Ook in de herfstzon kun je verbranden
De zomer van 2021 was er eentje die de meesten van ons voor wat betreft het weer liever snel vergeten. Het was tamelijk wisselvallig en een wat langere warme en zonnige periode bleef uit. En dat terwijl de junimaand zo goed van start ging, met toen flink wat zon en soms zomerse tot regionaal zelfs tropische temperaturen. En nu, aan het einde van de zomer, hebben we weer een paar hele mooie dagen in Nederland. Er is volop ruimte voor de zon en vooral landinwaarts is sprake van zomerse temperaturen, van 25,0 graden of meer. Heerlijk weer dus om lekker buiten in te vertoeven en het voordeel is dat de zon in deze tijd van het jaar al iets minder sterk aan het worden is. Toch is het ook nu nog raadzaam om je goed in te smeren, helemaal als je langere tijd in de zon spendeert.De afgelopen zomermaanden was het vaak wisselend weer, met geregeld een aantal (onweers)buien of wat (mot)regen, maar helemaal zonloos was het zeker niet. En als de zon eenmaal scheen, warmde het ook snel op en voelde je de kracht van de zon ook goed. Dat was ook meteen het ‘gevaar’, want met wisselvalliger weer smeren veel mensen zich toch minder snel in met zonnebrandcrème. En als het dan eenmaal zonnig en warmer was, werd er ook volop van het zomerweer genoten. Velen van ons zaten dan meteen weer net iets te lang in de zon, met uiteindelijk toch een roodgekleurde huid.
Temperatuur geen invloed
Daarbij komt dat de temperatuur geen invloed heeft op de zonkracht. Dus ook tijdens het vaak iets koele weer van deze zomer was de zonkracht even sterk als tijdens een hele warme dag. Door de vaak ook aanwezige wolken, vocht of stof in de atmosfeer werd de hoeveelheid UV wel beperkt, maar als de zon dan eenmaal doorbrak, nam de zonkracht ook razendsnel toe.
Ultraviolette straling
De hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde weet te bereiken, noemen we zonkracht of de UV-index. Naarmate de zon hoger staat neemt de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht toe en dat varieert met de seizoenen en het moment van de dag. In de ochtend en late middag staat de zon nog laag en is dan ook minder sterk, in de middag tussen 12 en 15 uur staat de zon bij ons het hoogst en is dan dus ook het meest krachtig. Dit geldt ook voor de seizoenen. In de winter staat de zon relatief laag in onze omgeving, in de lente wordt hij al krachtiger en in de zomer staat de zon het hoogst. In de herfst neemt de zonkracht heel geleidelijk weer iets af.
Zonkracht hoogzomer erg sterk
In de hoogzomer staat de zon dus het hoogst in de lucht en daardoor is de zonkracht dan erg sterk. Een zonkracht of UV-index van 6 of 7 wordt in de zomer in de volle zon vrij gemakkelijk gehaald en soms wordt zelfs het bij ons hoogst haalbare gemeten; een zonkracht 8. Afhankelijk van je huidtype kun je dan zonder bescherming in minder dan 10 minuten roodkleuring van je huid verwachten en dus (gevaarlijk) verbranden.
Minder snel
In deze tijd van het jaar, aan het einde van de zomer, komt de zon alweer iets lager te staan en neemt haar kracht en de hoeveelheid UV in het zonlicht ook geleidelijk weer iets af. En dat maakt het huidige zonnige weer zo aangenaam, want door de iets lagere zonkracht of UV-index kun je langer in de zon zitten zonder meteen te verbranden. Toch is het ook nu nog steeds raadzaam om je in te smeren, want vergis je niet, ook bij de huidige zonkracht 4 of 5 kun je als je lang in de zon zit alsnog (akelig) verbranden! Het gaat alleen iets minder snel dan in de hoogzomer.
Ook komende dagen nog zonkracht 5
Zowel vandaag als morgen (dinsdag en woensdag) is de zonkracht in de volle zon 5 en dat betekent dat je onbeschermde huid na een kwartier tot 25 minuten alsnog gemakkelijk kan verbranden. Vanaf donderdag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en gaan er ook weer enkele buien vallen. De zonkracht neemt dan iets verder af tot 4. Het is dan voorlopig weer even gedaan met het stralende, zomerse weer. Ook lopen de temperaturen vanaf dat moment, met een naar zuidwest gedraaide wind, weer iets minder hoog op tot nog rond een normale 21 graden.