Tropische storm Claudette maakte oversteek
Vorige week schreven we in deze rubriek al over de tropische storm Claudette, toen net boven het vasteland van de Amerikaanse staat Louisiana. Al boven land kreeg deze tropische storm alsnog een naam en dat is best bijzonder. Meestal vormen stormen van dit kaliber zich namelijk ruim boven het warme zeewater, maar Claudette kreeg haar tropische storm kenmerken pas echt toen ze net boven land gearriveerd was. Wat deze tropische storm ook interessant maakt, is dat ze relatief vroeg in het seizoen de oversteek al heeft gemaakt vanaf de Golf van Mexico over zuidoosten van de USA tot weer boven de Atlantische Oceaan.Dinsdagochtend was er nog een laatste restant van tropische storm Claudette zichtbaar op de weerkaarten, maar inmiddels is er niets meer van over. De restanten lagen boven de Atlantische Oceaan, iets ten westen van de Amerikaanse oostkust, bij o.a. New York.
Boven land pas een genaamde storm
Op 12 juni lag er boven de Baai van Campeche bij Mexico al een actief weersysteem dat door de Amerikaanse weerdienst en het National Hurricane Center in de gaten werd gehouden. Het geheel had potentie om verder uit te groeien tot een genaamde storm en trok geleidelijk noordwaarts, richting het zuiden van Verenigde Staten. Het werd toen op 17 juni een potentiele tropische cycloon, vanwege de mogelijke dreiging voor de Amerikaanse zuidkust. Op 19 juni trok het systeem via de kust van Louisiana het land op en werd, eenmaal boven land, alsnog een genaamde tropische storm.
Over land naar Atlantische Oceaan
Claudette zwakte boven land snel af tot nog slechts een reguliere depressie, maar veroorzaakte veel schade en er vielen meerdere doden. Het kwam in het zuidoosten van de Verenigde Staten tot zeer zware windstoten, overstromingen en meerdere tornado’s. Vooral de staten Alabama en Mississippi werden zwaar getroffen, maar ook in Georgia en South Carolina ging het regionaal flink tekeer. Twee dagen later, op 21 juni, nam de depressie boven land weer in kracht toe en trok vervolgens via de kust van de staat North Carolina de westelijke Atlantische Oceaan weer op. Daar werd het geheel opgepikt door een nog grotere depressie en koerste nog enige tijd parallel aan de Amerikaanse oostkust naar het noorden. Vanochtend was er echter nog nauwelijks iets van over.
Vroeg in het seizoen
Het gebeurt in deze tijd van het jaar niet vaak dat een tropische storm of een orkaan een relatief lange oversteek over land overleefd. De belangrijkste voedingsbron is namelijk het warme zeewater, maar aan het begin van het orkaanseizoen is dat nog lang niet zo warm als aan het einde van het seizoen. De storm heeft daardoor vaak nog iets minder energie, dan aan het einde van de zomer. Een relatief korte oversteek over Florida zien we meestal later in het seizoen wel vaker gebeuren, maar Claudette legde een veel langer pad over een aantal zuidoostelijke staten van de Verenigde Staten af.
Oversteek Atlantische naar Stille Oceaan en andersom
Soms maakt een tropische storm of orkaan ook de oversteek van de Stille Oceaan naar de Atlantische Oceaan, maar dit gebeurt niet vaak, tot nu toe slechts 14 keer. Voor het eerste gebeurde dit, voor zover gearchiveerd, in 1876 en de laatste keer was het orkaan Otto die eind november in 2016 de oversteek maakte. De andere kant op, dus vanaf de Stille Oceaan naar de Atlantische Oceaan gebeurt nog minder vaak; tot nu toe slechts 5 keer. Maar 2 daarvan wisten uiteindelijk ook nog de oversteek van de Golf van Mexico naar de Atlantische Oceaan te maken.