Orkaan Larry veroorzaakt mogelijk gevaarlijke deining op Kleine Antillen
Het noordoosten van de Verenigde Staten is nog volop in de ban van orkaan Ida, met daar enorme neerslaghoeveelheden in korte tijd en daardoor regionaal veel wateroverlast, en de volgende zware orkaan staat alweer in de kaarten. Orkaan Larry ligt momenteel boven het warme, open zeewater van de Atlantische Oceaan en lijkt vanaf morgen een zogeheten Major Hurricane te gaan worden. Hoewel de zware orkaan het land niet daadwerkelijk gaat bereiken, krijgen sommige Bovenwindse Eilanden, waaronder Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius, te maken met gevaarlijke deining, ofwel hele hoge golfslag, die door de orkaan Larry wordt veroorzaakt.Daar waar orkaan Ida vanaf de Golf van Mexico over de Verenigde Staten trok, met eerst veel wind en regen, en daarna afgezwakt tot nog een reguliere depressie met vooral heel veel regen, blijft orkaan Larry volgens de huidige verwachtingen boven open zee. Hij is dus geen direct gevaar voor mens en dier, maar indirect kunnen vooral de Kleine Antillen wel overlast ondervinden door de sterke deining.
Larry wordt Major Hurricane
Larry is vrijdagmiddag nog een orkaan in de tweede categorie, met gemiddelde windsnelheden van circa 155 kilometer per uur en windstoten tot bijna 200 kilometer per uur. Met een snelheid van 30 kilometer per uur verplaatst de kern van de orkaan zich in west tot noordwestelijke richting. Naar verwachting neemt Larry de komende etmalen nog verder toe in kracht en wordt dan een categorie 3 orkaan. Orkanen worden vanaf deze derde categorie een Major Hurricane genoemd. Na het weekend groeit hij nog verder door en bereikt dan de vierde categorie op de schaal van Saffir Simpson. De 5e categorie is de zwaarste categorie, maar deze lijkt Larry niet te gaan bereiken.
Zeewatertemperatuur
De watertemperatuur in het gebied waar orkaan Larry zich beweegt, is namelijk niet heel warm, rond 26 a 27 graden. Los van alle andere juiste omstandigheden is dit de ‘minimale’ temperatuur welke een orkaan nodig heeft om te kunnen ontstaan en vooral ook te blijven bestaan. Het water is dus nog wel warm genoeg om de orkaan de komende etmalen verder te activeren. Naar verwachting zal Larry na het weekend gepaard gaan met windsnelheden tot 120 knopen, ofwel zo’n 220 kilometer per uur, en windstoten tot bijna 250 kilometer per uur.
Deining en erg hoge golven
Deze enorme windsnelheden veroorzaken rondom de orkaan enorme deining. Het water wordt als het ware vanuit de kern van de orkaan naar buiten geduwd, waardoor er grote golven in dat gebied ontstaan. Na het weekend trekt de kern van de orkaan ruim ten noordwesten van de Kleine Antillen langs en vooral de Bovenwindse Eilanden krijgen dan te maken met enorme golven vanaf de Atlantische Oceaan. Regionaal kunnen deze zelfs een hoogte van zo’n 10 tot 15 meter bereiken en eventueel in wateroverlast resulteren.
Als in een stadion
Op basis van de huidige verwachting blijft orkaan Larry tot en met woensdag nog een Major Hurricane en zal daarna geleidelijk gaan afzwakken. Precies op het moment dat hij Bermuda gaat bereiken. Het eiland midden op de Atlantische Oceaan wordt wel vaker geraakt door tropische storm of orkanen. Op 14 september vorig jaar (2020) trok het kenmerkende oog van orkaan Paulette zelfs precies over het eiland. Rondom het oog waait en regent het gigantisch, maar in het oog is het ineens windstil en droog. Een beetje het gevoel dat je midden in een enorm stadion staat, met daar (heel eventjes) het rustige weer, omringt door enorme muren van bewolking, regen, onweer en wind.