Foto gemaakt door Jannes Wiersema - Foto ter illustratie.
Foto gemaakt door Jannes WiersemaFoto ter illustratie.
Nu

Negatieve energieprijzen Zweden door harde wind

Het lagedrukgebied dat bij ons voor veel regen en afgelopen nacht ook veel wind zorgde, veroorzaakte ook veel wind in delen van Scandinavië, het Kattegat en de Oostzee. De harde wind had tot gevolg dat er in Zweden zoveel elektriciteit werd opgewekt, dat de energieprijzen tussen 01:00 en 08:00 negatief waren, zo meldt het Zweedse nieuwsplatform SVT.

Een negatieve energieprijs betekent in theorie dat een elektriciteitsgebruiker betaald krijgt om elektriciteit te gebruiken. De negatieve prijs is een gevolg van een overschot aan energie, dat wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid windenergie die werd opgewekt. Normaal is de windenergieproductie in Zweden goed voor 3 gigawatt, maar vandaag ligt de productie met 8,4 gigawatt bijna 3x zo hoog.

Energieprijs van -0,19 eurocent

Tussen ongeveer 04:00 en 05:00 lag de elektriciteitsprijs het laagst. Toen was de prijs -1,97 öre per kilowattuur. Een öre is hetzelfde als een cent, maar dan voor de Zweedse Kroon. Met de huidige wisselkoers staat -1,97 öre ongeveer gelijk aan -0,19 eurocent.

Ook in Nederland soms negatieve prijzen door duurzame energie

Een negatieve energieprijs is niet heel gebruikelijk, maar komt in Zweden vaker voor wanneer er veel wind staat en er dus veel windenergie opgewekt wordt. In Nederland komt een negatieve elektriciteitsprijs ook wel eens voor wanneer er veel duurzame energie wordt opgewekt. Een combinatie van windrijk en zonnig weer is daarvoor het best. Een overschot aan energie komt het vaakst voor in weekenden, omdat er dan een relatief lage vraag naar energie is.

In de praktijk betekent een negatieve energieprijs over het algemeen niet dat iemand die stroom gebruikt ook daadwerkelijk betaald krijgt door de energieproducent. Vaak bestaan er vaste contractafspraken, waardoor de energieprijs altijd hetzelfde is. Bij een overschot aan energie proberen de producenten vaak om energie te exporteren naar buurlanden, omdat er nog geen goede methoden bestaan om elektriciteit op te slaan.

Daan van den BroekMeteoroloog