Foto gemaakt door JTWC - Filipijnen - Tropische storm Conson nabij de Filipijnen
Foto gemaakt door JTWCFilipijnenTropische storm Conson nabij de Filipijnen
Nu

Twee tropische stormen in Zuidoost-Azië

In Noord-Amerika en Europa zijn de ogen momenteel vooral gericht op orkaan Larry, die in de loop van volgende week via het Canadese Newfoundland en vervolgens de noordelijke Atlantische Oceaan, in afgezwakte vorm richting Europa lijkt te trekken. Afhankelijk van zijn pad kan zo’n orkaan namelijk het Europese weer compleet in de war schoppen, met bij ons dan weer een mogelijkheid tot stralend nazomerweer. Of juist niet. Maar ook aan de andere kant van de wereld is er aardig wat activiteit voor wat betreft tropische depressies en stormen. De ene trekt richting Taiwan, de ander over de Filipijnen en vervolgens richting het Chinese eiland Hainan. Beiden met veel wind en regen.

Tropische storm Conson ligt nu nabij de oostkust van de Filipijnse regio’s Mindanao en Visayas. Met een noordwestelijke koers en gemiddelde windsnelheden rond 90 kilometer per uur trekt Conson de komende dagen verder activerend over de oostelijke eilanden van Visayas en over de zuidelijke delen van de meest noordelijke regio Luzon. Sommige eilanden moeten rekening houden met gemiddelde windsnelheden tot 120 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten, tot rond 150 kilometer per uur. Tropische storm Conson wordt dan een volwaardig tyfoon. Ook wordt er regionaal veel regen in korte tijd verwacht en kunnen golven aan de kust een hoogte van circa 7 meter bereiken.

Ten noorden van Manila

Eenmaal boven land zwakt het geheel weer iets af en op basis van de huidige berekeningen trekt de dan nog tropische storm donderdag net ten noorden van de Filipijnse hoofdstad Manila langs. Ook dan zijn er nog windsnelheden rond 100 kilometer per uur mogelijk, met nog zwaardere windstoten, en valt er weer een flinke plens regen.

Warme Zuid-Chinese Zee

In het weekend trekken de restanten van de tropische storm vervolgens de warme Zuid-Chinese Zee op, waarna het wederom in kracht toeneemt. Net voor het Chinese eiland Hainan bereikt Conson dan naar verwachting weer de status van tyfoon, met gemiddelde windsnelheden rond 130 kilometer per uur en windstoten tot zelfs 160 kilometer per uur. Het eiland Hainan krijgt dan de volle laag, maar ook in nabijgelegen landen als Vietnam en Laos gaat het flink waaien en regenen.

Nineteen (19W)

Niet ver van Conson ligt momenteel iets oostelijker ook tropische depressie Nineteen (19W). Ook deze storm lijkt in de loop van de week uit te gaan groeien tot een tyfoon, maar trekt een noordelijker pad, richting Taiwan. Deze lijkt nog zwaarder te gaan worden dan Conson, met in het weekend, maar nog grotendeels boven open zeewater, windsnelheden tot 175 kilometer per uur en windstoten tot ruim 210 kilometer per uur. Met name de zuidelijke Riukiu-eilanden, horend bij Japan, moeten zich dan opmaken voor zwaar weer, met een desastreuze wind en ook veel neerslag. Later ook in het noorden van Taiwan, nabij de hoofdstad Taipei, en zelfs een deel van de Chinese zuidoostkust.

Orkaan Larry

Aan de andere kant van de wereld raast boven de Atlantische Oceaan nog steeds orkaan Larry. Dit is nu nog steeds een zogeheten Major Hurricane (categorie 3 of hoger op de schaal van Saffir Simpson), maar halverwege de week lijkt hij deze status te verliezen. Alsnog trekt Larry dan als een orkaan in de tweede categorie rakelings langs Bermuda, om vervolgens af te buigen richting het noordoosten. Op zaterdag trekt Larry dan, nog steeds in de vorm van een orkaan, ten zuidoosten van het Canadese eiland Newfoundland langs. Orkanen komen op die breedtegraad niet zo heel vaak voor.

Invloed op Europese weer

Volgende week trekken de restanten van Larry vervolgens over de noordelijke Atlantische Oceaan richting Europa. Aanvankelijk leek het geheel wat zuidelijker uit te komen, waardoor warme lucht vanuit zuidelijk Europa onze kant op zou gaan bewegen, maar de laatste berekeningen laten het geheel toch iets noordelijker uitkomen. Welke route de restanten van Larry uiteindelijk gaan kiezen, is dus nog spannend. Ervaring leert dat veel weermodellen zulke grote systemen lastig vinden in de weerkaarten en dat ze de boel flink overhoop kunnen gooien. We houden de ontwikkelingen uiteraard goed in de gaten!

Britta van GendtMeteoroloog