Verwoestende tornado gisteren in Tsjechië
Een tornado in het zuiden van Tsjechië, niet ver van de grens met Oostenrijk, heeft zeker vijf mensenlevens geëist. De schade is enorm en volgens Tsjechische meteorologen was sprake van een EF3 of EF4 tornado, met windsnelheden tot 322 kilometer per uur. Het zou mogelijk gaan om de sterkste tornado ooit in het land gemeten.De kracht van tornado’s wordt geclassificeerd met de zogenoemde ‘Fujita schaal’. EF0 is een lichte tornado en EF5 is een verwoestende tornado. De tornado die gisteren over Tsjechië trok hoort dus bij de zwaardere tornado’s met windsnelheden tot 322 km/u.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat er ruim 150 gewonden zijn gevallen in de regio met de plaatsen Hodonin en Breclav, zo'n tachtig kilometer ten noordoosten van Wenen, nabij het drielandenpunt van Tsjechië, Oostenrijk en Slowakijke. De tornado trok over meerdere dorpen, daardoor raakten huizen en kerken soms zwaar beschadigd met kapotte ramen en daken. Ook zijn er veel omgevallen bomen en beschadigde auto’s te vinden, sommige auto ’s zijn letterlijk weggeblazen en werden verderop tegen huizen gesmeten. Ook braken brandjes uit als gevolg van de schade.
Met de grond gelijk gemaakt
De Tsjechische televisie meldde dat ongeveer zeven kleine steden ‘enorm’ geraakt zijn, aldus een woordvoerder van de hulpdiensten. Een ambtenaar van een gemeente Hrusky zei dat de helft van de stad praktisch met de grond gelijk is gemaakt. In Hodonin werd onder meer een bejaardenhuis verwoest en een bus omvergeworpen. In de regio is ook de stroom uitgevallen. Het Oostenrijkse Rode Kruis en brandweerkorpsen schoten te hulp. Ook uit het naburige Slowakije kwamen reddingswerkers.
Zeer zware onweersbuien op de grens tussen koel en heet
Donderdag trokken uitzonderlijk zware onweersbuien over delen van Oostenrijk, Tsjechië en Polen. De buien ontstonden op een koufront, wat de grens markeerde tussen relatief koele lucht boven West-Europa en extreem hete lucht op de Balkan en in Oost-Europa. Zo was het in Duitsland een graad of 20, terwijl het verder naar het oosten in Slowakije en Hongarije 35 tot 39 graden was! Dit zijn overigens temperaturen die zelden zo hoog zijn geweest in juni.
Op deze grens zijn zogenaamde supercellen ontstaan. Er was warme en vochtige lucht aanwezig, terwijl de lucht op grote hoogte veel kouder was en er op hoogte ook een krachtige wind stond uit een andere richting. Dit bevordert het ontstaan van zeer zware buien die kunnen gaan roteren en zelfs hun eigen weg kunnen bepalen.
Een supercel is het zwaarste type onweersbui dat bestaat en komt relatief vaak voor in bijvoorbeeld de VS. Maar ook in Europa zijn de omstandigheden soms gunstig voor het ontstaan van supercellen. Zo kreeg afgelopen vrijdag Leersum te maken met een valwind, ook veroorzaakt door een supercel. Afgelopen zaterdag veroorzaakten supercellen ook al enkele lichtere tornado’s in België en Frankrijk. Op andere plekken kwam het tot grote hagelstenen en zeer zware windstoten. Een supercel veroorzaakt altijd schade door hagel of windstoten, maar het hoeft niet tot een tornado te komen. Dit gebeurt gemiddeld in slechts 1 op de 12 gevallen.
Bron: Weer.nl / ANP