Uiterwaarden dicht voor publiek wegens hoogwater
Om wild dat op de vlucht is voor het hoge water in de grote rivieren rust te gunnen, heeft natuurbeheerder Staatsbosbeheer een aantal uiterwaarden afgesloten. Het gaat onder meer om de Millingerwaard en de Loenensche Buitenpolder in de buurt van Nijmegen, om de zogeheten Wakkere Dijk in polder Munnikenland bij Slot Loevestein en om gebieden bij Dreumel en Hurwenen. Als het water verder stijgt, volgen meer afsluitingen.De waterstand van de Rijn bij Lobith is dinsdagmorgen gestegen naar 13,38 meter boven NAP. Tegen het einde van de week verwachten Rijkswaterstaat en de waterbeheerders de hoogste waterstand. Die zal net onder de 15,00 meter boven NAP blijven. Dat is vergelijkbaar met het hoge water van 2018. Het hoogwater veroorzaakt geen ernstige veiligheidsproblemen, maar "het is wel heel veel water", aldus een woordvoerster van waterschap Rivierenland, dat de rivierdijken vanaf de Duitse grens tot in Zuid-Holland beheert.
Grote grazers in de uiterwaarden zoeken droge plekken op. Dat zijn vaak maar kleine stukjes land middenin overstroomde polders. Als de dieren daar schrikken, gaan ze het water in en verdrinken. Om die reden zorgen natuurbeheerders ervoor dat recreanten niet in de buurt kunnen komen. Klein wild, zoals mollen en muizen, verdrinkt meestal in het hoge water. Kleine dieren die wel een droge plek hebben gevonden, worden vaak gegrepen door roofvogels, aldus Staatsbosbeheer.
Veel regen
Het water in de Maas in Limburg was aan het zakken, maar Rijkswaterstaat verwacht dat de stand woensdag weer iets gaat stijgen. Dat komt omdat er opnieuw veel regen is gevallen in het Belgische en Franse stroomgebied. De waterbeheerders nemen weer maatregelen zoals het plaatsen van schotbalken en openen van stuwen. De keersluis bij Heumen was al gesloten voor de scheepvaart. Volgens Rijkswaterstaat is de waterstand in de Maas niet uitzonderlijk. Donderdag zakt het water weer.
Hoogwater in de rivieren trekt altijd veel kijkers. Waterschappen waarschuwen dat belangstellenden op de smalle dijken zich aan de coronaregels moeten houden, zoals voldoende afstand houden en geen groepsvorming.
Parijs
Voor Parijs is door de autoriteiten een waarschuwing uitgevaardigd voor overstromingen. De waterstand van de Seine is gestegen tot vier meter, waardoor de rivier op diverse plaatsen uit zijn oevers is getreden.
De oorzaak is de vele neerslag die de stad en omliggende gebieden de afgelopen dagen teisterde. Veel paden en looproutes langs de rivier die de Franse hoofdstad doorkruist zijn inmiddels afgesloten omdat ze onder water staan. Ook Ile aux Cygnes, een eilandje in de rivier is afgesloten vanwege hoogwater. Veel mensen bekijken het schouwspel vanaf de vele bruggen die de rivier overspannen.
Verwacht wordt dat het waterpeil de komende dagen nog verder zal stijgen. Bewoners wordt opgeroepen om waakzaam te zijn, omdat het waterpeil soms onverwacht snel kan stijgen.
Recordhoogte van 8,62 meter
De afgelopen jaren was het vaker raak. In 2016 steeg het waterpeil tot 6,10 meter. De Seine bereikte in 2018 een hoogte van 5,80 meter. Zo'n 1500 mensen zijn toen uit hun huizen in de Parijs en omstreken geëvacueerd.
Het record stamt uit 1919, toen de rivier tot een hoogte van 8,62 meter steeg. Ook andere delen van Frankrijk werden de afgelopen maanden al getroffen door wateroverlast vanwege de hevige neerslag. In Noord-Frankrijk verdronk een 70-jarige man zondag door een overstroming en in het zuiden was grote schade en waren wegen afgesloten door het vele water.
ANP.