Van grondvorst naar plaknacht
De uitslapers zullen er weinig van gemerkt hebben, maar het was nogal fris vannacht. In Twente kwam het zelfs tot vorst aan de grond. Geniet er nog maar even van, want later deze week beleven we het andere uiterste.Een heldere hemel, en nauwelijks wind: dan wil het wel met de afkoeling. Ook in juni. Het is dan ook niet uniek dat in deze maand nog temperaturen onder nul gemeten worden. Weerstation Twenthe kwam op 10 centimeter hoogte tot -1,3 graden vannacht. Toch komt deze nacht niet in de buurt van een record. Het werd wel eens -5 graden aan de grond in juni, in 1977. Maar toch is het wel opvallend.
Schaapscheerderskou?
In juni komt vaak nog een periode van wat koeler weer voor, ongeveer tussen 5 en 20 juni. Die periode staat bekend als de schaapscheerderskou. Vroeger was dit voor schaapherders de uitgelezen kans om hun schapen te scheren. De afkoeling gaat vaak gepaard met veel bewolking, en daarom liepen de pasgeschoren schapen veel minder risico om te verbranden. Vandaar de term.
Maar sinds de maand is begonnen hebben we juist te maken met een uitbarsting van warm zomerweer, en dat lijkt voorlopig bepaald niet ten einde te komen. We slaan die schaapscheerderskou dus eigenlijk over dit jaar. Dat het vannacht zo koud was, heeft daar dan ook weinig mee te maken. Deze schaapscheerderskou wordt namelijk meestal veroorzaakt door bewolking. Daardoor is het overdag een stuk koeler. Maar bewolking zorgt er ook voor dat het ’s nachts juist minder afkoelt. Onder een heldere hemel, zoals nu met het stralende zomerweer, koelt het juist veel makkelijker af. Zo kan het kwik ook in de zomer nog wel eens onder nul duiken.
Plaknachten
Toch hoeven we de komende niet erg te vrezen voor kou; eerder voor warmte. Je heb wellicht al gehoord over de tropische temperaturen die we gaan bereiken komende week – woensdag en donderdag overdag kan het lokaal 34 of zelfs 35 graden worden – maar vlak de nachten ook niet uit. Er lijken weer een paar onvervalste plaknachten aan te komen.
De nacht van woensdag op donderdag én die van donderdag op vrijdag lijken behoorlijk warm te gaan verlopen. In het zuiden van het land komt de temperatuur zelfs niet onder de 20 graden, is de verwachting. Een tropennacht dus. Overigens zijn dit de verwachte temperaturen op de weerstations, die vaak in grote open velden staan: midden in de stad is het vaak een stuk warmer. Bovendien zal de luchtvochtigheid vrij hoog zijn. Het is broeierig warm, er zijn dan ook buien op komst. Die broeierigheid maakt de hoge temperaturen in de nacht nog extra oncomfortabel.
'25 is zat'
Veruit de meeste mensen zitten helemaal niet op tropische temperaturen te wachten, bleek deze week uit een onderzoekje op weer.nl. Ruim tweederde van de mensen vindt een graad of 25 zat. De hoge temperaturen in de nachten in zo’n tropische periode, zullen daar hoogstwaarschijnlijk sterk aan bijdragen. Veel mensen kunnen hun huis en hun slaapkamer met geen mogelijkheid meer koel houden of krijgen. Slapen is dan best een opgave.
De echte hitte lijkt overigens niet lang aan te houden. Na vrijdag blijft het weliswaar zomers warm, maar de temperaturen in de nachten gaan dan wel weer iets naar beneden. Grondvorst zal het wel niet meer worden, maar met de nachtrust zal het dan weer wat beter gaan.