Veel wind, buien en in het weekend sneeuw?
Na alle regen van gisteren ziet het er vandaag wat vriendelijker uit. Helemaal droog is het niet. Uit de bewolking die overdrijft kan vooral in het noorden af en toe nog wat lichte regelen druppelen, maar de hoeveelheden zijn maar klein. In de rest van het land is het meestal droog en vooral in de zuidoostelijke helft kan ook de zon af en toe doorbreken.Wat blijft, is de sterke zuidelijke tot zuidwestelijke wind die aan zee vaak hard is, met daar een kleine kans op zware windstoten. In het binnenland waait een windkracht 5. De temperaturen zijn met 9 tot 12 graden hoog voor de tijd van het jaar. Normaal is een graad of 6.
Vanavond is het op de meeste plaatsen nog droog, maar de wind neemt al toe, op nadering van een actieve buienzone die later in de nacht passeert. Dan gaat het even flink tekeer met flinke regen en veel wind. Aan zee komt een stormachtige wind te staan (8 Bft) met windvlagen tot 100, misschien wel 110 kilometer per uur. In het binnenland kunnen de windvlagen snelheden tot 90 kilometer per uur halen. Dat wordt voor veel mensen dus onrustig wakker worden.
Morgen af en toe zon
Morgen overdag blijft het hard waaien, aan zee met een windkracht 7 of 8 en in de kustgebieden nog steeds zware windstoten. De zon is er eindelijk weer eens bij, maar er drijven ook stapelwolken over waaruit een enkele bui kan vallen. Liggen de temperaturen in de vroege ochtend nog rond 10 of 11 graden, overdag stoomt koudere lucht binnen en daalt het kwik tot een graad of 8.
We zien een lagedrukgebied op de Noordzee. Het is een opmerkelijk actief systeem. In de kern daalt de luchtdruk morgen aan het einde van de middag even tot beneden 950 hPa. Dat zijn waarden die we op de Noordzee niet vaak tegenkomen. Het zal dan ook geen verbazing wekken dat de depressie nog een aantal dagen blijft liggen.
Koudere lucht naar Nederland
Koude lucht, helemaal afkomstig uit het Poolgebied, draait er omheen en kan vanaf vrijdag ook ons land bereiken. De daling van de temperaturen doet zich daarbij vooral in de hogere luchtlagen voor. In die koude lucht ontstaan door de interactie met het warme zeewater allerlei storingen. Sommige daarvan trekken ook over Nederland, zoals in de nacht naar vrijdag.
Vooral in de zuidoostelijke helft van het land regent het dan een tijdje, in het westen en noorden lijkt het overwegend droog te blijven. Vrijdag overdag is de storing voorbij en lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven met geregeld zon en nog steeds een stevige zuidwestenwind die in het Waddengebied nog hard of stormachtig kan zijn. Het wordt dan een graad of 7.
In het weekend winterse buien
In het weekend wordt de lucht nog wat kouder en neemt de kans op winterse buien toe. Zowel vanuit het zuidwesten als vanuit het noordwesten worden enkele storingen onze kant op gestuurd. Iedere berekening laat ze op een ander moment en over een ander deel van Nederland passeren. Maar mocht het op uitgebreidere schaal tot neerslag komen, dan kan die ook als sneeuw vallen en zou het regionaal even wit kunnen worden.
Tussen de storingen door is het overwegend droog en wisselen de zon en stapelwolken elkaar af. Tijdens opklaringen in de nacht en gedurende winterse neerslag kunnen de temperaturen tot dichtbij het vriespunt dalen, overdag wordt het rond 4 of 5 graden en vergeleken met de huidige, onstuimige periode lijkt de wind een stuk minde nadrukkelijk aanwezig te zijn.
Na het weekend opnieuw zachter
Na het weekend komen nieuwe lagedrukgebieden vanaf de Oceaan op het Europese continent af. Ze volgen een vrij zuidelijke koers wat betekent dat de overgang met de winter in de gebieden ten noorden van Nederland bijna ooit ver weg is. Zolang wij aan de zachte kant van de lagedrukgebieden blijven, merken we daar echter niet veel van. Het blijft relatief zacht met temperaturen tussen 6 en 9 graden, nu en dan regent het op de passage van storingen en soms waait het flink.