Rustig augustusweer met in het oosten soms een bui
Het rustige augustusweer, dat we al een tijdje hebben in Nederland, houdt ook de komende dagen aan. Wolken en de zon wisselen elkaar daarbij af en vooral in het oosten kan weleens een bui vallen. Veel regen wordt echter niet verwacht. Omdat de wind steeds uit het noorden blijft waaien, zijn de temperaturen gematigd. Het wordt meestal niet warmer dan een graad of 20.Omdat het de afgelopen nacht op de meeste plaatsen nog helder was en de wind even behoorlijk wegviel, kon in het midden en noorden op diverse plaatsen (dichte) mist ontstaan die vanochtend even tijd nodig heeft om op te trekken. Daarna schijnt op de meeste plaatsen eerst de zon, maar in het noorden komen al de eerste wolkenvelden voor. Later vandaag breidt die bewolking zich langzaam verder zuidwaarts uit. Vanavond komen de wolken pas in het zuiden aan en dat is het moment waarop in het noorden wat regen kan gaan vallen.
Zwake storing passeert
Het toenemen van de bewolking heeft te maken met het binnentrekken van een zwakke storing vanuit het noorden. Behalve met een toenemende bewolking, gaat de passage ervan ook met een opleven van de wind gepaard. De noordelijke tot noordwestelijke wind trekt aan tot matig, kracht 3 tot 4 en aan zee vanavond tot vrij krachtig. In het Waddengebied kan later ook af en toe een krachtige wind komen te staan (windkracht 6). De temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 18 graden op de Wadden tot 22, lokaal 23 graden in het zuiden.
Vanavond en de komende nacht zijn de wolken zo dik dat overal een beetje regen of motregen kan vallen. Grote hoeveelheden worden niet verwacht. Bij een nog steeds stevige noordelijke tot noordwestelijke wind en onder de wolken wordt het niet kouder dan 14 graden.
Morgen later weer af en toe zon
Morgen beginnen we met vrij veel bewolking en in het zuiden nog een laatste beetje regen, maar al gauw vallen vanuit het noorden gaten in de wolken en komt vanuit het noorden de zon er af en toe door. Vooral in het oosten kan later ook een buitje vallen. De noordelijke tot noordwestelijke wind haalt aan zee nog lange tijd een windkracht 5 en de temperaturen komen in de middag op de meeste plaatsen tussen 18 en 20 graden uit. Het is wat koeler dan vandaag.
Ook na morgen weinig verandering
Ook na morgen verandert lange tijd niet veel in het Nederlandse weer. Vrijdag en in het weekend kan in het oosten steeds een bui vallen, verder wisselen wolken en de zon elkaar overal af. De wind blijft noordelijk en in de temperaturen verandert niet veel; overdag wordt het maximaal 20 graden en in de nachten kan het kwik tijdens opklaringen tot iets beneden 10 graden dalen. En ook volgende week lijkt in dit weerbeeld lange tijd maar heel weinig verandering te komen.
Het regime met langdurig noordelijke winden is overigens best bijzonder voor het einde van augustus en het begin van september. Nu we richting het einde van de zomer gaan en de zeeën bij Europa op hun warmst zijn, neemt klimatologisch gezien de kans op zuidelijke winden toe. Het is niet voor niets dat enkele zeer beeldbepalende hittegolven uit het verleden zich juist in de augustusmaand hebben afgespeeld.
Verder, en we hebben daar de laatste tijd al vaker op gewezen, helpen restanten van orkanen die op de oceaan als gewone lagedrukgebieden kunnen verdergaan, er niet zelden aan mee om de wind in Europa in de zuidhoek te brengen en warmere lucht naar het noorden te laten stromen. Inmiddels hebben orkanen dat ook al geprobeerd, maar het hogedrukgebied voor de Europese kust is vooralsnog zo sterk dat de wind bij ons nu en ook de komende tijd gewoon uit het noorden blijft waaien. Zuid is voorlopig nog de verboden hoek.
Vertelt de zomer al iets over de komende winter?
Daarmee sluit ook de zomer dit jaar aan op een tendens die we in de winter en in de lente eveneens tegenkwamen. De drukverdeling is steeds zo dat winden tussen west en noord veel makkelijker optreden dan winden tussen zuid en oost. Omdat ook de drijvers achter het weer van nu de komende maanden nauwelijks lijken te veranderen, is het interessant om uit te zoeken wat dit met het weer in de komende seizoenen gaat doen. Kun je in de zomer mogelijk al iets zien van de winter, die maanden later volgt? We zoeken het vandaag uit in een verhaal dat later op deze site zal verschijnen. Houd het dus in de gaten.