Foto gemaakt door Anne-Marie van Iersel - Vlissingen - Zon komt boven de mist uit in Vlissingen
Foto gemaakt door Anne-Marie van IerselVlissingenZon komt boven de mist uit in Vlissingen
Nu

Regionaal hardnekkig ochtendgrijs

Onder een heldere hemel en met weinig wind is er vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag op veel plaatsen mist en laaghangende bewolking ontstaan. Zaterdagochtend is die grijzigheid op sommige plekken in het land behoorlijk hardnekkig en regionaal komt ook dichte mist voor.

Vooral in de westelijke helft van het land ontstond vrijdagavond snel mist, waarbij het zicht lokaal al terugliep tot minder dan 200 meter, ofwel dichte mist. Op diverse plaatsen nam het zicht zelfs af tot minder dan 100 meter. Zaterdagochtend kwam vooral in de hoek van Zeeland en West-Brabant, en ook in het noorden van het land nog dichte mist voor. In de oostelijke helft van het land stond net iets meer wind, waardoor het zicht door menging van de luchtlagen er redelijk goed bleef. Wel ontstond er gedurende de nacht laaghangende bewolking.

Stralingsmist

Onder invloed van een hogedrukgebied was het afgelopen nacht heel rustig en helder in onze omgeving. Op grote schaal ontstond dan ook mist. Vooral in de kustprovincies was het af en toe bijna windstil en dan gaat het snel. De grond verliest tijdens zo’n heldere en rustige nacht zijn warmte door uitstraling. De luchtlaag net boven het aardoppervlak koelt daardoor vervolgens ook af en raakt op een bepaald moment verzadigd met water. De luchtvochtigheid is dan 100% of meer, waarna condensatie optreedt en mist ontstaat.

Nauwelijks wind

Omdat er nauwelijks wind staat, kan de mist hardnekkig worden. Zodra het een beetje begint te waaien, zullen de luchtlagen gaan mengen en zal de mist geleidelijk verdwijnen, maar het is op dit moment zo rustig in de atmosfeer dat dit niet overal zal gebeuren. Op de plekken waar geen wind staat, blijft de mist hangen en zal de zon zijn best moeten doen om het geheel te doen oplossen. De zon heeft in deze tijd van het jaar echter nog niet zoveel kracht, waardoor die mogelijkheid aan het einde van de winter ook geen garantie tot verdwijnen is.

Opwarming van het aardoppervlak

De relatief zwakke zonnestralen moeten namelijk door de regionaal behoorlijk dikke mistlaag heen schijnen om door het aardoppervlak geabsorbeerd te worden. Lukt dit, dan warmt de aarde op en vervolgens ook de luchtlaag er net boven. Omdat warme lucht meer vocht kan bevatten dan koude lucht, zal de luchtvochtigheid op dat moment afnemen en de mist vanaf de onderkant geleidelijk oplossen. Dit proces zal vandaag op sommige plekken in het land lang gaan duren, vooral in het zuiden, maar ook in bijvoorbeeld de regio's rondom het IJsselmeer en andere grotere wateren zoals in Zeeland.

Temperatuurverschil

Met een beetje pech zitten deze gebieden nog tot vanmiddag in de grijzigheid en dat zal ook duidelijk merkbaar zijn aan de temperatuur. Op deze plekken wordt het niet warmer dan een graad of 7, terwijl de plaatsen waar de zon uitbundig tevoorschijn komt opwarmen tot 10 of 11 graden.

Britta van GendtMeteoroloog