen. Misschien herinner je de ‘shutdown’ nog. Een politiek geschil was de oorzaak voor het sluiten van alle overheidsdiensten, en daar vielen de nationale parken ook onder. En uiteraard lijden de parken op dit moment ook onder de coronapandemie. Vanwege Covid-19-regels is in de parken in Californië alle horeca gesloten, activiteiten zijn afgelast en je mag er niet meer overnachten. Maar zodra de boel is opgeruimd in Yosemite, kun je er overdag wel weer gewoon in. Als je de goede ingang neemt.

ANP / National Park Service / Weer.nl

Dorien BouwmanMediameteoroloog