Vakantieweer: Herfst in het noorden en zomerse hitte in het zuiden
In Nederland verloopt de hoogzomer nog steeds wisselvallig en te koel voor de tijd van het jaar. Na die warme junimaand hebben we geen langdurige warme en droge periode meer gehad. En dit lijkt tot het einde van deze maand ook niet meer te gaan gebeuren. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden in Europa om een aantal weken te kunnen genieten van aangenaam zomerweer. Toch zijn er grote verschillen. Terwijl menig hitterecord is gesneuveld in de landen rondom de Middellandse Zee is het de komende dagen ronduit herfstachtig in Scandinavië.
Frankrijk
In de nog altijd de populairste vakantiebestemming in Europa zien we de komende dagen en tweedelig qua weer. Het noorden en westen van Frankrijk blijft gevoelig voor storingen die wolkenvelden en soms enkele buien opleveren. Met vaak een wind vanaf de Oceaan is het ook wat koeler in Normandië en de Bretagne, zeker vlak bij de kust. Er zijn dagen bij dat het kwik op diverse plaatsen onder de 20 graden blijven steken. Op de stranden langs de golf van Biskaje, dus ook die van de Vendée, is het aangenamer met geregeld zon en 20 tot 25 graden. In het binnenland is het veelal zomers warm, rond 25 graden, en blijft het vrijwel droog. In de zuidelijke departementen schijnt de zon volop en warmt het verder op naar tropische waarden rond 30 graden tot aan de Middellandse Zee.
Spanje en Portugal
Op het Iberisch schiereiland blijft het volop zomer en is het veelal tropisch heet. De noordwestkust van Spanje en Portugal blijft echter wel gevoelig voor wolkenvelden vanaf de Oceaan en de Golf van Biskaje waardoor het daar soms wat minder warm is. Maar met 20 tot 25 graden en niet constant die felle zon is het daar misschien juist wel een stuk aangenamer. Langs de Spaanse Costa’s schijnt de zon volop en is het veelal tropisch warm met 30 tot 33 graden. De zee geeft daar wel enige verkoeling, maar het zeewater voor de kust is inmiddels ook al lekker warm, rond 25 graden. Veder zuidwaarts langs de Spaanse kust schijnt de zon onafgebroken wat ook hier tropische hitte oplevert. Op de Balearen, de eilandengroep die bestaat uit Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera, is het heerlijk zomerweer met maximaal 30 graden en af en toe een lekker windje van zee. In het droge Spaanse binnenland kan het kwik gemakkelijk boven de 35 graden uitkomen. Zomers warm, rond 25 graden, is het aan de Atlantische kusten van Portugal met ook hier vooral zonneschijn. Ook in het Portugese binnenland is het heter met tropische temperaturen van ruim 30 graden.
Italië
In het centrale deel van de Middellandse Zee blijft het volop zomer met veel zon en tropische warmte. In een groot deel Italië, inclusief de eilanden, stijgt het kwik iedere dag naar tropische waarden rond 30 graden. Er zijn plekken in het binnenland waar de 35 graden ook wordt aangetikt. In het uiterste noorden, richting de Alpen en de Dolomieten, is het iets minder heet en kan er zelfs af en toe een verfrissende donderbui vallen.
Griekenland en Turkije
Het zuidoosten van Europa grossiert in droogte en zonneschijn. Dit levert in Griekenland en Turkije hete dagen op waarbij de temperatuur vaak oploopt tot boven de 30 graden. Verder van zee kan het gemakkelijk nog wat heter worden tot ruim 35 graden. Op de eilanden, inclusief Cyprus, is het vaak net iets aangenamer vanwege het omringende zeewater dat hier overigens ook al temperaturen heeft bereikt tussen 25 en 30 graden.
De Balkanlanden
De tropische hitte is ook nog dagelijks voelbaar in de Balkanlanden. Hier veranderd voorlopig niet veel aan. Volop zonneschijn en temperaturen tussen 30 en 35 graden. Alleen in Slovenië en de noordelijke delen van Kroatië zou eens af en toe een bui kunnen vallen, maar die brengt dan welkome verfrissing. Want ook hier is het volop zomer met temperaturen tussen 25 en 30 graden.
De Alpenlanden
In Centraal Europa ligt de scheiding tussen de hitte in het zuiden en het minder warme weer in het noordelijk deel. Dit levert wisselvallig weer op in de Alpen. Dat betekent dat er zo nu en dan eens een bui valt met zelfs kans op onweer, maar dat er ook hele fraaie zonnige momenten zijn. De temperaturen zijn er overigens heel aangenaam. Van iedere dag maxima rond 25 graden in de dalen worden wij in Nederland zelfs jaloers.
Centraal Europa
In grote delen van Duitsland, Tsjechië en Polen heeft de zon het geregeld moeilijk. Er trekken vaak wolkenpartijen over waar ook regelmatig wat regen uit valt. In het zuiden wordt het nog 25 graden, maar in de noordelijke delen blijft de temperatuur vaak steken bij een graad of 20.
Scandinavië
Ronduit fris is het in grote delen van Scandinavië. Alleen in het zuiden wordt de 20 graden nog net gehaald, maar op veel plaatsen schommelt het kwik veelal rond 15 graden of blijft er zelfs ruim onder steken. Denemarken en het zuiden van Noorwegen en Zweden zijn de meeste zonnige delen. Verder trekken regelmatig wolken voorbij en valt er bij tijd en wijle een bui. Plaatselijk gaat dit ook nog gepaard met onweer. Hoewel het lagedrukgebied dat verantwoordelijk is voor de wisselvalligheid in de loop van het weekend wegtrekt en het ook qua wind tijdelijk rustiger wordt, volgt volgende week alweer een nieuw exemplaar en zijn ze er weer terug bij af.
Britse eilanden
Waar ze inmiddels gewend zijn aan wisselvallig weer in de zomer is op de Britse eilanden. Toch gaat hier na het weekend verandering in komen als er zich een hogedrukgebied vormt dat storingen vanaf de oceaan blokkeert. Dit levert volgende week rustiger, droger en zonniger weer op. Tot en met het weekend maakt een depressie nog die dienst uit en valt er geregeld een bui. Ook waait het soms stevig. In Engeland en Wales wordt het overdag nog rond 20 graden, maar Ierland en Schotland moeten het met 13 tot 18 graden doen. Vanaf zondag zet overal de verbetering in, wordt het droger, rustiger en warmer.
Benelux
Dan als laatste nog even de landen rondom ons heen. Net als in Nederland houdt het wisselvallige weer bij onze buren aan. In het weekend kennen we even een zomerse opleving met zaterdag temperaturen die een beetje normaal zijn voor deze fase van augustus. Helaas is het wel van korte duur want zondag en begin volgende week maken stevige buien met onweer opnieuw kort metten met de zomerwarmte en zakken we weer terug naar maxima rond 20 graden.