Foto gemaakt door Jolanda Pelkmans - Gilze
Foto gemaakt door Jolanda PelkmansGilze
Nu

Prima vlinderweer: doe mee met de Tuinvlindertelling

We hadden al de tuinvogeltelling, toen kwam de bijentelling, nu is er ook de tuinvlindertelling. Die is al even bezig, maar het weer werkt nu ook goed mee. Tellen maar!

Na een flink wisselvallige (om niet te zeggen kletsnatte) periode, is inmiddels een periode van stukken vriendelijker weer aangebroken. Na dit zomerse weekend is de temperatuur weliswaar weer iets lager, maar de zon blijft geregeld tevoorschijn komen en bovendien is er niet veel wind. Stuk voor stuk ingrediënten die ook vlinders kunnen bekoren. Komende week dus prima omstandigheden om mee te doen aan de tuinvlindertelling.

Waarom tellen?

Insecten zijn misschien niet de populairste diergroep van het land, maar hun belang voor de natuur als geheel is enorm. Dat geldt ook voor vlinders – ook dat is een insect. Net als bijen vliegen vlinders van bloem naar bloem voor de nectar, en bestuiven de bloemen zo, waardoor die zich weer kunnen voortplanten. Daarnaast vormen vlinders, rupsen en poppen ook weer een voedselbron voor andere dieren.

Uit onderzoek blijkt dat het niet goed gaat met vlinders in Nederland. Hun aantal neemt af. Veel vlindersoorten reageren heel snel op het milieu of veranderingen in het klimaat. Het is daarom heel nuttig om in de gaten te houden hoe het met de vlinderpopulatie gaat. Daarom organiseert de Vlinderstichting elk jaar de tuinvlindertelling. Jij kunt dus ook helpen!

Zo werkt het

Meedoen aan de telling is niet ingewikkeld. Loop op een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Tel niet al die vlinders bij elkaar op, want de kans is groot dat je dezelfde vlinder dan meerdere keren telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Bijvoorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen. Je kunt je resultaten doorgeven via www.vlindermee.nl. Er is ook een app.

Zie je een vlinder, maar heb je geen idee welke soort het is? Op diezelfde website vind je een herkenningskaart waarop je de meest gangbare soorten kunt vinden. En wees gerust: je hoeft geen onderscheid te maken tussen mannetjes en vrouwtjes.

Mooiweerbeestjes

Vlinders zijn niet altijd even actief, ze zijn nogal kieskeurig wat betreft de omstandigheden. Een rustig, zonnig, maar ook weer niet te warm moment is het beste om te gaan tellen. Vlinders zijn in het algemeen vooral actief tussen 11.00 uur ’s ochtends en 15.00 uur ’s middags. Maar temperaturen boven 25 graden vinden vlinders ook weer niet lekker, dus op een dag als vandaag kun je beter wat later (na 17.00 uur) of vroeger (voor 11.00 uur) gaan tellen. En van ‘slecht’ weer houden vlinders al helemaal niet. Als het regent, als het hard waait, of als het te koud is, zoeken ze een beschut plekje op. Daar gaan ze gewoon zitten wachten tot het beter wordt.

Lok vlinders je tuin in

Als je echt wil scoren bij de telling, dan zijn er allerlei trucjes om meer vlinders naar je tuin te lokken. (Nee, dat valt niet onder valsspelen.) Ten eerste geldt - ook nu weer - hoe groener je tuin, hoe beter. Er zijn ook specifieke bloemen en planten waar vlinders dol op zijn, denk aan klimop, lavendel of natuurlijk de vlinderstruik. Gebruik nooit gif in je tuin; dat komt in de nectar terecht. Vlinders, maar ook bijen en andere beestjes kunnen daar niet tegen. En verder: leg wat overrijp fruit in je tuin, want ook daar zijn vlinders gek op.

De Tuinvlindertelling loopt al sinds 3 juli, en intussen zijn er al bijna 25.000 vlinders gespot, bestaande uit meer dan 90 soorten. Tot en met volgende week zondag (25 juli) kun je nog meetellen. Ook leuk om te doen als je thuis vakantie viert. Helemaal met het mooie vlinderweer van komende week!

Bron: Vlinderstichting

Dorien BouwmanMediameteoroloog