Overstromingen in Centraal-Europa, bij ons rustiger
De afgelopen week kregen delen van West-Europa te maken met extreme regenval. Vooral in Zuid-Limburg, het oosten van België en het westen van Duitsland was sprake van enorm veel regen. Dat leidde tot wateroverlast en zelfs grootschalige overstromingen, waarbij in onze buurlanden helaas meer dan 100 doden te betreuren waren. In onze omgeving is het momenteel een stuk rustiger doordat het lagedrukgebied naar het zuidoosten is getrokken. Hetzelfde lagedrukgebied zorgt echter nog steeds voor wateroverlast en overstromingen, nu vooral in het (zuid)oosten van Duitsland en Oostenrijk.Bij ons is het inmiddels alweer een aantal dagen rustig. Het kletsnatte weer waar we eerder deze week mee te maken hadden, heeft plaats gemaakt voor bijna strakblauwe luchten. Het lagedrukgebied dat in onze omgeving voor veel wateroverlast en overstromingen heeft gezorgd, is echter nog steeds actief. Op zaterdag viel ten zuidoosten van Dresden meer dan 100 mm regen in 24 uur tijd. Ook in het zuidoosten van Duitsland en delen van Oostenrijk viel heel veel regen. Vooral ten zuiden en zuidoosten van Salzburg viel op veel plaatsen 100 tot lokaal zelfs 200 mm regen.
Wateroverlast en overstromingen
Met zulke enorme hoeveelheden neerslag konden overstromingen niet uitblijven, zeker niet in het zuidoosten van Duitsland en in Oostenrijk, waar het het erg bergachtig is. In Krippen, zo'n 30 km ten zuidoosten van Dresden, veranderde een normaal rustig beekje in een kolkende rivier. Het had niet veel gescheeld of het dorp was onder water gelopen. In Hallein (ongeveer 10 km ten zuiden van Salzburg) stroomde het water wel door de straten en werden onder andere auto's meegesleurd. Iets naar het westen in de omgeving van Berchtesgaden kwam één persoon om het leven.
Vergeleken met wat zich afgelopen week afspeelde in het oosten van België en het westen van Duitsland, lijkt de overlast en schade nog enigszins mee te vallen. Bij de overstromingen in het (zuid)oosten van Duitsland en Oostenrijk is tot nu toe één dode gevallen, dus gelukkig bij lange na niet zo veel als de 27 mensen in België en 155 in het westen van Duitsland. Desalniettemin is ook de overlast door de extreme regenval van gisteren groot. Net als in onze omgeving zijn snelwegen en spoorlijnen onder water komen te staan, waardoor reizigers en vakantiegangers om moeten reizen. Hoeveel schade er precies is valt nu nog niet te zeggen, maar de kans is aanwezig dat het herstel ervan lang kan gaan duren. Zo is na de overstromingen in West-Duitsland de A61 voor een deel weggespoeld en kunnen er tussen Maastricht en Luik mogelijk nog wekenlang geen treinen rijden door beschadigde sporen.
De komende dagen wordt het in het zuidoosten van Duitsland en in Oostenrijk langzaam droger en zonniger. Ook voor ons land zien de vooruitzichten er voorlopig goed uit. Dit weekend is het voor het eerst deze maand twee dagen op rij vrijwel helemaal zonnig. De komende dagen doet de temperatuur een stap terug, maar blijven we de zon regelmatig zien. Bovendien blijft het tot en met vrijdag nagenoeg droog. Vanaf zaterdag neemt de onzekerheid in de temperatuur toe, maar het lijkt dan wel weer behoorlijk wisselvallig te gaan worden.
Meteorologische zomer is over de helft
Inmiddels is de meteorologische zomer alweer over de helft. Hoewel je het misschien niet direct zou verwachten, is het tot nu toe één van de warmste zomers ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur in De Bilt ligt momenteel op 18,2 graden en dat is bijna anderhalve graad boven het langjarig gemiddelde. Alleen in 1976 en 2006 verliep de zomer tot nu toe warmer. Verder scheen de zon 324 uur, wat ongeveer net zo veel is als het langjarig gemiddelde. Daarbij was het vooral in de eerste helft van juni extreem warm en zonnig. Sinds half juni ligt de temperatuur eerder rond of iets boven normaal en scheen de zon juist veel minder vaak.
Wat betreft de neerslag zijn de verschillen bijzonder groot. In De Bilt viel tot nu toe 80 mm aan regen, wat minder is dan het langjarig gemiddelde. Het landelijke weerstation is echter een van de droogste plekken van het land, gerekend vanaf 1 juni. In de omgeving van Woerden viel met 70 mm nog iets minder regen. In het noordwesten en het zuidoosten van het land verloopt de zomer tot nu toe juist (veel) natter. Zo is in de buurt van Heerlen sinds 1 juni maar liefst 355 mm aan regen gevallen.