Foto gemaakt door Amara Onwuka - Costa Brava - Heerlijk strandweer aan de Spaanse Costa Brava!
Foto gemaakt door Amara OnwukaCosta BravaHeerlijk strandweer aan de Spaanse Costa Brava!
Nu

Vakantieweer: Aanhoudende hitte rondom Middellandse Zee

Het is momenteel bijna dagelijks in het nieuws, de extreme hitte en enorme bosbranden in het zuidoosten van Europa. Het kwik liep in Griekenland afgelopen week zelfs op tot boven 47 graden en daarmee werd toen bijna het Europese hitterecord gebroken. Ook de komende dagen blijft de hitte vooral in de landen rondom de Middellandse Zee aanwezig, met daar op veel plaatsen nog maxima boven 35 en regionaal 40 graden, weinig wind en uitbundige zonneschijn. De ruime veertigers zien we geleidelijk uit de weerkaarten verdwijnen, maar heet blijft het er voorlopig zeker.

Vooral het noordwesten van Europa blijft juist relatief koel voor de tijd van het jaar. Aanvankelijk waren er duidelijke signalen dat de tweede helft van augustus warmer en zonniger zou worden in ons land en de landen om ons heen, maar de onzekerheid daaromtrent neemt helaas nu alweer toe. Het lijkt maar niet te willen lukken met steeds die hardnekkige lagedrukgebieden in onze omgeving.

Britse Eilanden

Hoewel de Britse Eilanden al een paar behoorlijk zonnige en warme dagen en regionaal zelfs weken hebben gehad deze zomer, met op veel plaatsen temperaturen boven 30 graden, is het daar nu ook weer wisselvallig en vrij koel. De middagtemperaturen komen vaak niet eens boven 20 graden meer uit en het is er net als bij ons erg wisselvallig. Een groot lagedrukgebied ligt precies boven de Britse Eilanden, met daar omheen talrijke buien en actieve regenfronten. Tussendoor schijnt soms de zon.

Frankrijk

Ook in Frankrijk is het allerminst stabiel zomerweer. Vooral in het zuiden is er wel flink wat zon en lopen de temperaturen dagelijks op tot boven 30 graden, maar het noorden en midden van het land redden dat vaak niet. Op relatief droge dagen wordt het regionaal nog wel 25 graden, maar af en toe vallen er ook lange tijd regen- en onweersbuien, zoals komende zaterdag, en dan komt het kwik op sommige plekken in het noorden en aan de westkust niet eens boven 20 graden uit. Vooral de kust is tijdens passage van storingen vanaf de Atlantische Oceaan soms ook gevoelig voor flink wat wind.

Spanje en Portugal

De regenfronten die rondom het lagedrukgebied boven de Britse Eilanden draaien, pakken niet alleen ook delen van Frankrijk mee, maar ook het noordwesten van Spanje tot soms zelfs het noorden van Portugal. Vooral daar komt ook regelmatig bewolking voor en valt een aantal buien. De temperatuur komt er veelal tussen 20 en 25 graden uit. De rest van het Iberisch schiereiland is een stuk warmer en meestal strakblauw, met volop zonneschijn en middagtemperaturen boven 25 graden. Vooral in het zuiden en in het warme binnenland van Spanje kan het kwik soms nog boven 35 graden uitkomen. Ook de Spaanse Costa’s zijn zomers tot tropisch warm, net als de Balearen en de Canarische eilanden.

Italië

In het zuiden en deels midden van Italië is het zinderend heet. De temperaturen liggen er bijna iedere dag boven 30 graden en vooral verder zuidwaarts en op Sicilië regelmatig rond of boven 40 graden. De zon schijnt er volop, maar er zijn momenteel nog talrijke bosbranden gaande door de hitte, zon en droogte. Verder naar het noorden, nabij de Alpen en Dolomieten is het een stuk aangenamer, met 25 tot 30 graden, met daar naast flink wat zon soms ook een stevige regen- of onweersbui. Ook Sardinië is heet met veel zon en daar veelal 25 tot 35 graden.

Griekenland en Turkije

Ook Griekenland en Turkije zijn nog steeds in de ban van de extreme hitte en vele bosbranden daar. Al dagenlang stijgt het kwik er tot ruim boven 40 graden en van neerslag is geen sprake. De komende dagen blijft het er erg warm, al gaat het extreme er wel een beetje vanaf. Kwikstanden tussen 35 en 40 graden zien we nog wel geregeld op het vasteland van Griekenland en langs de Turkse westkust. De eilanden zijn over het algemeen minder heet en met ook wat meer wind een stuk aangenamer.

De Balkanlanden

De grens tussen de hele hete lucht in het zuidoosten van Europa en de iets minder warme lucht boven de centrale delen van Europa ligt net als de afgelopen weken nog steeds boven de Balkan. De zuidelijke landen, waaronder Bulgarije en Roemenië, maar ook Macedonië en Montenegro, zitten nog in de warme tot hete lucht met ruim 30 graden en volop zonneschijn, terwijl de noordelijke landen in de minder warme lucht vertoeven. Op de grens van die beiden luchtsoorten vallen ook flinke regen- en onweersbuien. In delen van Hongarije, maar ook Servië, Kroatië en Bosnië en Herzegovina is het kletsnat en komt de maximumtemperatuur soms net rond 20 graden uit.

De Alpenlanden

Ook de Alpenlanden zijn wisselvallig, met naast geregeld zonnige momenten ook vaak (stevige) regen- en onweersbuien. Zowel in Zwitserland, het zuiden van Duitsland en Oostenrijk regent het regionaal flink door, maar de meeste neerslag lijkt in het oosten van Oostenrijk te vallen. De temperaturen komen in de zon nog tussen 20 en 25 graden uit, tijdens buien zakt het kwik vaak onder 20 graden.

Centraal-Europa

Duitsland en Polen zijn ook gevoelig voor buien door een lagedrukgebied dat boven het oosten van Polen ligt. Bovendien komen er vanuit het westen ook af en toe buien opzetten in onstabiele lucht. Onder het lagedrukgebied wordt het in Polen soms niet warmer dan een graad of 20. Duitsland is niet veel warmer, maar met op veel plaatsen een aangename 20 tot 25 graden. Vooral in het westen van Duitsland vallen regelmatig buien, maar er zitten ook daar soms lange droge dagdelen tussendoor, met ook ruimte voor de zon.

Scandinavië

Ook Scandinavië is wisselvallig de komende week, maar daar overheersen wel de droge perioden met regelmatig de zon er ook bij. Vooral het zuiden van Noorwegen en Zweden, maar ook Denemarken maken af en toe kans op een paar regen- en onweersbuien die vanuit ons land noordoostwaarts trekken, maar de centrale delen van Scandinavië zijn relatief droog. In het uiterste noorden vallen wel af en toe buien, maar ook deze zijn zeer lokaal. De middagtemperaturen zijn redelijk gelijk verdeeld met op grote schaal gemiddeld 20 graden, alleen in Denemarken is het soms net even iets warmer.

Benelux

Net als Nederland zijn ook België en Luxemburg in de ban van het wisselvallige zomerweer. Naast zonnige momenten vallen er ook bijna dagelijks wel een paar regen- of onweersbuien. Lokaal kan het dan even flink doorregenen en steekt er even wat meer wind op. De middagtemperaturen liggen rond of soms zelfs iets onder normaal voor de tijd van het jaar, met in alle drie de landen veelal 20 tot lokaal 25 graden. Af en toe zit er even een fraaie dag of een aantal rustige dagen tussen, maar van stabiel zomerweer is ook hier voorlopig geen sprake.

Britta van GendtMeteoroloog