Tornado in Duitse havenstad Kiel
Niet alleen bij ons kwam het woensdag tot stevige buien, soms ook met onweer en hagel, maar ook in onze buurlanden ging het soms flink tekeer. In de Duitse havenstad Kiel, gelegen aan een zijarm van de Oostzee in het noorden van Duitsland, kwam het woensdagavond zelfs tot een flinke hoos, waardoor meerdere mensen gewond raakten en het tot veel schade kwam.Een lagedrukgebied trok woensdag van west naar oost over de Noordzee, vanaf de Britse oostkust tot boven Denemarken. Daar omheen draaiden allerlei regengebieden en buienlijnen over ons land, maar ook over het noorden van Duitsland. Buien met hagel, soms ook onweer en forse windstoten. Boven de stad Kiel werd in de late middag, rond 6 uur, onder zo’n hevige bui ineens een zogeheten tuba waargenomen, een kleine uitstulping of slurf onder de bui, en deze groeide al snel uit tot een flinke hoos.
Schade en gewonden
Het geheel trok precies over de promenade van Kiel, een direct aan het water van de Oostzee gelegen gebied met vele terrasjes, en daar kwam het tot de grootste schade. Stoelen en tafels werden door de hoos opgetild en het water ingeblazen, dakpannen werden van huizen gerukt en ook bleven enkele bomen niet overeind staan. Door o.a. het rondvliegende puin heeft een aantal mensen hoofdletsel opgelopen en een paar mensen belandden in het water.
Waterhoos of tornado?
Omdat de hoos ook een tijdlang over het water trok, was er eerst nog onduidelijkheid over het feit of het hier om een waterhoos of een zware windhoos (of tornado) ging. De weerkaarten lieten namelijk niet allemaal even duidelijk de potentiële omstandigheden voor het ontstaan van een tornado zien, en op filmpjes die op social media gedeeld werden, zag je duidelijk een plotselinge afname in activiteit toen de hoos van het water het land weer op trok. Het relatief warme water dient bij zo’n hoos dan als voedingsbron en als deze eenmaal wegvalt, zwakt het geheel meteen af. En waterhozen ontstaan juist als er geen stroming in de atmosfeer is en dat was er woensdagmiddag en – avond duidelijk wel.
Voldoende windschering
Voor het ontstaan van een tornado moet er bij zo’n zware bui juist ook sprake zijn van windschering; een sterke winddraaiing en -toename met de hoogte. Hierdoor kan zo’n (onweers)bui gaan roteren en uiteindelijk uitgroeien tot een zogeheten supercell. Bij dit zwaarste type onweersbui kan een tornado ontstaan. Achteraf gezien was er rond die tijd, een uur of 6 in de late middag, net voldoende schering om het tot een supercell te laten komen. Zelfs eentje met een tornado.