Foto gemaakt door Amara Onwuka - Costa Brava - In sommige regio's blijven wolken voorlopig een zeldzaamheid
Foto gemaakt door Amara OnwukaCosta BravaIn sommige regio's blijven wolken voorlopig een zeldzaamheid
Nu

Vakantieweer: iets minder heet tot ronduit koel

Het is snikheet in Zuid-Europa, dat moge duidelijk zijn. Is er al wat verkoeling in zicht? En hoe staat het er voor met andere populaire vakantiebestemmingen? Een rondje Europa voor komende week.

Spanje en Portugal

Om maar met de deur in huis te vallen: van verkoeling is de komende dagen nog weinig sprake. Hete, droge lucht en alleen maar zon staat voorlopig op het menu. Bijna dagelijks staan de Spaanse kaarten vol met maximumtemperaturen van 40 graden of (veel) hoger, met name in het midden en zuiden van het Iberisch Schiereiland. De allerhoogste temperaturen worden komend weekend verwacht, met zelfs uitschieters rond 48 graden. Het all-time Europees hitterecord, dat gisteren met 48,8 graden in Sicilië werd genoteerd, kan misschien heel snel alweer uit de boeken verdwijnen. In de loop van komende week zakken de temperaturen wel weer wat naar iets behapbaardere waarden van zo’n 30 tot 37 graden.

Griekenland en Turkije

Over deze regio, die zo geteisterd werd en wordt door bosbranden, kunnen we kort zijn. Het is er de komende tijd nog altijd zonnig en heet. Een enkele bui in de buurt van Athene heeft vannacht en vanochtend hier en daar wat verlichting gebracht, maar de neerslagkansen zijn komende week zeer klein. Zon, zon en nog eens zon, en temperaturen die veelal tussen 32 en 36 graden uitkomen. De noordkust van Turkije, aan de Zwarte Zee, krijgt wel de nodige neerslag, maar de mediterrane badplaatsen worden niet bereikt.

Frankrijk

Ook in Frankrijk is het voorlopig flink zonnig en warm, en tot en met het weekend gaan de temperaturen in bijna het hele land boven de 30 graden uitkomen. Lokaal kan aan het eind van de dag een fikse onweerbui ontwikkelen. Vanaf maandag trekt vanuit het noordwesten meer bewolking het land in, en wordt het iets wisselvalliger met af en toe een buitje. De temperaturen komen daarmee ook weer een stuk lager uit, over het algemeen wordt het dan dagelijks tussen de 20 en 25 graden. De enige regio die niet bereikt wordt door het ‘slechtere’ weer is het zuidoosten, bij de Middellandse Zee. Rond de Côte d’Azur blijft het ook komende week zonnig en warm.

Italië

De volgende hotspot. Ook hier is voorlopig nog nauwelijks een wolkje aan de lucht, al lijkt de allergrootste hitte enigszins achter de rug. Dat wil zeggen: 40+ lijkt het even (net) niet meer te worden. De komende dagen is het nog op grote schaal 35 graden of iets meer, na het weekend zakt het kwik tot tussen 30 en 35 graden. Vanaf maandag slingert een langgerekt front over Europa en doet vervolgens ook het noorden van Italië aan. Begin volgende week komt er wat vaker bewolking over en valt af en toe een bui. Maar het zuiden van Italië lijkt daar nauwelijks iets van mee te krijgen.

Alpenregio

In de bergen is het een ander verhaal. Noord-Italië, Zwitserland en Oostenrijk komen de komende dagen nog wel in de buurt van de 30 graden (afhankelijk van de hoogte uiteraard), maar ook hier slaat het na het weekend om. In het weekend valt hier al een enkele bui, maar maandag verzamelt een pakket stevige regen en onweersbuien zich tussen de bergtoppen. Daarna sluit ook deze regio zich aan bij de relatief koele noordelijke helft van Europa. Koelere lucht, meer bewolking en geregeld een bui, maken dat het ook hier nog maar iets boven de 20 graden wordt.

Centraal-Europa

Dat brengt ons dus bij de minder warme en zonnige helft van Europa. Waar het eerst in Duitsland, Tsjechië en Polen nog prachtig zomerweer is, gaat ook daar vanaf het maandag een omslag naar wisselvalliger weer plaatsvinden. Het lagedrukgebied dat ook bij ons de zomer op een laag pitje gaat zetten, doet vervolgens ook deze landen aan. Ook hier aan het begin van komende week geregeld een bui en temperaturen die zakken van 25 tot 30 nu, tot om en nabij 20 graden.

Scandinavië

Nog meer koelte en nattigheid vinden we in Scandinavië. De storingen die ons land nu nog steeds missen, botsen in volle vaart op Noorwegen, waar het geregeld behoorlijk regent. Ook in Zweden en in Denemarken valt nu en dan een bui, al is het daar in verhouding minder nat. Het lagedrukgebied waar we het al meerdere keren over hadden in dit artikel, gaat zich vanaf maandag met de kern precies tussen deze drie landen in nestelen, en brengt af en toe flink wat neerslag met zich mee. Terwijl de eerstkomende dagen de temperatuur nog wel eens boven de 20 graden uitkomt, lukt dat na het weekend ook niet meer en is het met een graad of 17 wel bekeken.

Groot-Brittannië

In deze hele lading van wisselvalligheid komen de Britse eilanden er nog helemaal niet zo slecht vanaf. Ja, het is er wisselvallig, ook nu al, maar de buien concentreren zich regelmatig in een vrij beperkt gebied en elders zijn er dan flinke droge en zonnige momenten. Schotland en Ierland zijn wel een stuk natter en koeler, overigens. De eerstkomende dagen komt het grootste deel van Engeland nog ruim boven 20 graden uit. Al lukt dat na het weekend niet elke dag; het scheelt niet veel. Hier zit men juist in iets warmere lucht dan wij en de meeste buiigheid is toch echt voor het Europese vasteland.

België en Luxemburg

Tot slot nog een klein uitstapje dichtbij huis. Hoewel België en Luxemburg erg dicht bij ons en ons komende wisselvallige weer liggen, zijn ook hier de papieren beter. Ook hier is het de eerstkomende dagen lekker zomers, met nog ietsje hogere temperaturen dan wij. De nattigheid die er voor ons aankomt, gaat vooral het noorden aandoen; in het zuiden valt het waarschijnlijk mee en precies hetzelfde geldt voor onze zuiderburen. Ook hier wordt het weliswaar een stukje koeler, maar van de buien die bij ons langskomen, en ook in Frankrijk, lijken zowel België als Luxemburg nauwelijks iets mee te krijgen. Maandag kunnen er wel wat buien vallen, maar verder lijkt deze regio behoorlijk buiten schot te blijven.

Dorien BouwmanMediameteoroloog