Toch nog een nazomertje op komst?
Vergeleken met een dag of twee geleden zien de weerkaarten er ineens helemaal anders uit. Van een voortdurende stroom aan storingen, lijken we nu op een paar prachtige nazomerdagen af te stevenen.Het is nogal een ommezwaai, maar steeds meer berekeningen gaan erin mee: vanaf de tweede helft van komende week lijkt het weer flink op te knappen. Daar zag het de afgelopen dagen helemaal niet naar uit. Bovendien is het al een paar dagen op en top herfstachtig, om van vanavond en morgen nog niet te spreken. Tot voor kort leek daar weinig aan te veranderen. Maar wie al definitief afscheid had genomen van de zomer, moet daar misschien toch nog even op terugkomen.
Eerst kleddernat
Zoals gezegd is er dit weekend nog weinig zomers aan. Deze zaterdag verloopt eerst nog wel vriendelijk, maar de volgende regenzone klopt alweer aan de deur en daar zijn we een hele tijd zoet mee. Pas morgen overdag wordt het weer droger, en dat betekent dat het vanavond, vannacht en morgenochtend in het hele land af en toe behoorlijk plenst. Er worden in totaal weer tientallen millimeters verwacht. De westelijke helft van het land zal waarschijnlijk het natst zijn, met soms totalen van 30 of 40 millimeter, maar ook in het oosten is het bepaald niet droog.
Zondagavond trekt het regenfront het land uit. Maandag is het op veel plaatsen een heel aardige dag, maar zeker in de kustgebieden is er kans op een buitje. Ook dinsdag trekt een aantal buien over het land, maar dan gebeurt er ook iets anders interessants. Hier zien we misschien wel de grootste verandering ten opzichte van een dag of twee geleden.
Andere afslag
Een klein lagedrukgebiedje leek aanvankelijk vanuit het westen pal over ons land te komen op dinsdag, wat ons de volgende natte en onstuimige dag op zou leveren. In het kielzog daarvan zou de straalstroom gewoon doordenderen en voortdurend nieuwe storingen onze kant op sturen. Maar in de laatste berekeningen maakt dit ‘laagje’ ineens een duik naar het zuiden, en gaat zo vooral België en het noorden van Frankrijk aandoen.
Door die andere afslag, komt bij ons ineens de weg vrij voor hogedrukinvloeden. Woensdagochtend ligt de lagedrukkern boven België, maar wordt dan al gauw verder in zuidoostelijke richting geduwd. De vrijgekomen ruimte wordt meteen geconfisqueerd door een uitloper van een hogedrukgebied. Dat betekent dat het flink opklaart, de wind snel afneemt en de zon steeds meer ruimte krijgt in de loop van de woensdag.
20 graden?
Het lijkt erop dat deze hogedrukzone zich er voor langere tijd tussen heeft gewerkt. Storingen vanuit het westen lijken geen kans meer te krijgen, en met een naar zuidoost draaiende wind én flink wat zon kan de temperatuur ook weer wat verder oplopen. Komend weekend staan er op dit moment maxima van 20 graden in de kaarten. Met een rustig, zonnig weerbeeld mag je dat toch met recht nazomerweer noemen.
Voor hoe lang?
Hoe lang het rustige weer aanhoudt, is nog niet helemaal duidelijk. Hoe verder we vooruit kijken, hoe onzekerder de verwachting. Maar op dit moment is er ook na volgend weekend nog weinig te bespeuren wat een grote weersverandering teweeg kan brengen. Misschien is 20 graden dan iets te hoog gegrepen, maar de meeste modellen komen voor langere tijd met rustig, droog en vrij zonnig weer. De herfst laat zich dan toch eventjes van haar mooiste kant zien.